Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Wat gebeurt er in het brein als je liefdesverdriet hebt?

We kennen allemaal het pijnlijke gevoel van liefdesverdriet. Alsof er een deel van jezelf weg is. Een open wond. Het komt nóóit meer goed en hoe moet je in hemelsnaam verder zonder je ex? Liefdesverdriet kan extreem intens zijn en is dan ook een heuse vorm van rouwen. Wat gebeurt er eigenlijk in ons brein als we liefdesverdriet hebben?

Liefdesverdriet kan als een soort wervelwind aanvoelen die jouw leven overneemt. Het einde van een relatie kan dan ook diepe sporen achterlaten. En dan niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Soms vóél je je hart gewoon pijn doen en krijg je geen hap meer door je keel. Hoe kan iets wat ‘alleen maar’ emotioneel lijkt toch zo’n impact op je lichaam en geest hebben?

Waarom doet liefdesverdriet pijn?

Als je een gebroken hart hebt en je relatie net is verbroken, voelt vaak alsof je hart letterlijk breekt en daar is een reden voor. Volgens de neurowetenschapper Nicole Vignola reageert je brein namelijk op liefdesverdriet vergelijkbaar met fysieke pijn.

Wanneer je relatie eindigt, activeert je brein het zogeheten anterior cingulate cortex, het gebied dat pijn verwerkt. Dat verklaart dus meteen waarom je niet alleen verdrietig bent, maar ook lichamelijke pijn kunt ervaren, zoals een drukkend gevoel op je borst of die bekende knoop in je maag.

In extreme gevallen kan dat zelfs leiden tot het zogenaamde gebrokenhartsyndroom (takotsubo cardiomyopathie), waarbij je hart tijdelijk verlamd raakt door een stortvloed aan stresshormonen zoals adrenaline. Hoewel dat nogal zeldzaam is, kan liefdesverdriet dus wel degelijk plotselinge en intense fysieke pijn veroorzaken. Bizar, toch?

Impact op slaap en eetlust

Bovendien kan liefdesverdriet ook invloed hebben op andere functies van je lichaam. Zo kan de neurotransmitter norepinefrine – die helpt om actie te ondernemen en bij stress overmatig wordt aangemaakt – de welbekende slapeloosheid veroorzaken. Vignola schrijft daarover in haar boek Rewire: “Slaap, vooral in de REM-fase, is essentieel voor het verwerken van emoties. Zonder voldoende slaap blijft de pijn hangen.”

Ook je eetlust kan veranderen door een gebroken hart. Dat komt door een flinke verstoring in serotonine, het gelukshormoon dat ook je honger reguleert. Sommige mensen verliezen daarom volledig hun eetlust, terwijl anderen juist meer gaan eten als stressreactie.

Waarom verlies je focus?

Ook breinmist en een slechte concentratie zijn andere veelvoorkomende symptomen van liefdesverdriet. De arts Nas Fatih legt aan Womens Health uit dat dit komt doordat het brein de gebieden die complex denken en je zelfreflectie ondersteunen, minder actief maakt. Daardoor kan zelfs de simpelste taak zoals koken voor jezelf, aanvoelen als een gigantische berg die je moet beklimmen.

Impulsiviteit en liefdesverdriet

Heb je jezelf weleens betrapt op het obsessief checken van de Instagram van je ex of het sturen van een bericht waarvan je wist dat het niet slim was? Grote kans dat het komt door een daling in dopamine, het beloningshormoon. Je brein zoekt na een break-up naarstig naar manieren om het verdriet te compenseren, vaak via snelle beloningen zoals junkfood, alcohol of impulsaankopen. Daar wil je mee oppassen, dus.

Hoe herstelt je brein?

Gelukkig is je brein veerkrachtig en herstel je gewoon weer na een break-up. Door de neuroplasticiteit van je brein leert het zich steeds weer aan te passen aan nieuwe situaties. En gelukkig maar! Na een break-up maken je hersenen vanzelf weer nieuwe neurale verbindingen aan, zodat je weer routines en gewoonten kunt opbouwen die onafhankelijk zijn van je ex-partner.

Dat kost natuurlijk wel even tijd en heeft het herhaling én consistentie nodig, zodat je je brein zich kan resetten. Dat doe je door heuse dopamine-activiteiten te doen, zoals sporten, tijd doorbrengen met vrienden en creatieve dingen te doen.

You can do it!

Het voelt misschien alsof je nóóit over de pijn heen gaat komen, maar je brein bewijst gelukkig keer op keer het tegendeel. Met tijd, geduld en een heel veel zelfliefde kun je er zelfs sterker uitkomen dan daarvoor.

De fases van liefdesverdriet sneller doorlopen? Zo doe je dat. Liefdesverdriet? Met deze tips kom je over je gebroken hart heen.

De wetenschap achter emoties als liefdesverdriet en kippenvel


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️