Vega Vrijdag: Griekse gebakken feta uit de oven met olijven (feta saganaki)
Wil je een zomers gerecht op tafel zetten dat makkelijk én vega is? Met deze Griekse gebakken feta uit de oven van zusje Culy heb je beet. Lekker bij de borrel, als lunch of – eventueel met extra brood of pasta – simpelweg als lichter avondmaaltje.
Wil je toch nog wat extra groenten bij de gebakken feta serveren? Wanneer de feta in de oven staat, zou je ook wat plakken aubergine en/of courgette kunnen grillen in een grillpan, tot ze mooie bruine strepen krijgen.
Die smaken gaan heel goed samen bij het gerecht en van die variatie in groenten wordt je lichaam weer ontzettend blij.
Deze signalen wijzen erop dat je misschien een vitamine E-tekort hebt
Ingrediënten (bijgerecht voor 1 à 2 personen)
- 1 blok Griekse feta (200 gram)
- 120 ml olijfolie
- 1/2 citroen
- Handje Griekse kalamata olijven
- 2 takjes kerstomaatjes
- Wat groene peperoni (ingemaakte pepertjes uit een pot)
- 1/2 rode ui, in halve maantjes gesneden
- 2 tenen knoflook, geschild en geplet
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Snufje gedroogde chili
- Zwarte peper uit de molen
Verder nog nodig:
- Kleine ovenschaal of ramekin
Griekse gebakken feta uit de oven
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Leg de feta in het midden van de ovenschaal. Giet de olijfolie eromheen, samen met het sap van de halve citroen. De uitgeknepen citroen kun je trouwens ook lekker mee laten bakken in de schaal.
Verdeel de olijven, peperoni en knoflooktenen rondom de feta. Stop de stukjes rode ui ertussen en leg de takjes trostomaten er voorzichtig bij. Bestrooi met de oregano, gedroogde rode chili en zwarte peper.
Bak de feta in ongeveer 20 minuten gaar, tot de olie bubbelt en alles er lekker uitziet. Zet de gebakken feta eventueel nog een minuut of 5 onder de grill van je oven, zodat ‘ie nog lekker een beetje blakert. Maar blijf erbij, dit kan hard gaan.
Dien de gebakken feta gewoon op in de ovenschaal.