Sophie Golbach
Sophie Golbach Relatie 2 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Een geheimpje voor eigen bestwil? Zo kan je het je relatie in de weg zitten

‘Een leugentje om bestwil’ lijkt zo onschuldig. Even vermelden dat het diner van je schoonmoeder heerlijk was, bijvoorbeeld. Maar het kan ook te ver gaan, als het bijvoorbeeld gaat om een groter geheim zoals een schuld. Zulke geheimen kunnen een serieuze impact en grote negatieve gevolgen hebben op je relatie.

Gemiddeld bewaren mensen zo’n 13 geheimen, waarvan ze er 5 helemaal nooit aan iemand verteld hebben. Maar dat is niet alleen slecht voor je relatie, maar ook voor jezelf.

Waarom mensen geheimen houden voor hun partner

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel. Soms ben je bang dat het onthullen van de informatie ruzie zal veroorzaken, of je schaamt je misschien voor de informatie. Dat is waarom mensen dingen geheim houden; ze zijn bang dat hun partner hen in een ander licht zal zien als ze de waarheid horen en terughoudender worden in de relatie.

Het geheim van een goede relatie

Wat mensen daarbij niet beseffen, is dat schaamte en verwijten al bestaan op het moment van geheimhouding. Zo is de wens voor een geheimpje namelijk ontstaan. Je relatie lijdt dan al door een beperkte communicatie en bedrog dat voortduurt. Zelfs de kleinste geheimpjes kunnen een goede relatie al in de weg staan.

Waar gaan de meeste geheimen dan over? Vooral over ontrouw, financiële problemen en drank- of drugsmisbruik. Dit soort geheimen komen helaas regelmatig voor, maar juist daarmee is de kans dat je relatie stukloopt het grootst. En vergis je niet; het komt vaak voor dat mensen in hun relatie een geheim hebben.

In alleen al Amerika hebben, naar schatting, 13 miljoen mensen een creditcard of bankrekening die ze voor hun partner verbergen. In Nederland geeft 60 procent toe dat ze minstens één geheim hebben voor hun partner, vooral in het begin van de relatie.

5 manieren waarop geheimen je relatie in gevaar brengen

Iets geheimhouden voor je partner kan, zoals je nu wel begrijpt, lelijke gevolgen hebben. Door die gevolgen goed te begrijpen, kan je dit gedrag doorbreken. Op deze 5 manieren kan je relatie stuklopen door geheimen.

Geheimen bewaren kan psychologische tol eisen, aldus dit wetenschappelijke onderzoek

1. Geheimen staan een echte connectie in de weg

Het is nou eenmaal moeilijk om je leven met iemand te delen en een connectie te vormen als je weet dat je niet eerlijk bent. Bovendien zijn mensen die geheimen houden over het algemeen minder tevreden met het leven. Zij voelen zich vermoeider, verdrietiger of eenzamer.

2. Het zorgt voor wantrouwen in je relatie

Als je je partner’s vertrouwen schaadt, is het moeilijk om dat vertrouwen terug te krijgen en weer op te bouwen. Argwaan gaat niet zomaar weg. De partner tegen wie is gelogen, kan niet zeker weten dat er in de toekomst geen geheimen meer zullen zijn.

3. Het verhindert een natuurlijke communicatie

Als je een geheim bewaart, denk je veel na over wat je zegt om het geheim niet per ongeluk te verraden. Misschien ben je zelfs wel minder betrokken in de relatie. Dit komt de communicatie met je partner niet ten goede; die wordt gekunsteld en onnatuurlijk. Je partner raakt dan gefrustreerd, wat jullie verder uit elkaar drijft.

4. Oneerlijkheid veroorzaakt meer oneerlijkheid

Als oneerlijkheid een deel gaat uitmaken van een relatie, tast dat de basis van je relatie aan. Pakt jij of je partner dit vervolgens niet aan, dan wordt je oneerlijkheid alleen maar groter, of volgen er meer leugens in de toekomst. Slaag je er in het geheim voor je partner te bewaren, dan moedigt het je alleen maar aan om dat vaker te doen.

Dit is het geheim voor succes in de liefde volgens boeddhisten

5. Je kan fysiek ziek worden

Geheimen bewaren voor je partner veroorzaken schuldgevoelens, stress en schaamte. Die gevoelens kunnen dan weer zorgen voor fysieke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of klachten wat betreft je spijsvertering.

Het patroon doorbreken

Dat klinkt allemaal natuurlijk alsof je veel beter maar gewoon eerlijk kan zijn. Maar als je wel vaker dingen verzwijgt voor je partner, hoe doe je dat dan? Wees ten eerste niet te impulsief, als je ineens van alles onthult kan dat overweldigend zijn voor zowel jezelf als voor je partner.

Wees eerlijk, maar vriendelijk en medelevend. Als je een geheim hebt wat je aan je partner wil vertellen, zijn er verschillende omstandigheden waar je op moet letten. Is de timing handig? Hoe is de sfeer tussen jullie? Hoe voelt je partner zich; is hij of zij bijvoorbeeld al moe of gestrest? Dan is het beter om het op een ander moment te doen.

Sommige geheimen zijn groter dan anderen. Iets kleins kan je prima zelf vertellen. Maar voor iets groters wat voor veel stress kan zorgen, zoals ontrouw of een faillissement, is het misschien goed om het met een therapeut of relatietherapeut te doen.

Waarom we minder vaak moeten liegen (zelfs als dat iemands gevoelens kwetst)

En onthoud; een geheim vertellen kan je veel opluchting brengen, je hoeft niet meer constant te letten op wat je zegt. Het is een last die je niet meer hoeft te dragen en daardoor zijn koppels gelukkiger, hechter en voelen zij zich meer verbonden met elkaar.

Dat geldt ook als je partner het gevoel heeft dat hij of zij de relatie niet voort kan zetten na een geheim. Door eerlijk te zijn zal je je vrijer voelen en en je fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Je zult zien dat je in toekomstige relaties dan ook eerlijker zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️