Geen nieuwe kleren meer kopen? Met deze tips wordt dat een makkie
Je denkt misschien: ‘waarom zou ik helemaal geen nieuwe kleding meer kopen, dat is toch óók weer niet nodig?’. Nou, we’ll tell you: de mode-industrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot.
Dat maakt het de op een-na-meest-vervuilende-industrie ter wereld. Dus met climate change on your mind kan het geen kwaad om je eigen gedrag eens flink onder de loep te nemen.
Mode-industrie en ons consumptiegedrag
Dat de mode-industrie zo vervuilend is, komt ondermeer door het grootschalige waterverbruik (voor een spijkerbroek is 10.000 liter water nodig), de vervuiling van water (er worden veel pesticiden gebruikt en er belanden microplastics in de oceanen), er zijn vaak slechte arbeidsomstandigheden en natuurlijk aan ons eigen consumptiegebruik. En op die laatste zoomen we nu even in.
Lees ook: Je kan nu makkelijk (online) checken of kleding duurzaam gemaakt is
Gelukkig is het kopen van fast fashion (goedkope kleding van lage kwaliteit) al steeds meer not done en kiezen steeds meer mensen voor kwalitatieve kleding die langer meegaat (duurzaam dus!) en is vintage shoppen hotter dan ooit. Maar dat maakt onze drang naar het hebben van meer spullen en kleding niet bepaald minder.
Geen kleren kopen? 5 belangrijke tips
Daarom besloot Marieke van den Berg, oprichtster van The Green Girls Club, The No Buy Challenge op te zetten. Samen met Sara Dubbeldam spoorden ze duizenden mensen aan om dit jaar een half jaar lang géén nieuwe kleding te kopen. In principe loopt deze challenge van 1 januari t/m 1 juli 2021, maar je kan ‘m natuurlijk doen wanneer je wilt (ik ben zelf 10 dagen later begonnen).
Met dit initiatief proberen de twee vrouwen je bewust te maken van de kleding die je al hebt en daarmee tevredenheid én creativiteit te creëren. Want we hebben al zoveel. Hebben we écht nog een trui, broek en zomerjurkje nodig? Ook al (om misschien juist) is ‘ie tweedehands?
Vind je vast ook leuk: Zo integreer je een duurzame lifestyle
Even een halt toeroepen op je koopgedrag is voor veel mensen (inclusief wijzelf) best een opgave. Des te meer reden om ‘m aan te gaan! Verandering is tenslotte áltijd goed.
Van den Berg deelt haar 5 belangrijkste tips als je een tijd geen nieuwe kleren wilt kopen:
- Zoek een partner/vriendin/vriend/collega/familie voor de challenge, zodat je elkaar kunt helpen en eventueel kleding kunt ruilen.
- Denk ook aan huren of lenen als alternatief voor kopen.
- Klinkt 6 maanden erg lang? Probeer het dan eens 3 maanden vol te houden en kijk hoe je je dan voelt. Wie weet zet je dan alsnog door.
- Wel geldt: hoe langer je het doet, hoe beter. Dan kun je je gewoontes structureel veranderen. “Als je iets langer volhoudt, wordt het onderdeel van jezelf.”
- Zorg goed voor de kleren die je al hebt. Dat gaat van letten op de juiste instellingen van je wasmachine tot het (laten) repareren van kledingstukken. “Als je beter met je spullen omgaat, heb je er veel langer plezier van.” Eerder deelde we tips: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding
En dan hebben we zelf nog een aantal handige tips:
- Organiseer een kledingruil. Wat jij niet meer draagt, vindt een ander misschien geweldig en andersom. Je kan kleding letterlijk ruilen, maar ook gewoon weggeven aan elkaar.
- Stal al je kleding uit en kijk goed naar wat je hebt. Welke combinaties heb je misschien niet eerder aan gedacht en welke items liggen te verstoffen achterin de kast terwijl ze eigenlijk nog hartstikke nieuw en mooi zijn?
- Be creative! De drang om nieuwe kleding te kopen, komt vaak ook doordat je andere kleding wilt dragen. Combineer er daarom op los, kijk welke zomers items je ook prima in de winter kunt vragen (met een trui eronder bijvoorbeeld) en think out of the box.
- Maak van je oude bh’s binnen no-time een mooie bralette. Benieuwd hoe dat moet? > DIY bralette.
Daarnaast spenderen we door de lockdown nu meer tijd thuis door dan ooit, dus we kunnen geen beter moment bedenken om minder kleding te kopen. Doe je mee?