Met deze 6 financiële selfcare tips van experts voorkom je geldstress
Bij selfcare denk je misschien aan een bad nemen, naar yoga gaan of een fijn boek lezen, maar óók je financiën op orde hebben kun je zien als een vorm van selfcare. Je financiën niet op orde hebben kan namelijk veel stress opleveren dat invloed heeft op je lichaam en geest. Hoe creëer je meer rust en inzicht in je financiën? Deze 6 financiële selfcare tips van experts helpen je op weg.
Is het bijhouden van je financiën ook niet jou favoriete bezigheid en bewaar je die taak liever tot het einde van de maand als er rekeningen betaald moeten worden?
Ik snap je: ik ben zelf namelijk ook zo iemand. Financiën bijhouden, belastingaangifte doen, de balans opmaken: het is allemaal niet mijn cup of tea. Ik heb daarom ook meteen een boekhouder ingeschakeld toen ik ging freelancen.
Toch is het belangrijk voor de gezondheid van geest en lichaam om ook zelf inzicht, begrip en overzicht in je financiën te hebben. Psycholoog Chloe Carmichael legt op MindbodyGreen uit: ‘Door je financiën op orde te hebben, bevorder je je gevoel van zelfredzaamheid. Hierdoor ben je in staat om te doen wat je wilt doen, bijvoorbeeld sparen voor een wereldreis of een tiny house, waardoor je zelfbewustzijn toeneemt.’
Dat klinkt fijn, maar hoe krijg je dat voor elkaar: grip op je financiën? Volgens deze financiële experts begint het met er gewoonte van maken om met je financiën bezig zijn, net zoals je andere selfcare routines.
6 tips om te beginnen met financiële selfcare
1. Tel je geld niet zoals calorieën
Net zoals calorieën tellen om af te vallen vaak geen effectieve strategie is, werkt dit ook zo bij geld. Het kan alleen maar meer angst veroorzaken dan nodig is.
Volgens financieel therapeut Bari Tessler kun je ook te veel controle willen hebben op je financiën en heeft elke dag je saldo op je bankapp checken geen toegevoegde waarde. ‘Het zoals je planten te veel water geven: je kunt simpelweg ook te veel van het goede doen’, legt Tessler uit.
2. Plan money dates
Om te voorkomen dat je te veel met je financiën bezig bent en het een obsessie wordt, is het slim om money dates te plannen adviseert Tessler. Dit zijn vooraf geplande afspraken in je agenda waarop je financiën doorneemt.
Dit kan elke dag een paar minuten of één keer per week of maand een uur, maar net waar jij behoefte aan hebt. Tijdens een money date betaal je nieuwe binnengekomen rekeningen, bekijk je afschrijvingen op je rekeningen en verdeel je je salaris in potjes.
Meer rust in je leven én daarmee geld besparen; het kan volgens Renée Lamboo
‘Door wat meer sfeer toe te voegen aan de afspraak met jezelf, maak je het wat gezelliger en ga je er minder tegen op zien. Ik steek altijd kaarsjes aan, ik leg mijn favoriete reep pure chocolade klaar en doe mijn chillpak aan’, zegt Tessler.
3. Begin een financieel dagboek
Om minder geldstress te ervaren, moet je eerst goed overzicht hebben over wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Een financieel dagboek of kasboek bijhouden klinkt als veel werk, maar het is echt de moeite waard. Je kunt het zo eenvoudig maken als je zelf wilt: een Excelsheet met inkomsten en uitgaven per maand kan al voldoende zijn.
Ben je meer van pen en papier? Er zijn tegenwoordig genoeg mooie money planners waar je je financiën in kan bijhouden of gewoon een simpel notitieboekje dat je nog hebt liggen kan natuurlijk ook prima. Vul op vaste momenten je sheet of kasboekje aan, bijvoorbeeld de eerste en vijftiende dag van de maand.
4. Maak een financieel vision board
Vision boards zijn niet alleen handig om goede voornemens of persoonlijke doelen visueel te maken, maar ook voor je financiële wensen. Waar wil jij voor sparen? Wil je graag financieel onafhankelijk worden? Of ooit je eigen bedrijf starten? Zet je doelen bij elkaar en maak het visueel op een vision board.
Zet het bord in je slaapkamer zodat je het elke avond ziet voordat je in slaap valt en als je op staat. Zo raak je tijdens het opstaan al geïnspireerd en gemotiveerd om aan je doelen te werken.
5. Weet hoe je kunt ontspannen
Ontvang je ondanks je nieuwe selfcare rituelen toch opeens een blauwe brief waarin staat dat je een fiks bedrag moet betalen? Weet dan hoe jij kan ontspannen en jezelf kan kalmeren. Is dat door mediteren en ademhalingsoefeningen of ga je liever een potje kickboksen of rondje hardlopen in de natuur?
Wanneer je goed weet hoe je tot rust komt, dan kun je deze gewoontes ook vaker inzetten. Als je bijvoorbeeld een grote financiële aankoop gaat doen of op andere momenten dat je geldstress ervaart.
6. Praat met je therapeut
Als je het gevoel hebt dat je geldzorgen je mentale welzijn beïnvloeden, wees dan niet bang om hiervoor hulp te vragen. Je kunt met een financieel therapeut gaan praten of als je al naar een psycholoog gaat dit onderwerp ook eens aankaarten.
Zij kunnen je misschien niet helpen met je financiën, maar wel helpen om er beter mee om te gaan. Ook kunnen gesprekken met je therapeut helpen bij het plannen van gezonde gesprekken over geld met je partner, vrienden of familie.
Manifesteren van geld: hoe werkt dat (en werk het überhaupt?)
Financiële selfcare is geen luxe hobby, maar essentieel om goed voor je lichaam en geest te zorgen. Je krijgt je hele leven te maken met geld, rekeningen en financiën. Een fijne manier vinden om daar mee om te gaan, gaat je niet alleen nu helpen om minder geldstress te ervaren: je hebt er de rest van je leven baat bij.