Waarom een gelukkig leven begint met deze twee drijfveren
Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom je continu in strijd bent met jezelf? You’re doing the right thing, maar je hebt er geen goed gevoel over of je doet juist wat goed voelt, maar je twijfelt of het wel juist is. Doe je het goed genoeg? Ben je wel goed genoeg? Kan het anders of beter? Allerlei vragen en gedachtes razen continu door je hoofd. Zelfs de meest simpele vragen over alledaagse dingen en de beslissingen die eruit voortvloeien bezorgen je veel hoofdpijn. Het maakt niet eens uit hoe en wat je vraagt, want wist je dat alle vragen die je jezelf stelt te maken hebben met je zoektocht naar een gelukkig leven?
Het is goed om te weten dat we leven vanuit twee soorten drijfveren: de angst en de liefde. Drijfveren zijn onze diepgewortelde beweegredenen van alles wat we doen. De spirituele mensen gebruiken de termen: de ziel en het ego. De wetenschappers zouden zeggen: het hart en het hoofd. Het maakt niet uit hoe je het noemt, want uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer.
Drijfveren
Bij de meeste mensen, op de uitzonderingen na, weegt het ene iets zwaarder dan het andere. Hierdoor ontstaat er onevenwicht met de bijbehorende problemen. Omdat we allemaal verschillend zijn en ons op de verschillende manieren uiten kan het weleens lastig zijn om te zien welke drijfveer dominant is.
Door de complexiteit ervan kiezen we er daarom vaker voor om de symptomen te bestrijden – i.p.v. de oorzaak aan te pakken. Hierdoor is het probleem op de korte termijn opgelost, maar op de lange termijn terug is gekeerd. Wat verder niet per definitie slecht is, want we kiezen voor de oplossing die voor ons op dat moment werkt.
De drijfveren in het kort:
Angst/ego/hoofd
Hieraan herken je wanneer je drijfveer angst is:
- Neemt
- Angst
- Negatieve emoties
- Het zoeken van geluk/oplossingen in de externe factoren
- Het maken van keuzes op basis van eigen patronen en ervaringen
- Het ‘valse’ zelf
- Materialisme
- Afgescheiden
- Afwijzing
- Strijd
- Agressief
Gezond egoïsme: een pleidooi om jezelf meer centraal te stellen
Liefde/ziel/hart
Hieraan herken je wanneer je drijfveer liefde is:
- Geeft
- Liefde
- Positieve emoties
- Het zoeken van geluk/oplossingen in de interne factoren
- Het maken van keuzes die op de lange termijn iets gaan opbrengen
- Het ‘ware’ zelf
- Spiritualiteit
- Eenheid
- Vergeving
- Vrede
- Passief
Acceptatie en groei
We hebben het allebei nodig; zowel de angst als de liefde. Daarom dienen ze samen te werken. Dat kunnen ze doen door elkaars functie te begrijpen en door elkaar te accepteren. De angst beschermt ons voor de gevaren die zich kunnen voordoen en de liefde zorgt voor de geestelijke groei.
Net als we voedsel nodig hebben om fysiek te kunnen overleven hebben we liefde nodig om geestelijk te kunnen overleven. Net als we onderdak nodig hebben om ons fysiek te beschermen, hebben we ego nodig voor de geestelijke bescherming.
Net als je je ouders en een veilige omgeving nodig had om te leren lopen, heb je nu ook de juiste mensen en de juiste omgeving nodig om te groeien. Je bent de enige die voor je zelf kan bepalen wat voor je de juiste omgeving is en wie voor je de juiste mensen zijn.
De juiste omgeving voor je dient idealiter aan deze 3 voorwaarden te voldoen:
- je wordt er als een magneet naar toe getrokken.
- het heeft een positieve invloed op je groei.
- het heeft geen negatieve invloed op andermans groei.
Met andere woorden: je wilt het graag, je wordt er beter van en niemand heeft er last van. 😉
Je kunt van iedere persoon iets leren, maar de mensen die voor ons het verschil maken zijn de mensen die (1) ons accepteren zoals we zijn en (2) die onze groei niet in de weg staan. Het zijn de mensen die het beste in ons naar boven halen en waar we veel positieve energie van krijgen.
Wees niet bang om te leven vanuit je authenticiteit; heb geduld, vertrouwen en word de mooiste versie van jezelf!
Dit gastartikel is geschreven door Dasha Zatula; spirituele coach, blogger, waarheidszoeker, the alchemist of the soul, natuurliefhebber en vooral een levensgenieter. ‘Als je twijfelt of het goed voelt; doe dat wat juist is! Als je twijfelt of het juist is; doe dat wat goed voelt!’