Hoe gelukkig ben jij? Op déze leeftijd zijn we gemiddeld het gelukkigst
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fgelukkig.jpg)
In Nederland hebben we qua welvarendheid weinig te klagen. Er is een vangnet als je geen werk hebt en in vergelijking met veel anderen landen op de wereld hebben we veel mogelijkheden. Dat betekent natuurlijk niet dat we altijd extreem gelukkig zijn. Wanneer we dat wel zijn? Volgens een onderzoek zijn we op déze leeftijd gemiddeld het gelukkigst.
Zelf dat ik altijd dat ik het gelukkigst was toen ik negentien was. Ik was al even het huis uit, voelde me vrijer als ooit tevoren, ontmoette veel nieuwe mensen via mijn studie, had een rijk sociaal leven, haalde mijn tentamens met twee vingers in m’n neus en had enorm veel vrije tijd.
Dat grote verantwoordelijkheidsgevoel dat je nu als dertiger constant met je meesleept? Dat was in de verste verte niet te bekennen. Maar betekent die zorgeloosheid als tiener dat je ook écht gelukkig bent? Een Engelse studie geeft daar antwoord op.
Wanneer zijn we het gelukkigst?
Hoewel geluk lastig te meten is, omdat het immers voor iedereen iets anders betekent, kon deze Engelse studie toch een indicatie geven op basis van de gegevens van ruim 23.160 deelnemers. Wat blijkt? Het is niet één moment waarop we het meest gelukkig zijn, maar het leven komt – zoals je misschien al hebt ontdekt – met pieken en dalen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat er verschillende piekmomenten zijn waarop we aangeven het meest gelukkig te zijn.
De U-vormige curve van geluk
Het onderzoek wijs op een heuse U-vormige curve als het gaat om geluk. Er zijn twee momenten waarop we het gelukkigst blijken te zijn in ons leven. Wanneer dat is? De eerste piek van geluk is rond het 23ste levensjaar en de volgende op ons 69ste.
Dat je op verschillende momenten het gelukkigst bent, komt omdat je verandert gedurende je leven. Waar je eerst nog volle bak voor je carrière wilde gaan en dat je zingeving gaf, wil je later misschien vooral mooie reizen maken en meer uit je leven halen dan alleen werken, liever voor je gezin zorgen of juist lekker ontspannen tijdens je pensioen en je kleinkinderen zien opgroeien.
Uit weer een andere studie, Social Indicators Research, blijkt dat zestigplussers achteraf gezien vooral in het begin van hun dertiger jaren het gelukkigst waren. Vanaf dat moment daalde die gelukspiek weer.
Wanneer zijn we het ongelukkigst?
Dat betekent heus niet dat we constant ongelukkig zijn in onze andere jaren, maar wel minder dan rond deze pieken, zeggen de onderzoeken. Zo kan een stressvolle baan, financiële uitdagingen of een heuse mid life crisis zorgen voor flink wat ongelukkige momenten in ons leven. En tja, dat hoort nu eenmaal óók bij het leven. Wanneer we het ongelukkigst zijn?
Uit een onderzoek van de Princeton University blijkt dat vooral tussen ons 45ste en 48ste de grootste uitdagingen liggen en dát de moeilijkste perioden van ons leven is. Tenminste, dat geldt voor Engelstalige landen met een hoog inkomen. Rond middelbare leeftijd daalt hun geluk en stijgt deze op latere leeftijd weer. Inwoners van andere regio’s, zoals de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa, Latijns-Amerika en Sub-Sahara Afrika, worden daarentegen steeds minder tevreden naarmate ze ouder worden.
Geluk is subjectief
Deze levenslijn voor geluk staat natuurlijk niet vast en is per land, per inkomen en vooral per situatie verschillend. Hoewel er dus algemene trends zijn in hoe geluk zich door onze levensloop ontwikkelt, is het dus wél belangrijk om je te beseffen dat geluk subjectief is en door verschillende factoren wordt beïnvloed. Bijvoorbeeld door je persoonlijke ervaringen, levensomstandigheden en gewoonweg de individuele verschillen per persoon. Voor de een is gelukkig een kopje koffie in de zon, terwijl het voor de ander het runnen van een succesvol bedrijf is.
Onthoud dat het streven naar geluk vooral is een persoonlijke reis is, in welke levensfase je je ook bevindt!
Doe déze dingen na 7 uur ‘s avonds en word instant gelukkiger.
Maakt het leven met een hond je gelukkiger? Een psycholoog vertelt