Waarom je geheugen minder slecht is dan je denkt
Jouw geheugen heeft je vast een keertje in de steek gelaten. Wanneer je iemand leerde kennen en meteen zijn naam was vergeten bijvoorbeeld. Of die keer dat je jouw auto met moeite terugvond, omdat je niet meer wist waar je ‘m geparkeerd had. Of wat dacht je van je sleutels, die voor je gevoel áltijd kwijt zijn?
We geven in dit soort gevallen altijd ons geheugen de schuld. Maar neurowetenschapper en auteur Lisa Genova legt uit dat iets heel anders eigenlijk de schuldige is.
Een gebrek aan aandacht
“Als we iets willen onthouden, moeten we het eerst opmerken“, legt de neurowetenschapper uit in haar nieuwe boek ‘Remember: The Science of Memory and The Art of Forgetting‘. “En opmerken vereist twee dingen: waarneming (zien, horen, ruiken en voelen) en aandacht.”
In tegenstelling tot wat we denken is ons geheugen geen videocamera die een constante stroom opneemt van elk beeld en geluid waaraan we worden blootgesteld. Je onthoudt alleen waar je aandacht aan besteed, lezen we op TED. Alle keren dat je vergeten bent waar je je auto hebt geparkeerd of waar je die post-it hebt gelaten, komt dat waarschijnlijk niet door je geheugen, maar door een gebrek aan aandacht.
https://www.bedrock.nl/tips-geheugen-verbeteren/
Als je hier langer over nadenkt, is het ook eigenlijk heel logisch dat we niet alles kunnen onthouden. “Denk aan de enorme hoeveelheid informatie en prikkels waaraan je zintuigen op een bepaalde dag worden blootgesteld”, zegt Genova. “Ben je vandaag 16 uur lang wakker? Dan vangen je zintuigen 57.600 seconden signalen op – dat zijn veel gegevens. Het meeste van wat je vandaag ziet, hoort en ruikt zul je weer vergeten.”
Als we iets willen onthouden, zullen we hier ons dus bewust op moeten focussen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ons brein vindt het moeilijk om te onthouden waar je bijvoorbeeld je telefoon hebt gelegd, omdat het de neiging heeft om aandacht te geven aan alles wat interessant, zinvol, nieuw, verrassend of emotioneel is.
https://www.bedrock.nl/geheugen-trainen/
Waar je je telefoon hebt gelegd, is dat overduidelijk niet. Denk maar terug aan al die keren dat je je telefoon kwijt was: waarschijnlijk was je ondertussen met iemand in gesprek, bedacht je je opeens dat de was nog in de wasmachine zat of stond de tv aan.
Hoe kun je jouw geheugen verbeteren?
Probeer afleidingen dan ook te minimaliseren als je jouw geheugen – of eigenlijk aandacht – wil trainen. Ook genoeg slaap, mediteren en een klein beetje cafeïne, kunnen je helpen om dingen beter te onthouden in het vervolg.
Opletten en onthouden vereist een bewuste inspanning. Onthoud: je brein is niet oplettend. Het is eigenlijk altijd aan het dagdromen en op de automatische piloot. Als je een nieuwe herinnering wil maken, moet je je hersenen ‘wakker’ maken, bewust worden van waar je je op focust en goed opletten.
Dat we onthouden waar we aandacht aan besteden en ons op focussen, is eigenlijk ook een goed iets. Dit betekent namelijk ook dat we ervoor kunnen kiezen om vooral op positieve momenten en dingen te focussen.
De volgende keer dat je iets bent vergeten, weet je in ieder geval dat je jouw geheugen waarschijnlijk niet de schuld kan geven. Vraag jezelf af: heb ik wel bewust aandacht besteed aan waar ik die verdomde sleutels heb gelaten?