Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 6 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Door een break-up? Zó herstel je een gebroken relatie (volgens een psycholoog)

Over weinig onderwerpen is er zoveel geschreven als over de liefde. Het aangaan en onderhouden van een duurzame en gezonde relatie vergt dan ook de nodige tijd en toewijding. Toch is liefde oneindig en kunnen we zelfs een gebroken relatie herstellen, míts we er op de juiste manier naar kijken.

Professor psychologie en breinwetenschappen en auteur van het boek ‘The Search for Fulfillment‘, Susan Krauss deelt hét geheim om een gebroken relatie te kunnen herstellen.

Een gebroken relatie

Hoe mooi de liefde ook is en hoe on top of the world we ons ook kunnen voelen met onze grote liefde aan onze zijde, feit is dat relaties nu eenmaal óók gepaard gaan met teleurstellingen en fouten maken.

Elkaars triggerpoint weten te vinden, de ander kwetsen of je niet gezien voelen: waar liefde is, zijn vaak verwachtingen en waar verwachtingen zijn, zijn teleurstellingen. Het vormen van reacties, patronen of dynamieken in een relatie is dan ook zo gebeurt.

Onderzoek bewijst: een relatie maakt je niet per se gelukkiger

Misschien had je stiekem gehoopt op een complimentje na de kapper, houdt de ander weer geen rekening met je voor je gevoel of voel je je niet gehoord na een drukke dag op je werk.

Verwachtingen

Als mens zijn we er goed om allerlei dingen van onze omgeving te verwachten. Of dat nu goede service is een restaurant of gezien worden door je partner. Wordt er niet aan deze verwachtingen gedaan, dan zijn we simpelweg teleurgesteld. Het zijn dan wel geen uitgesproken verwachtingen, maar zodra er niet aan deze wordt voldaan, dan balen we onophoudelijk.

Hoewel we vaak denken dat wanneer de relatie eenmaal scheurtjes laat zien, er haast geen weg meer terug is, zijn gebroken relaties (gelukkig!) wel degelijk te herstellen, meent Krauss. Een gebroken relatie kán herstelt worden, maar dan moet dat gevoel van onrecht wel worden hersteld.

Een gebroken relatie herstellen

Uit onderzoek (Meyer-Waarden, L., & Sabadie, W. (2023)) blijkt dat het gevoel van rechtvaardigheid essentieel en zelfs fundamenteel is voor een goede relatie. Zet jouw partner jouw outfit bijvoorbeeld te kakken, dan schendt de ander daarmee jouw overtuiging dat hij of zij je met respect zal behandelen.

Waarom ben je wel of niet gelukkig in een relatie? Deze wetenschapper is dicht bij het antwoord

Uit hetzelfde Franse onderzoek blijkt dat het afhangt van wat je partner daarna doet, of de schade wel of niet hersteld kan worden. Wordt de ‘fout’ erkend door de ander en verontschuldigt de ander zich voor het niet hebben van respect, beledigen of wat dan ook, alleen dán zouden scheurtjes zich kunnen herstellen.

Communicatie

Het belangrijkste hierbij is dat jullie je gevoelens met elkaar delen. De ander kan jouw gedachten niet lezen (nee, ook niet als je lang bij elkaar bent), dus laat weten wat een bepaalde opmerking of actie met je doet en laat ook weten wat je in plaats daarvan nodig hebt.

https://www.bedrock.nl/pleidooi-voor-korte-relaties/

Als je dat doet en je partner laat weten zich te verontschuldigen, dan is het aan jou om die excuses te accepteren, meent Krauss. Alle foutjes of dingen die zich plaatsvonden en eventueel scheurtjes zouden kunnen veroorzaken, kunnen op die manier worden hersteld voordat de relatie écht hoeft te breken. Wel is het belangrijk om altijd bereid te zijn te luisteren naar je partner en je oprechte excuses kunnen aanbieden.

Dat maakt de weg naar harmonie een stuk makkelijker!

The take away

Al vaker schreven we over hét geheim van een duurzame en gezonde relatie, maar toch zijn (tijdelijke) relatiebreuken soms onvermijdelijk. Gelukkig hoeven break-ups niet permanent te zijn.

Weten hoe je het gevoel van gerechtigheid kan herstellen, kan helpen om de scheurtjes achter je te laten en de loyaliteit en toewijding juist te vergroten. Mooi toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️