Geen zin om te werken? Zo krijg je jezelf toch aan de slag
Soms heb je zó geen zin in een opdracht van je werk, of in een bepaald klusje, dat je er alles aan doet om er maar niet aan te hoeven beginnen. En zo sta je opeens de ramen te lappen, of je boeken op kleur te rangschikken.
Ik durf te wedden dat bijna iedereen weleens dit gedrag vertoont. Niet dat je nou per se de ramen gaat lappen, maar het ontwijkende gedrag is een bekend fenomeen. Psychologen noemen het gestructureerd uitstellen.
Het komt erop neer dat we beginnen aan kleine ‘niet zo boeiende taken’ en de grote taken die wél belangrijk zijn (en waar bijvoorbeeld een deadline aan verbonden zit) negeren. En daarmee houden we eigenlijk ons brein voor de gek. We doen alsof we met iets nuttigs bezig zijn, terwijl we weten dat we onze tijd heel anders zouden moeten besteden.
Maar die deadline komt opeens angstaanjagend dichterbij. En dat betekent dat je écht een keer moet beginnen. Hoe krijg je jezelf toch aan de slag als je geen zin hebt om te werken?
Stel op een slimme manier uit
Uitstelgedrag an sich is helemaal niet zo erg. Maar als je de boel dan toch uitstelt, doe het dan op een slimme manier. Hoe je dat doet? Als je geen zin hebt in een bepaalde taak, laat die dan even links liggen, en doe in plaats daarvan iets anders dat ook echt moet gebeuren. Niet op korte termijn misschien, maar eventually.
Ook lezen: Ben jij een echte uitsteller? Met deze methode leer je uitstellen (eindelijk) af
Dat is dus niet zoiets als je boeken rangschikken op kleur. Maar je mails wegwerken of de was doen is prima. Het moet uiteindelijk toch gebeuren, dus het is nog steeds een goede manier om je tijd te spenderen. En als je dit soort klusjes gedaan hebt, dan heb je misschien meer rust om te starten aan het echte werk.
Zet een timer
Zie je ontzettend op tegen een bepaalde opdracht of klus (ook omdat je weet dat het je de hele dag gaat kosten)? Spreek dan met jezelf af om er voor een bepaalde tijd aan te werken, bijvoorbeeld 30 of 45 minuten. Zet een timer op je telefoon en vergeet ‘m niet met beeldscherm naar beneden te leggen. Je wil natuurlijk niet afgeleid worden door interessante appjes en andere notificaties.
Vervolgens ga je aan de slag en blijf je werken tot je timer afgaat. Zit je in een lekkere flow? Dan ga je gewoon door. Zo niet, dan neem je een korte pauze van vijf minuten, om vervolgens opnieuw je timer te zetten. Op deze manier raak je minder snel uitgekeken op een taak.
Besef dat motivatie geen voorwaarde is
Je denkt misschien ‘zin’ te moeten hebben (of maken) om eindelijk aan een bepaalde opdracht te beginnen, maar dat is een veelgemaakte denkfout. Motivatie hoeft namelijk helemaal geen voorwaarde te zijn om aan de slag te gaan. Ja, je hebt dan misschien totáál geen zin in dat stomme klusje, of die moeilijke opdracht. Maar je kunt dit gevoel gewoon opzij zetten en alsnog beginnen. Denk maar aan de slogan van Nike: Just Do It!
Meer lezen over werken?
- Waarom je meer moet rusten om beter te werken
- Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven
- Thuiswerken is niet altijd goed voor je (en zo doe je er iets aan)