Leer geld los te zien van succes door te achterhalen welk geldtype jij bent
We zijn opgegroeid met het idee dat veel status en geld hebben gelijk staat succes. Dit houdt ook in dat we onze eigenwaarde vaak laten afhangen van hoeveel we geld op onze bankrekening hebben staan. Stress om geld? Dan ben je niet succesvol.
Maar is een CEO met een goedlopend bedrijf en 3 auto’s voor de deur succesvol als hij zijn kinderen nooit ziet? Precies, succes is niet zo’n zwart-wit kwestie als we op het eerste moment denken.
Die verandering van mindset is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We werden al door onze ouders aangemoedigd om later ‘een goede baan’ te vinden. Het beeld dat we in de media voorgeschoteld krijgen van beroemdheden met dure kleding en dure auto’s versterkt dit alleen maar. Hoe zorg je er nou voor dat je geld los gaat zien van succes?
Wat voor geldtype ben jij?
Iedereen heeft weleens stress over geld. Toch heb je vast in je omgeving gemerkt dat niet iedereen hetzelfde met die stress omgaat. Sommigen motiveert het bijvoorbeeld juist om extra te gaan werken of hard te gaan sparen, terwijl anderen er verlamd en in paniek door raken.
Als jij ook jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen af laat hangen van hoeveel geld er op je bankrekening staat, is het slim om eerst uit te zoeken wat voor geldtype je bent.
Klinische psycholoog Brad Klontz werd geldadviseur en onderzocht jaren de relatie die zijn patiënten met geld hadden. Hij kwam erachter dat iedereen uiteindelijk in één van 4 geldgroepen valt. Die 4 groepen zijn money avoidance, money status, money vigilance en money worship. Elk van die groepen heeft weer andere redenen waarom ze hun eigenwaarde laten afhangen van hoeveel geld ze hebben.
Lees ook: Dit is wat mensen doen die nooit geldzorgen hebben
Money worship
Mensen die in de groep ‘money worship‘ vallen, denken dat geld al hun problemen zal oplossen. Daarom hebben ze het gevoel dat ze er te weinig van hebben – hoeveel dat ook is. Ook kopen ze vaak dingen in de hoop met die spullen gelukkiger te zijn.
Tips voor worshippers
Impulsaankopen zijn een probleem voor veel money worshippers. De 3 weken-regel invoeren kan dan helpen. Wil je die ene tas heel graag hebben? Wacht tóch 3 weken voordat je de tas koopt. Als je na die 3 weken ‘m nog steeds graag wil aanschaffen, weet je dat je er geen spijt van gaat krijgen.
Zorg daarnaast dat je genoeg tijd met vrienden en familie doorbrengt. Als we geld enorm belangrijk vinden, kan het moeilijk zijn om niet veel te werken (daar krijg je nou eenmaal meer geld door). Maar wat ga je doen als er niemand meer om je heen is om het mee te delen?
Lees ook: Dit is waarom je geld zou moeten besteden aan ervaringen (en niet aan spullen)
Money vigilance
Mensen uit de ‘money vigilance‘ groep zijn juist gefocust op het sparen ‘voor als er iets fout gaat’. Het bedrag op hun bankrekening kan een ‘soort drug’ worden, die ze telkens moeten checken.
Tips voor deze groep
Maak een ‘fun‘ potje met geld waar je leuke dingen van gaat doen of kunt kopen. Dit kan een reis zijn waar je altijd al van gedroomd hebt, een avondje uit waar je cocktails gaat drinken (terwijl je die normaal gesproken te duur vindt) of een gadget.
Money status
Mensen die in de ‘money status‘ groep vallen, vinden status nog belangrijker dan anderen. Dit betekent dat ze anderen vaak laten denken dat ze meer verdienen dan ze eigenlijk doen. Dit zijn vaak de types die altijd de laatste snufjes hebben (de techfans daragelaten natuurlijk).
Tips voor de status seekers
Net als bij de worshippers kan de 3 weken-regel bij deze groep goed helpen. Als je weer een onnodige aanschaf gaat doen (zoals dure kleding of een nieuwe gadget), kan het helpen om dit pas over 3 weken te doen. Word je zelf bewust van je gedrag en vraag je jezelf af of je dit echt nodig hebt of dat het alleen zorgt voor een kort geluksmoment.
Zorg daarnaast dat je fysiek en emotioneel gezien ook succesvol bent. Vaak zijn status seekers financieel wel succesvol, maar vergeten ze zorg te besteden aan de andere onderdelen. De CEO die zijn kinderen nooit zag aan het begin van het artikel, valt bijvoorbeeld in deze groep.
Lees ook: Hoe belangrijk is geld? (en maakt het nou wel of niet gelukkig)
Money avoidance
Dan heb je nog de ‘money avoidance‘ groep. Zij denken dat rijke mensen arrogant zijn en zullen niet snel hun bankrekening checken.
Tips voor vermijders
Ben jij zo iemand die zijn bankrekening liever niet checkt? Zorg dat je eens in de zoveel tijd een gesprek met je partner, goede vriend(in) of familielid inplant, waarin jullie je uitgaven en inkomsten gaan bespreken. Confronterend, maar daardoor erg nodig!
Vaak hebben avoiders een negatieve associatie bij rijkdom, waardoor ze ook niet veel geld willen verdienen. Maak daarom een lijst voor jezelf, waarom veel geld wél iets goeds is. Zo kan je je geld bijvoorbeeld ook uitgeven aan het goede doel.
Ten slotte nog een tip die iedereen kan helpen om geld los te zien van succes en status. Maak een lijst van jouw favoriete eigenschappen van een vriend(in) of familielid en onderstreep welke eigenschappen jij ook hebt. Wedden dat die lijst voor heel veel inzichten gaat zorgen als het om geld gaat?
Je houdt namelijk niet van je beste vriendin om hoeveel ze verdient of hoe groot haar huis is. Nee, je houdt van haar omdat ze grappig en lief is. De beste dingen in het leven zijn niet te betalen met je portemonnee. Dus maakt het eigenlijk niets uit hoeveel jij daarin hebt zitten.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.
Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!