Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Verzorging Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Gellak blijkt niet zonder levenslange risico’s: ‘Thuis nagels doen triggert allergieën’

Nette, verzorgde nagels met een mooie kleur erop die minstens twee weken goed blijft zitten: dat maakt gellak een populaire vorm van selfcare voor vele vrouwen. Een onschuldige beautybehandeling zou je denken, maar toch blijken er best wat gevaren te kleven aan gellak. Wij spraken eigenaar van beautysalon Cotton Clinic Floor Kliffen over de opkomst van acrylatenallergie. Iets wat zij ook ziet in haar salon.

“Ook wij zien het vaak dat mensen hier last van hebben. Mensen gaan steeds vaker zelf thuis hun nagels doen met gellak, waardoor je dus dat soort allergieën krijgt.”

Wat zorgt voor een allergie voor gellak?

De stoffen die nodig zijn om gellak onder een lamp hard te laten worden zijn HEMA of Di-HEMA. Dit zijn acrylaten die niet in gewone nagellak voorkomen. Komen deze stoffen in vloeibare vorm op je huid waar ze binnen kunnen dringen, zoals in een wondje of op een beschadigde huid, dan kan dat een allergie veroorzaken. Een acrylatenallergie kun je altijd oplopen, ook als je al jaren gellak gebruikt. Ook HEMA-vrije gelnagellakken zijn niet zonder gevaar te gebruiken. Hoewel hier geen HEMA in zit, zit er wel altijd een alternatief acrylaat in waar je net zo goed allergisch voor kunt worden.

Dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer van het dermato-allergiecentrum van Amsterdam UMC zegt hierover: “Onze huid heeft een barrièrefunctie. Het moet ons beschermen. Maar als je daar een wondje in maakt door erin te knippen of aan te duwen, dan ben je extra kwetsbaar”.

Gellak op de verkeerde manier gebruiken

In het Amsterdam UMC komen ook steeds vaker patiënten naar het allergiecentrum met een gevoeligheid voor acrylaten. Maar liefst 4 procent blijkt een acrylatenallergie te hebben, dat is 2 procent meer dan tien jaar geleden. Die 2 procent bestond vooral uit mannen die via hun werk werden blootgesteld aan acrylaten, iets waar nu veel voorzichtiger mee omgegaan worden. Tegenwoordig komt acrylatenallergie in 97 procent van de gevallen voor bij vrouwen door het gebruik van gellak.

Zelf gellak gebruiken

De coronaperiode kan hieraan meegewerkt hebben: toen de beautysalons moesten sluiten, gingen velen van ons thuis aan de slag met gellak en een uv- of led-lamp. Dat is waar het volgens Kliffen dan ook vaak mis gaat. “Je ziet veel gel- en plaknagels op social media voorbij komen en het een is nog makkelijker, sneller en goedkoper dan het ander. Deze producten zijn soms niet helemaal goed getest of voldoen niet aan alle eisen.

Vooral in en na de coronacrisis zag je veel mensen zichzelf thuis behandelen. Ook nu de kosten in salons omhoog gaan en salons meer geld moeten vragen voor hun nagelbehandelingen, zijn mensen snel geneigd om zelf thuis aan de slag te gaan. Wat resulteert in producten van slechte kwaliteit en dus ook meer kans op het ontwikkelen van een allergie. Ook zien we bij Cotton Clinic dat klanten naar goedkopere salons gaan en dan toch niet tevreden zijn of beschadigde nagels hebben, waardoor wij meer tijd nodig hebben om alles weer te herstellen.”

De soms ernstige gevolgen van zo’n allergie voor gellak

Mensen die een acrylatenallergie hebben ontwikkeld, krijgen klachten als eczeem, huiduitslag, jeuk, maar ook de huid rondom de vingers die kapot gaat. Sommige mensen krijgen hooikoorts- of astmaklachten, omdat je de stofjes waar je allergisch voor bent ook in kan ademen. Je kunt dan dus geen gellak meer gebruiken, maar de gevolgen zijn vele malen erger dan dat.

Zo zijn acrylaten in bijvoorbeeld de tandheelkunde onmisbaar: ze worden onder andere gebruikt voor witte vullingen of kunstgebitten. Bij iemand met een acrylatenallergie kan dit dus niet gebruikt worden, maar echte alternatieven zijn er niet. Ook in de medische wereld worden acrylaten veelvuldig gebruikt. Zoals bij gehoorapparaten, prothesen, de elektroden die worden gebruikt om een hartfilmpje te maken, pacemakers, wondverbanden… Verder vind je acrylaten in dagelijkse producten zoals zachte contactlenzen, sommige tampons en soorten maandverband.

Hoe voorkom je een acrylatenallergie?

Floor, kun je dit altijd voorkomen?

“Voorkomen kan je het nooit helaas, maar als je je nagels goed professioneel laat doen bij een salon die veel ervaring heeft en werkt met merken die al lang op de markt zijn én veel onderzoek doen naar hun ingrediënten, kun je dat risico wel minimaal maken. Het gaat om je gezondheid voor de rest van je leven en dat is ook wat waard.”

Heb je tips voor mensen die toch thuis aan de slag willen met gellak?

“Heb je toch behoefte om thuis je nagels te doen, zorg dan voor een goede set van een merk dat al jaren op de markt is en veel vernieuwing heeft aangebracht in de afgelopen jaren. Het kost misschien wat meer geld en wat extra tijd om je nagels zelf te doen in meerdere laagjes, maar zo zorg je er wel voor dat je nagels op de juiste manier gelakt worden. En kijk uit dat het niet in aanraking komt met je huid.”

Allergieën zijn flink gestegen, hier lees je waarom

Dit is wat jouw nagels kunnen zeggen over je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️