7 x wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden
Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris: echt gelukkig worden we er niet van. In plaats daarvan kun je net zo goed investeren in dingen waarvan je wél gelukkiger gaat worden. Wat dat zijn die factoren dan? Wij doken de wetenschap in.
Maak je momenteel niet de gelukkigste periode van je leven mee? Probeer eens te investeren in deze 7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden.
7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden
Gelukkig zijn de meeste ervan ook nog eens heel makkelijk uit te voeren.
1. Zoek de natuur op
We schreven er al eerder over: groen maakt gelukkig! Door je regelmatig te omringen met planten, dieren, mooie landschappen en ander natuurschoon bevorder je je mentale welzijn.
Dat komt omdat de natuur je in connectie brengt met het binnenste van je lichaam. Je neemt de natuur waar door te zien, horen, ruiken en proeven. Je staat ermee in contact via de huid en je ádemt de natuur.
Met dit innige contact wakker je de nodige geluksstofjes in de hersenen aan. Kortom: trek vaker het bos in of ruil je jaarlijkse citytrip eens in voor de Oostenrijkse bergen!
2. Prioriteer slaap
Misschien wel de heilige graal voor geluk: een goede nachtrust. Slaap is namelijk niet alleen cruciaal voor een frisse look, maar ook voor je humeur en voor een goede werking van je immuunsysteem.
Moeite met slapen? 4 tips om je slaapritme te resetten voor een betere nachtrust
Ook dat laatste staat natuurlijk bijna rechtstreeks in verband met een gelukkiger leven: wie minder ziek is en lekker in zijn vel vit, ervaart ook meer mentaal geluk. Kortom: een goede nachtrust de prioriteit geven is de boodschap!
3. Beweeg voldoende
Na een dag hard werken achter de laptop kan het verleidelijk zijn om direct op de bank te ploffen. Je bent moe en een work-out is wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is even bewegen het beste cadeautje wat je je hersenen kunt geven. 3, 2, 1: instant happiness boost!
Dat hoeft trouwens helemaal geen intensieve HIIT-training te zijn. Rustigere vormen van beweging zoals fietsen, yoga of wandelen brengen je geluksstofjes óók al heel goed op gang!
4. Zet je relaties voorop
Relaties met anderen zijn belangrijk en geven je gelukkige gevoelens, dat blijkt uit een grootschalige Harvard-studie. Sterker nog: relaties kwamen naar buiten als de belangrijkste factor voor geluk.
Met deze 5 (kaart)spellen creëer je meer diepgang in je relaties
Of dat nu gaat om de relatie met je broers of zussen, met je vrienden of met je collega’s: het loont om te investeren in deze mensen. Breng er regelmatig tijd mee door, check bij ze in en doe moeite om ze te begrijpen en te leren kennen.
Uiteindelijk zal dit het netwerk zijn waar je op kunt terugvallen in mindere tijden, en geloof ons: dat is héél veel waard.
5. Ervaringen > materie
Dat ene jurkje, een nieuw paar schoenen, een dure mascara… Erg fijn om ze uiteindelijk in handen te krijgen, maar maken dit soort materiële zaken écht gelukkig? Nee.
View this post on Instagram
Als je je geld écht slim wil besteden, is het verstandiger om je geld uit te geven aan ervaringen. Maak die reis. Betaal voor danslessen. Investeer in die cursus fotografie die je altijd al hebt willen doen. Met dit soort ervaringen in je rugzak creëer je herinneringen waar je gelukkiger van wordt dan alle mooie kleding op de wereld samen.
6. Go airplane mode
Voel je je down? Zet je telefoon op vliegtuigstand. Klap je laptop dicht. Ga even helemaal even offline en neem een break van technologie.
Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? Een psycholoog legt uit
We schreven namelijk al eerder dat digitale technologie ons angstig en gestresst kan maken. Daar af en toe preventief bewust een break van nemen, komt je geluksniveau logischerwijs dus alleen maar ten goede.
7. Blijf levenslang leren
Italiaans leren, een cursus portretschilderen, met een naaimachine leren werken… Wat je ook doet, maak er een sport van om levenslang te blijven leren. Dit geeft je een gevoel van zingeving en vooruitgaan in het leven.
Dat hoeft trouwens niet altijd zo’n concrete vorm aan te nemen: levenslang leren zit ‘m ook in openstaan om te leren van de meningen van anderen of om je niet te laten begrenzen door vastgeroeste vooroordelen.
Zo eenvoudig kan het zijn!