Gefrustreerd? Onthoud dan even deze dingen (voordat je gaat gillen)
Je raakt vast weleens gefrustreerd. Door de trein die net voor je neus is weggereden, je partner die iets verkeerds heeft gezegd, of de koffie die je over je broek hebt gemorst. Pff.. hoe ga je hiermee om?
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je frustratie op iemand anders af te reageren, met spullen te gaan gooien of heel hard te gaan huilen. Maar of dat je verder brengt? Dat antwoord weet je waarschijnlijk zelf ook wel. De volgende keer dat je frustratie op voelt komen, onthoud dan de volgende dingen.
1. Afreageren heeft geen zin
Als je je gefrustreerd voelt dan lijkt het afreageren van je gevoelens een heel goed idee. Even keihard een deur dichtknallen, met je telefoon smijten, of toeteren (als je op de weg zit). Maar uiteindelijk helpt het je niet om je gevoelens een plek te geven, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Personality and Social Psychology Bulletin.
De proefpersonen in het onderzoek werden opzettelijk boos gemaakt, en vervolgens in twee verschillende groepen verdeeld. De ene groep kreeg de kans om hun frustratie te venten door een boksbal te slaan, terwijl de andere groep werd afgeleid met iets anders.
Ook interessant: Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon
Ze kregen informatie die niets te maken had met hetgeen dat ze boos had gemaakt. Wat blijkt? Afreageren heeft geen zin. Proefpersonen die hun woede hadden geventileerd (en dus de boksbal geslagen hadden) waren hierna bozer dan de mensen die niets hadden gedaan om hun frustratie kwijt te raken.
2. Afleiding is key
Je boosheid ventileren is dus een no go. Zoals bovenstaande studie laat zien, kun je beter afleiding zoeken. Wanneer je frustratie voelt opkomen, probeer je dan te focussen op iets anders en op andere gedachten te brengen.
Wat hierbij kan helpen is een (creatieve) hobby, zoals kleuren, schrijven, of fotograferen. Maar je kunt ook gewoon gaan hardlopen, luisteren naar een fijne podcast, of kijken naar rustgevende natuurbeelden. Zolang het maar niets te maken heeft met je gefrustreerde gevoelens.
3. Ik ben niet de enige die dit doormaakt
Wanneer we gefrustreerd zijn hebben we vaak het gevoel dat we dealen met problemen waar niemand anders mee te maken heeft, schrijft Bustle. Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin.
Must read: De psychologie achter seksueel gefrustreerd zijn (ook als je in een relatie zit)
Je bent echt niet de enige die zijn trein mist, wordt afgesneden op de weg, vogelpoep op zijn jas krijgt, de deur achter zijn kont dichttrekt (terwijl de sleutels nog binnen liggen) of een pak yoghurt op de grond laat vallen.
It’s called life. Wanneer je inziet dat deze dingen altijd gebeuren – bij iedereen – word je waarschijnlijk een stuk relaxter en ervaar je minder frustratie.
4. Misschien ben ik verdrietig over iets anders
Merk je dat je opeens heel erg prikkelbaar bent, en om het minste of geringste gefrustreerd raakt? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Ja, dat je in de file staat is vervelend, en dat je partner vanavond opeens geen tijd meer heeft om met je op stap te gaan is ook niet leuk, maar zó erg is het nou ook weer niet.
Lees ook: Waarom verdriet in ons leven stiekem soms best lekker is (het is toch héérlijk om te zwelgen?)
Volgens leiderschapscoach Peter Bregman, projecteren we onze negatieve emoties op iets dat ongerelateerd is aan hetgeen dat ons ongelukkig maakt. Waarom we dat doen? “We zoeken vaak een veilig doelwit voor al onze intense negatieve gevoelens over andere dingen,” zegt hij in de Harvard Business Review.
Het is dus een soort tijdelijke oplossing. Maar, om ervoor te zorgen dat je je beter gaat voelen, moet je je toch echt focussen op het échte probleem.
5. Ik hoef niet zo hard voor mezelf te zijn
Misschien ken je het wel. Wanneer je gefrustreerd bent, bijvoorbeeld omdat je de trein hebt gemist, ben je niet alleen boos op de trein, maar vooral op jezelf. Want waarom ben je niet gewoon 5 minuten eerder van huis vertrokken?
Dan had je ‘m sowieso wél gehaald. Hetzelfde geldt wanneer je thuis iets vergeten bent, zoals je lunch. Hoe had je zo stom kunnen zijn daar niet aan te denken? ‘Dom wicht’, hoor je jezelf zeggen.
Maar door boos te worden op jezelf ga je je echt niet beter voelen. Het geeft je alleen maar meer negatieve gevoelens om mee te dealen. Probeer liever wat meer compassie naar jezelf te tonen. Zoals we eerder al schreven op Bedrock, is compassie voor jezelf is net zo belangrijk als compassie voor een ander.
Meer over emoties?
- Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden
- Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen
- Hoe zet je emoties in als innerlijke wegwijzer?