Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 18 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Een gembershot a day, keeps the doctor away. Is dat een fabel of feit?

Social media staat vol met health influencers die elke dag een gembershot nemen. Dit zou goed zijn voor het lichaam, voor vetverbranding, voor het binnenkrijgen van vitamines… een wondermiddeltje dus. Maar hoe gezond is zo’n dagelijks gembershot nu echt?

Er wordt veel beweerd over gember (daar hebben wij ook aan bijgedragen). Zo zou gember menstruatieklachten verlichten, zou het helpen bij een gezonde spijsvertering, en zou het kunnen helpen bij gewrichts- en spierpijn.

Vanuit dat opzicht is het dus geen verrassing dat veel mensen dagelijks naar een gembershot grijpen. Maar hoe gezond zijn die gembershotjes nu echt? “Al dat geclaim is een grijs gebied met veel onzin,” laat hoogleraar klinische farmacologie Adam Cohen weten aan AD. Oeps, daar willen we meer over weten.

Hoe gezond is een gembershot?

Een van de meest genoemde claims over een gembershotje is dat het jouw immuunsysteem zou boosten. Cohen laat echter weten dat het verhogen van je weerstand helemaal geen goed idee is. “Als je je weerstand verhoogt, krijg je een auto-immuunziekte. Het zou dus heel slecht zijn om je immuunsysteem aan te zwengelen.”

https://www.bedrock.nl/gember-kweken/

Cohen staat dus niet achter deze, maar ook niet achter alle andere ‘gezondheidsvoordelen’ van gember. Er is volgens hem dan ook geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims. “Als er iets van waar zou zijn, dan zouden we inmiddels wel iets hebben gevonden. Als je nu alle gember uit de wereld weg zou halen, dan gebeurt er niks.”

https://www.instagram.com/p/CcN3pUguwEW/

Toch staat er vaak wel op de verpakking van gembershots uit de supermarkt dat het goed is voor onze weerstand of immuunsysteem. Volgens wetenschapsjournalist Tijn Elferink mag dit niet zomaar als er geen goede onderbouwing voor is. “En die goede onderbouwing is er dus niet,” laat hij weten in de Koken & Weten podcast.

Volgens Elferink zetten fabrikanten deze claims toch op de verpakking, omdat ze willen inspelen op consumenten die dénken dat ze iets goeds doen voor hun lichaam.

Onderzoek in een reageerbuis

Ook op de website van het Voedingscentrum lezen we dat deze claims niet wetenschappelijk bewezen zijn. “Veel van het onderzoek dat is gedaan, is namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember. Dit soort onderzoeken kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember.”

Er is volgens het Voedingscentrum dan ook meer onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen.

Moeten we dan volledig stoppen met het drinken van gembershots? Nee, dat hoeft echt niet. Als je het lekker vindt, dan kan je prima voor een gembershot kiezen, vertelt Elferink. “Er is helemaal niets mis met het drinken van een gembershotje, je moet alleen niet de illusie hebben dat je daarmee iets héél goeds voor je lichaam doet.”

Drink het dus vooral omdat je het lekker vindt, en niet omdat het jouw immuunsysteem boost.

Geldt dat ook voor gemberthee?

Ben jij gek op gemberthee? Ook deze thee drinken is helemaal prima, maar wist je dat het effect van gemberthee op keelpijn en je gezondheid ook niet wetenschappelijk bewezen is? Onze collega’s van Metro spraken expert Iris Groenenberg over dit onderwerp.

Feit of fabel: is het wetenschappelijk bewezen dat gemberthee helpt bij keelpijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️