De 6 signalen dat je seksueel misschien niet helemaal happy bent
Er zijn veel dingen die we op school eigenlijk nooit écht leren. Van het omgaan van emoties tot financieel onafhankelijk worden en van duurzaam geluk tot een gezond en gelukkig seksleven. We leren natuurlijk wel over biologie en hoe je veilig seks hebt, maar hoe ziet een gezond seksleven er eigenlijk uit? En ook: hoe leer je je grenzen en behoeftes aan geven in bed?
Seks is immers zoveel meer dan een fysieke actie om ‘aan je trekken te komen’. Seks is een manier van sensualiteit, voor jezelf maar óók voor intimiteit in je relatie. Daarom is het extra belangrijk te weten waar je wel en niet behoefte aan hebt.
Je behoeftes in bed
Als je een langere relatie hebt, kan het zijn dat waar er eerst nog de vonken afsprongen, je dagelijks seks had en niet van elkaar af kon blijven, de sleur er langzaam maar zeker toch is in geslopen. Niets om je voor te schamen, want uit onderzoek onder 1.300 personen blijkt dat 70 procent van de stellen in de het eerste jaar van de relatie nog twee keer of vaker seks heeft per week.
Na 5 – 10 jaar is dat 23 procent en daarna zakt het zelfs terug naar 17 procent. Een derde van de stelletjes, heeft weleens minimaal 3 maanden geen seks.
Net als bij heel veel zaken gaat het ook bij seks gelukkig niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van je seksleven. Heb je één keer in de maand geweldige seks, en is dat voor jou prima? Dan is er niets aan de hand, vertelt seksuoloog Nynke Nijman in BEDROCK Talks.
Maar wat nou als je níet happy bent met je seksleven?
Signalen van een geen fijn seksleven
Wel of niet tevreden zijn met je seksleven kan aan verschillende factoren liggen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld vaker seks zou willen hebben, maar frequentie hoeft daar volgens Nijman dus geen rol bij te spelen. Je kan een geweldig seksleven hebben, terwijl je maar af en toe het bed in duikt.
Toch zijn er een aantal signalen waaraan je kan herkennen dat je misschien toch niet zo happy bent in bed.
1. Het voelt als een taak
Als iets voelt als een ‘moetje’, dan kan je er per definitie vanuit gaan dat er ergens iets verkeerd gaat of in elk geval beter kan. Wanneer seks met je geliefde aanvoelt als iets wat je vooral doet voor de ander of ‘omdat het erbij hoort’, dan is dat een goede indicatie van een niet al te happy seksleven.
Voelt dit zo? Probeer het aan de kaak te stellen en verlangens en behoeftes met elkaar te bespreken.
2. Eén persoon maakt altijd de eerste moves
Wanneer jij altijd degene bent die de eerste stap moet zetten, is de kans aanwezig dat je na de zoveelste keer ‘het weer proberen’ gaat balen dat jij altijd degene bent die aanstalten maakt.
Bij een gezond seksleven wil je dat beiden initiatief tonen. Ben jij degene die het altijd op je af laat komen, vraag je dan eens af: waarom voel je geen verlangen meer om te beginnen? Probeer hierover te praten en elkaars ‘waarom‘ te begrijpen.
3. Bij seks denk je vooral aan penetratie
Natuurlijk kan je bij seks aan penetratie denken, maar seks is zoveel meer dan dat. Ofwel, zoals relatietherapeut en seksuoloog Ester Perel seks: seks begon toen de vorige vrijpartij afliep.
Seks gaat ook om sensualiteit, aanraking, aandacht, zoenen, voorspel. En daar hoeft heus niet altijd penetratie aan te pas te komen. Net zoals dat seks niet alleen maar draait om het krijgen van een orgasme.
Het lukt heel veel vrouwen bijvoorbeeld niet om een orgasme te krijgen, maar dat zegt niets over de kwaliteit van de seks.
4. Je weet niet wat je wilt
We groeien op met het kijken naar Hollywood en Disney films en porno. Nou als er één ding (of twee dus) niet realistisch is op het gebied van liefde, relaties en seks, dan zijn het die twee dingen wel.
Het is belangrijk om te ontdekken wat jíj fijn vindt en waar jíj behoefte aan hebt in bed. Hoe je dat doet? Flink zelfonderzoek (lees: soloseks) doet wonderen om je eigen lichaam te ontdekken. Wist je dat soloseks ook ontzettend veel andere voordelen heeft?
5. Er is geen tijd voor
Een andere rode vlag is het vaak denken dat het time wise niet zo goed uitkomt. Heb je het gevoel dat je vaak geen zin hebt en er geen tijd voor hebt, dan kan je je afvragen waarom je te druk bent voor seks. Op welke manier kan je er wél weer tijd voor creëren?
Los van dat seks zorgt voor genot, zorgt het van tal van andere gezondheidsvoordelen, zoals vermindering van stress, huidverbetering en een betere bloedcirculatie.
6. Het is steeds een beetje hetzelfde
Je kan er in een lange relatie waarschijnlijk niet omheen dat wanneer je al zó vaak met iemand het bed hebt gedeeld, dat het vaak een beetje hetzelfde kunstje wordt. Helemaal als je kinderen hebt, een drukke baan en af en toe gewoon geen zin hebt.
Maak ook dit bespreekbaar en vraag naar of de ander open staat voor het ontdekken van nieuwe dingen, als dat is waar jij behoefte aan hebt. Sta open voor de behoeftes en verlangens van de ander en kijk wat jullie samen eventueel nog kunnen ontdekken.
Maar ook: zie punt #3.
Kortom
Nu hoeft je seksleven heus niet altijd een 10 te zijn, en bestaan ook je seksuele behoeftes vaak in fases, maar als jouw seksuele behoeftes niet synchroon lopen aan de behoeftes van je partner of je in meerdere van bovenstaande punten herkent, dan kan het heel waardevol zijn om met je partner in gesprek te gaan.
Hoe meer je in jezelf en jullie relatie investeert, hoe meer jullie daar beiden uithalen op de lange termijn. Want met het nodige werk en communicatie, kan je relatie hartstikke leuk en gezond blijven, óók in bed.