Dé ultieme tip voor als het niet lukt je telefoon weg te doen in bed
Van sommige dingen weten we heus wel dat ze niet goed voor ons zijn, maar toch blijkt het in de realiteit elke keer weer lastig om het te laten. Daarom is het belangrijk om het jezelf soms een stukje makkelijker te maken. Helemaal als het aankomt op je screentime. We delen hét ultieme advies om ein-de-lijk je telefoon niet meer mee te nemen naar bed.
Hoe we het ook wenden of keren: bijna iedereen die dit leest, heeft een telefoonverslaving. En dat is ook niet zo gek, want onze telefoons en de apps die erop staan, zijn op zo’n manier ingericht dat we eraan verslaafd raken: rode bolletjes, notificaties, een verversend scherm als je scrolt en ‘goals‘ die je kunt halen. Inmiddels zijn we al zover dat de meesten mensen het gevoel hebben niet meer zonder smartphone te kunnen.
Iedereen kampt met een telefoonverslaving
Dat is een kwalijke zaak omdat we 1) er simpelweg onze kostbare tijd mee verdoen (extreem zonde in een maatschappij waarin we al een chronisch tijdtekort hebben), maar ook 2) omdat we de meeste tijd spenderen op sociale media, wat zorgt voor sociaal vergelijken, stress, angsten en een slecht zelfbeeld. Nu zal dit vast geen nieuws voor je zijn, maar toch vinden de meesten het lastig om hun telefoon netjes in de woonkamer te houden in de avonduren. You are not alone…
Wil je de dag op een ontspannen manier afsluiten, in het moment zijn en een goede nachtrust hebben? Dan wil je tenminste twee uur voor het slapengaan geen telefoon meer in de buurt hebben. Het blauwe licht dat je scherm uitstraalt, zorgt er namelijk voor dat je lichaam het slaaphormoon melatonine veel later aanmaakt. Je grijpt misschien naar je telefoon omdat je niet kunt slapen, maar dat is in negen van de tien gevallen nou juist de oorzaak van je slaapproblemen, aldus slaapexpert Hans Hamburger.
Word geen slaaf van je telefoon – of in elk geval: zo min mogelijk – en neem je telefoon niet mee naar bed. Soms moet je het jezelf alleen iets makkelijker maken om bepaald gedrag af te leren. En wel zo!
Zó neem je je telefoon niet meer mee naar bed
Er zijn meerdere manieren die je helpen om je telefoon minder te gebruiken in de avonduren. Allereerst is het essentieel om je onderzoeken waarom je telefoon gebruikt in de avond. Is het vermaak, omdat je je hoofd gewoon even wilt ‘uitzetten’? Dan is dat een goede aanleiding om een gameplan te maken. In plaats van op je telefoon te scrollen, kun je ook een interessante podcast aanzetten of een goed boek lezen. Misschien heb je dan behoefte aan een boek dat makkelijk weg te lezen is en even géén langdradig zelfhulpboek.
Daarnaast is het belangrijk om de verleiding zo klein mogelijk te maken om je telefoon te pakken. Dit wetenschappelijke onderzoek laat zien dat het uitzetten van de meldingen op je telefoon, het minder aantrekkelijk maakt om je telefoon te pakken. Ook kun je een haarelastiekje om de telefoon wikkelen zodat het minder makkelijk is om je telefoon te pakken.
De laatste ultieme tip om je telefoon niet mee de slaapkamer in te nemen, is om je partner, huisgenoot of familielid – als je deze hebt natuurlijk – te vragen om ook verantwoordelijkheid te nemen. Onderzoek laat zien dat het makkelijker is om gedragsverandering in gang te zetten als er andere mensen bij betrokken zijn. Iemand anders op z’n telefoon zien scrollen, werkt bovendien aanstekelijk!
Misschien kun je een beloning bedenken met je partner als het is gelukt om beiden geen schermen te gebruiken of een challenge te doen wie z’n telefoon het minst kan gebruiken na het avondeten. Je kunt dit checken aan het einde van de dag of week en besluiten dat de winnaar geen afwas hoeft te doen of het volgende uitje samen mag bepalen. Hoe leuk?
You can do it!
Detoxen van je telefoon: dit zijn de voordelen en zo doe je het