Herkenbaar? Als je niet genoeg tijd hebt om te slapen
Hoe gaat het met je? ‘Druk!’ Weer nauwelijks geslapen omdat ik de hele nacht aan een presentatie heb gewerkt. ‘Wow! Je bent echt een harde werker, respect.’ Ergens gaat hier iets mis. Waarom lijkt het tegenwoordig bijna ‘cool’ als je te weinig hebt geslapen?Het wordt bijna als een teken van succes gezien als je niet aan voldoende shut eye bent gekomen.
Als je het druk op je werk hebt of veel sociale verplichtingen hebt, ben je eerder geneigd om voor minder slaap te kiezen dan om één van je afspraken af te zeggen. En dat terwijl wetenschap aantoont dat minstens 7 uur slaap per nacht nodig is.
Tijdtekort
Onze relatie met slaap lijkt veel op onze relatie met tijd. Als je een stress-gevoel ervaart, gaat dit vaak gepaard met te weinig tijd om iets te doen. Je moet een financieel overzicht voor morgenochtend afhebben en het is opeens 5 uur ’s middags als je nog niet eens op de helft zit. Stress! Want je tijd is bijna op.
In plaats van dat je iets van je to do-list schrapt, haal je een uurtje langer door, waardoor je minder slaapt. Maar hierdoor snijden we in onze tijd om weer te herstellen, bij te komen van een drukke dag en zelfs in onze ruimte van creativiteit. Want, minder slaap maakt minder helder, en minder helder maakt vaak minder creatief.
Slecht slapen: Een guide met álles over slapen (met tips tegen slapeloosheid)
Geen slaap nodig
Hier bovenop komt dat veel mensen denken dat ze niet zoveel slaap nodig hebben. Terwijl, volgens Arianna Huffington, auteur van The Sleep Revolution, maar 1% van de mensen ‘korte slapers’ genoemd kunnen worden.
Dat zijn mensen die prima functioneren met minder dan zeven uur slaap. Hier bovenop komt dat je ‘leven met minder slaap’ niet kunt aanleren of trainen, omdat het genetisch bepaald is.
Schuldig voelen over slaaptekort
Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we ons minder schuldig voelen over minstens zeven uur slapen? Psycholoog Jennifer Martin legt aan Furthermore uit dat het begint het bij het loslaten van een schuldgevoel over genoeg willen slapen.
“We zouden ons juist schuldig moeten voelen over het feit dat we niet goed voor onszelf zorgen en te weinig slapen. Daarna moeten we onze tijdsbesteding eens goed onder de loep nemen. Wat doen we eigenlijk met die 24 uur per dag? Het blijkt dat in Amerika maar liefst 35% van de bevolking niet eens aan het minimum van zeven uur slaap per nacht komt. Dat is best zorgwekkend.”
Martin heeft onderzoeken verricht naar de slaapgewoontes van Amerikanen. Terwijl er goed in kaart is gebracht hoeveel uur slaap ze pakken, is het nog niet duidelijk hoe ze hun tijd indelen en keuzes maken over tijd.
“Ik vertel mijn patiënten altijd dat ze slaap tot prioriteit moeten bombarderen. Daarna zou de rest pas moeten komen, terwijl het in onze maatschappij normaal is geworden om te slapen in de uren die dan toevallig overblijven. Of dat nou vier, vijf of zes uurtjes zijn, lijkt voor veel mensen bijna niet uit te maken.”
Ook handig: In slaap vallen zonder slaappillen? Deze app helpt je in 6 weken beter slapen
Tips om meer slaap te pakken
- Block op z’n minst zeven uur per nacht om te slapen. Als je je dan na een paar dagen nog steeds moe voelt, maak je er acht uur van.
- Zet een bedtijd vast, en hoe laat je wekker afgaat. Als je een regelmatig slaappatroon opbouwt, gaat je lichaam daar ook aan wennen. Dus bijvoorbeeld om 23:00 uur naar bed, en om 7:00 uur de wekker. Als dit je niet lukt door verplichtingen, wordt het tijd om de indeling van je leven te re-evalueren.
- Maak er een punt van om over te schakelen van de ‘dag’ naar de ‘nacht’. Zorg ervoor dat er minstens vijftien minuten zitten tussen je dagactiviteiten (je mail checken, met vrienden afspreken, je moeder bellen) en je nachtactiviteiten (je tanden poetsen, pyjama aantrekken). De meesten hebben ’s ochtends een uur nodig voordat ze aan hun dag beginnen (snoozen, douchen, aankleden, haar kammen), en eigenlijk zou je dezelfde tijd moeten gebruiken om je klaar te maken om te gaan slapen.
- Plan een laatste momentje in om dingen waar je mee zit (ik moet die rekening nog betalen of dat mailtje nog sturen) af te vinken, nog vóórdat je in bed gaat liggen. Als je je zorgen mee naar bed neemt, sta dan weer op en ga er ergens anders over nadenken. Je hersenen leren anders je bed en slaapkamer associeren met nadenken en zorgen maken.
- Ook fijn: doe een slaapmeditatie voordat je naar bed gaat om beter tot rust te komen.
Vanavond goed slapen?
- Dit zijn de beste rituelen voor een goede nachtrust
- Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust
- Dit is de impact van (REM) slaap op je brein en waarom je áltijd genoeg wilt slapen