De 3 grote gelukslessen van een gelukspsycholoog (met 20 jaar ervaring)
Er wordt over geen onderwerp zoveel geschreven als geluk. Want wie wil dat nu niet ‘domweg’ gelukkig zijn? Helaas is het niet zo makkelijk als het soms lijkt, en bestaat het leven nu eenmaal uit ups en downs. Het één bestaat nu eenmaal niet zonder het ander. Daarom belden wij met BEDROCK’s huispsycholoog Josje Smeets om haar om advies te vragen.
Wat zijn dé grote gelukslessen die we kunnen leren van een expert pur sang. Meets is gelukspsycholoog, coacht inmiddels al 20 jaar mensen en is auteur van het boek ‘Happy in 100 Dagen’? Dat scheelt ons hopelijk weer wat schrammen onderweg.
Gelukslessen van een psycholoog
Het leven wordt er in de snelle Westerse wereld niet altijd makkelijker op. We zijn dan wel veilig, alles is mogelijk en alles kan: maar ondertussen kampen 1 op 5 Nederlanders met een depressie of depressieve gevoelens en kampen 1 op de 6 werknemers met burn-outklachten.
10 signalen dat het tijd is om naar een psycholoog te stappen
Ergens gaat er dan toch iets fout, zou je denken. Het leven is snel, druk en stopt nooit. Hoog tijd om eens stil te staan, in en uit te ademen en deze gelukslessen in je op te nemen.
1. Regelmatig inchecken bij jezelf
“Mensen die niet regelmatig inchecken bij zichzelf, hebben de grootste problemen,” meent Smeets. Je hoeft heus niet dagelijks te reflecteren op hoe je je voelt, maar wél regelmatig, bijvoorbeeld eens in de maand of in het kwartaal.
Het gaat om gewoon even de tijd te nemen en ‘te voelen hoe je in de wedstrijd staat’. ‘Word ik blij van de dag die eraan komt? Heb ik na het weekend zin om weer aan de week te beginnen?’. Vaak is het begin van iets nieuws nog leuk; een relatie, een baan of een project. Maar na verloop van tijd, wordt dat gevoel steeds minder.
https://www.bedrock.nl/bouwstenen-duurzaam-geluk/?utm_source=inline_lees_ook
“Pas als het écht niet meer gaat, gaat men vaak pas nadenken. Dat kun je voorkomen door te zorgen dat je een vast moment hebt waarbij je bij jezelf incheckt.”
Hoe je dat kunt doen? Praten met een vriend(in) of het simpelweg van je af schrijven. Ga punten af als:
- Hoeveel energie heb ik?
- Gaat het nog goed?
- Krijg ik nog voldoende voldoening (uit mijn baan/relatie bijvoorbeeld)
- Slaap ik minder goed?
- Hoeveel zin heb ik in de maandag?
Het gaat hier vooral om het creëren van bewustzijn. Zijn er een aantal punten die verbeterd kunnen worden? Ga dan eens nadenken, waar het aan ligt. Ligt het bij mij? Of ligt het bij een ander? Dan kan je je conclusies trekken, over hoe nu verder.
Kernwaarden
Het is in elk geval belangrijk dat je jezelf goed leert kennen, inclusief kernwaarden die voor jou belangrijk zijn. Benieuwd hoe je achter jouw kernwaarden komt?
In hoeverre is je persoonlijkheid eigenlijk erfelijk? We zochten het uit
In het boek ‘Happy in 100 Dagen staan veel oefeningen om daarachter te komen. Het is belangrijk om dat te blijven onderzoeken, want jouw waarden zijn misschien anders dan 5 jaar geleden.
2. Leven in het hier en nu
Veel mensen zitten in het hoofd, en noemt Smeets de zogeheten ‘scenario-denkers‘. Bij hen spoken er vaak gedachten rond als ‘wat zullen die en die wel niet van me denken als ik dit zal zeggen?’. Heel normaal, alleen heb je er vrijwel niets aan, want veel mensen bedenken scenario’s en doen er vervolgens niks mee.
Smeets legt uit hoe dat gaat: “Ze denken: ‘wat nou als ik zou emigreren?’, maar ze blijven in het hoofd hangen. Ze leven niet in nu. Dé truc van geluk is ‘wat is er vandaag?’. Genieten van wat er nu is, het stukje mindfulness, mediteren en yoga, anderen joggen, maar zorg in elk geval dat je geniet van hier en nu.”
Het 5 jarenplan
“Dat hangt samen met het maken van een 5-jarenplan. Denk slechts 5 minuten per dag aan de toekomst, en de rest van de dag aan deze dag. Met welke leuke mensen kom ik vandaag in aanraking? Wat kan ik vandaag doen om de wereld een stukje beter te maken?.”
Met het 5-jarenplan doelt de gelukspsycholoog op wat je bereikt wilt hebben over 5 jaar. Dat hoeft niet per se uit te komen, maar het helpt je met het bereiken van zingeving.
https://www.bedrock.nl/hier-en-nu/
En over vandaag? Je begrijpt: het gaat om de kleine dingen die er zijn in plaats van te denken aan wat je niet hebt. Een koffietje drinken in de zon, kletsen met je 80-jarige buurvrouw of een vogeltje dat fluit. Echt niet elke dag hoeft leuk te zijn, maar de truc van lange termijn geluk is het denken over wat er wél is. En soms moet je jezelf daar even aan herinneren, ons brein is namelijk getraind in het onthouden van negatieve aspecten.
3. Continue bewust zijn dat je goed genoeg bent.
“Veel mensen die ik spreek, hebben allemaal te maken met belemmerende overtuigingen. Die denken dat ze niet mooi, leuk of competent genoeg zijn. Dat komt er vaak op neer dat je ergens in tekort schiet. Die gedachten voed je door die negatieve scenario’s te bedenken.”
Op dat moment heb je dus moeite met in het hier en nu leven. Daarom is het belangrijk om jezelf ervan te blijven overtuigen dat je goed genoeg bent. Hoe? Door jezelf daarvoor bewijs aan te leveren en dat is o.a. door dankbaarheidsoefeningen te doen.
Schrijf twee dingen op waar je vandaag trots op bent of die goed gingen dankzij jou. Op die manier kun je je brein en gedachten ombuigen. Je kan dan denken ‘ik ben minder goed in excelsheets maken, maar ik ben wél goed in het opvrolijken van mijn collega’s.’
5 fijne tips om jouw zelfvertrouwen (weer) een boost te geven
“Mensen die zichzelf weten te overtuigen dat ze wel goed genoeg zijn, die zijn voor eeuwig gelukkig. Het hoeft niet alsmaar beter, ik ben goed genoeg zoals ik ben.”