Geen motivatie om te sporten? Volgens nieuw onderzoek kan dit de reden zijn
Je weet dat je je fitter, gezonder en lekkerder in je vel voelt als je een rondje gaat rennen, bent gek op yoga en zou veel vaker een weekend willen hiken. Maar toch lukt het je op de één of andere manier maar niet om motivatie vinden om écht te gaan sporten. Volgens een nieuw onderzoek, is dat te wijten aan specifieke persoonlijke kenmerken.
Dat zou dé reden zijn waarom sommige mensen geen moeite hebben om gemotiveerd de sportschool in te duiken en diezelfde motivatie bij anderen ver te zoeken is.
Persoonlijkheid versus sportmotivatie
De onderzoekers van de nieuwe studie verzamelden data van verschillende onderzoeken om te vinden waarom sommige mensen meer gemotiveerd zijn om te sporten dan anderen. Daarvoor keken ze naar de data van 1.098 mannen en vrouwen van 47 tot 55 jaar en 314 mannen en vrouwen van 70 tot 85 jaar.
Daar kwamen uiterst interessante resultaten uit. De onderzoekers ontdekten namelijk dat bij vrouwen de persoonlijkheid van grote invloed kan zijn op hoe actief je daadwerkelijk bent en hoe actief je jezelf ziet. En die twee blijken niet altijd overeen te komen.
Uit de data bleek dat vrouwen met een hogere extraversie-score opschreven dat ze meer bewogen dan dat de activiteitemonitor daadwerkelijk kon registreren. Whoops…
Het grote verschil
Toch was het niet per se zo dat de vrouwen meer sportactiviteiten wilden laten zien dan ze in werkelijkheid deden, legt één van de onderzoekers Tiia Kekäläinen uit. De monitoren die de activiteiten van de deelnemers meet, zijn beter in het vastleggen van alle dagelijkse stappenactiviteiten.
“Bij zelfrapportage let je op alle verschillende fysieke activiteiten. Daarom is het normaal dat de resultaten gedeeltelijk verschillen.”
Vind je vast ook interessant: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen
Toch bleek dat extraverte vrouwen actiever waren dan vrouwen met de karaktereigenschap neuroticisme, die wijst op emotionele instabiliteit. Zij waren minder actief op basis van hun eigen rapportage, maar ook volgens de activiteitenmonitor.
Volgens onderzoeker Kekäläinen houdt neuroticisme – de aanleg om negatieve gevoelens te ervaren – blijkbaar verband met een mindere mate van bereidheid om deel te nemen aan fysieke activiteiten.
Zo krijg je weer meer sportmotivatie
Of je nu wel of niet lekker in je vel zit en wel of niet extravert bent, feit blijft dat het soms lastig is om motivatie te vinden om te sporten. Maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer hoeft te zitten. Juist als je je down voelt, kan sporten goed helpen om een boost van gelukshormonen aan te maken.
Daarom is het belangrijk dat je jezelf een aantal keer per week een paar uur beweging gunt. Het zorgt er namelijk ook voor dat je dat je je lichaam gezond houdt, het beter kan functioneren, de kans op ziekte kleiner wordt, je beter slaapt en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Vind de juiste sport
Sporten en bewegen is dus een must, daarom is het belangrijk om een sport te vinden die bij je past. Jezelf forceren 3 keer per een 10 kilometer te rennen terwijl je hardlopen háát, heeft geen zin.
Vind een sport die bij je past en waar je plezier in hebt. Dat kan een teamsport zijn, misschien vind je het heerlijk om een intensieve yogaklas te volgen en je lichaam tegelijkertijd flexibel te zien worden of probeer je het liefst verschillende sporten uit.
Daarvoor zijn sportabonnementen als OneFit en ClassPass perfect. Voor een X bedrag per maand kan je allerlei verschillende sporten en klasjes volgen.
Apps
Er bestaan zat apps die je kunnen helpen bij het creëren van sportmotivatie. Ze dagen je uit in challenges en helpen je bij het maken van een heus sportplan!
> Sportmotivatie even ver te zoeken? Maak sporten leuker met deze 5 fitness-apps
Wandelen
Wie nog steeds moeite heeft met het vinden van sportmotivatie heeft ook ontzettend veel baat bij wandelen. Een lange wandeling doet ontzettend veel goed voor je lichaam, maar ook voor je geest!
Meer health vibes
- Kan een selfie laten zien hoe gezond we zijn? Onderzoek zegt van wel
- Waarom gezond eten niet altijd genoeg is
- Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid