Geen goed geheugen? 3 tips voor het trainen van je geheugen (van een expert)
Waar de Ă©Ă©n is gezegend met een ijzerscherp geheugen, heeft de ander een geheugen dat eerder lijkt op een gatenkaas. Behoor jij eerder tot die laatste categorie? Maak je dan geen zorgen, want volgens de Amerikaanse geheugencoach Jim Kwik bestaat er niet zoiets als een goed of slecht geheugen. Hij deelt de drie beste tips om je geheugen te trainen!
Sommige mensen lijken zich haast al-les te kunnen herinneren: van een etentje jaren geleden tot die ene keer toen je elkaar spontaan ergens tegenkwam. Jij staat er dan een beetje perplex bij Ăłf bent inmiddels een ster geworden in het doen alsof je het je heus wel herinnert. Veel mensen hebben namelijk een stuk meer moeite om details (van vroeger) te onthouden. Best jammer eigenlijk als je herinneringen langzaam verdwijnen, toch?
Gelukkig hoef je niet bij te pakken neer te zitten, meent geheugencoach Kwik. Als kind kreeg hij namelijk een ongeluk en hield daar flinke hersenschade aan over. Hij werd ook wel âhet jongetje met het gebroken breinâ genoemd, vertelt hij openhartig aan MindBodyGreen.
Je geheugen verbeteren met tips van een expert
Door jarenlang toegewijd te trainen, te blijven oefenen en niet op te geven, lukte het hem uiteindelijk om zijn hersenen letterlijk opnieuw op te bouwen. Inmiddels is Kwik een succesvol geheugencoach Ă©n deelt hij de drie belangrijkste inzichten om ook jouw brein en geheugen te trainen:
1. Ruim op
âWat heeft opgeruimd zijn nou weer te maken met een goed geheugen?â, horen we je haast denken. Toch zweert Kwik erbij. Waarom? âJouw externe wereld is een reflectie van jouw interne wereld,â meent hij.
Ga maar na: wanneer je jouw slaapkamer netjes opruimt, je bed dagelijks opmaakt en je bureau netjes houdt, dan ontstaat er vanzelf óók ruimte en overzicht in je hoofd. Simpel, toch?
De 3 beste dingen die je kunt doen voor een gezond brein (volgens deze neurofysioloog)
2. Denk positief
Per dag hebben we wel 60.000 gedachten. Het zijn gedachten over dingen om ons heen, maar het is ook de manier hoe we tegen onszelf praten. Kwik ziet deze âself talkâ als een soort computerprogramma dat wordt uitgevoerd door de hersenen. Met positieve gedachten kun je je denkkracht volledig beĂŻnvloeden.
âAls je tegen jezelf zegt: ik ben niet goed in het onthouden van namen, dan onthoud je de naam van de volgende persoon die je tegenkomt niet, omdat je je supercomputer zo programmeertâ, aldus Kwik. Als je bij voorbaat al tegen jezelf zegt dat je ergens niet goed in bent, stem je daar je brein onbewust op af. Niet meer doen dus!
Wil je je brein scherp houden? Zorg dan goed voor je lichaam
Volgens dit wetenschappelijke onderzoek uit 2017 kun je inderdaad met positieve zelfpraat jouw cognitieve functies totaal veranderen! Het is eigenlijk te vergelijken met de werking van manifestatie. Je trekt aan wat je denkt of zegt.
âAls mensen echt zouden weten hoe krachtig hun geest is, zouden ze niet iets zeggen of denken waarvan ze niet wilden dat het waar was.â Vanaf nu zeg jij dus liever tegen jezelf: âik heb een goed geheugen!â
3. Beweeg terwijl je nieuwe dingen leert
Wist je dat je brein groeit als je beweegt? Onderzoek laat zien dat je brein nieuwe neuronen aanmaakt in de hippocampus door het doen van aerobe training. Laat dat nou net hét gebied zijn waarin het geheugen, nieuwe dingen leren en emoties worden gereguleerd. Met andere woorden: jouw neuroplasticiteit groeit als je beweegt.
11 hobbyâs die als een heus wellness retraite werken voor je brein
Een ander onderzoek liet zien dat wanneer je naar een audioboek of podcast luistert terwijl je wandelt (of iets anders ritmisch doet) je de informatie die je hoort beter vasthoudt en begrijpt.
Je prestaties blijken zelfs te verhogen als je op de dag van presteren ook een fysieke activiteit uitvoert.
Wil je nieuwe informatie leren Ă©n onthouden? Dan wil je die dag dus ook je hart sneller later kloppen. âWat goed is voor je hart, is ook goed voor je hoofd,â tipt Kwik.