De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks
In een relatie ga je er vaak vanuit dat beide partners zin hebben in seks. Misschien niet altijd of even veel als aan het begin van de relatie, maar seks is er een (belangrijk) onderdeel van. Toch geldt dat niet voor iedereen. De één heeft meer behoefte aan seks en intimiteit dan de ander. Maar waarom is dat?
Dat mannen altijd zin hebben in seks is onzin, daarover lees je volgende week meer. Maar wat wél waar is, is dat sommige mensen (ja, dus ook mannen) nu eenmaal minder behoefte hebben aan seks.
Wetenschappelijk onderzoek naar zin in seks
Terwijl sommigen de lage behoefte naar seks oplossen met een pilletje (er bestaat inmiddels zelfs viagra voor vrouwen), denken sommige experts dat het eerder gaat om een psychologische blokkade die overwonnen kan worden met therapie.
Lees ook: The Sex Issue: misschien is dit de reden dat je niet (meer) opgewonden raakt
Uit dit nieuwe wetenschappelijk onderzoek werd in elk geval meer duidelijk. Daaruit blijkt namelijk dat er een wezenlijk verschil is tussen de seksuele motivatie van vrouwen met een opwindingstoornis (FSIAD) en de vrouwen zonder. FSIAD staat voor vrouwen die weinig zin hebben in seks of die moeite hebben met opgewonden raken (wat weer kan zorgen voor stress).
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het iets anders dan aseksueel zijn of in een fase zitten waarin je gewoon wat minder zin hebt of minder bezig bent met seks.
Wat is de seksuele motivatie in je relatie?
In het onderzoek werd gekeken naar de motivatie om seks te hebben bij vrouwen mét en zonder de opwindingsstoornis. Wat bleek? De onderzoekers vonden een opvallend patroon: vrouwen met FSAID hadden een veel lagere gemeenschappelijke, seksuele kracht (komen we zo op terug), lagere benaderingsdoelen voor de seks en meer vermijdingsdoelen in vergelijking met vrouwen zonder de libido-stoornis.
Wat betekenen die termen? Een gemeenschappelijke, seksuele kracht verwijst naar hoe gemotiveerd de persoon is om te voldoen aan de seksuele behoefte van zijn of haar partner, lezen we op MindBodyGreen. De term benaderingsdoelen verwijst naar wanneer iemand seks heeft om bepaalde positieve resultaten te bereiken, zoals intimiteit met je partner of omdat jij het zelf fijn vindt.
Deze groep heeft de meeste voldoening
Vermijdingsdoelen staat voor wanneer iemand seks heeft om teleurstelling bij jezelf of bij je partner te voorkomen. Je raadt het al, waarschijnlijk niet de beste redenen om het bed in te duiken. De groep die de meeste seksuele en relationele voldoening is de groep met benaderingsdoelen, in tegenstelling tot de groep die seks heeft om lastige situaties te vermijden.
Ook interessant: Dit gebeurt er met je brein en lichaam als je opgewonden raakt
Met andere woorden: vrouwen die worstelen met hun libido en opwinding, lijken minder bezig te zijn met de behoefte van hun partner en hebben sneller de neiging om seks te hebben om ‘problemen’ in de relatie te voorkomen.
Moeilijker seksuele hints herkennen
Verder bleken de vrouwen met de opwindingsstoornis het moeilijk te vinden om hints om seks te hebben, te herkennen. Dat komt simpelweg omdat ze er zelf minder behoefte aan hebben. Een nadeel daarvan is echter wel dat het opbouwen van een emotionele band lastiger wordt, net als het flirten met elkaar en het creëren van romantische momenten.
Vind je vast ook interessant: Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?
Eén van de belangrijkste dingen van seksualiteit (vooral bij vrouwen) is het oppikken van seksuele signalen. Het is dan ook niet voor niets dat wij (en mannen ook) opgewonden raken wanneer een partner naar ons verlangt en ons fysiek waardeert.
Is het een probleem?
Betekent minder zin in seks hebben per se iets slechts? Nee. Maar het niet (meer) opgewonden raken, kan wel vervelend zijn, schreven we al eerder.
Niet zo gek dus, dat als je je alleen focust op je partner niet teleurstellen, je je dan lastig kan focussen op de leuke kanten van seks. En als je seks niet associeert met iets positiefs, waarom zou je het dan nog willen?
Het praten met een seksuologe kan een goed idee zijn als je wilt ontdekken hoe het zit met jouw opwinding. Is het juist je partner die minder behoefte heeft aan seks? Dan kan je vanaf nu misschien íéts meer begrip tonen.
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!