Hoe goed is het nu écht om je tanden met houtskool te poetsen?
In de wereld van welzijn en gezondheid steken er om de haverklap heel wat voedings- en welzijnstrends de kop op. Van dry brushing tot je tong schrapen en van intermittent fasting tot je tanden poetsen met houtskool. Inderdaad: je tanden poetsen met geactiveerde houtskool welteverstaan. Je vindt de tandpasta in de schappen van haast alle supermarkten en drogisterijen, maar hoe goed is het nu écht om je tanden te poetsen met houtskool?
We duiken in de wondere wereld van geactiveerde houtskool.
Houtskool om je tanden mee te poetsen
Zoals bij wel veel producten en termen wordt ook geactiveerde houtskool in Nederland vaker benoemd bij de Engelse naam, namelijk activated charcoal. Houtskool is letterlijk de verkoling van hout. Zeg maar wat er in je bbq ligt, dus. Daar je tanden mee poetsen? Dat klinkt toch haast te gek om waar te zijn.
Je tandenpoetsen met tandpasta? Probeer het eens met baking soda of houtskool
Het roetzwarte goedje zou je gebit zelfs witter kunnen maken. Dat is precies de reden waarom er uit veel tandpasta’s tegenwoordig een zwarte pasta in plaats van een witte komt. Toch is de werking van geactiveerde houtskool an sich een stuk krachtiger dan je in eerste instantie zou denken.
Eeuwenoude traditie
Geactiveerde houtskool wordt al eeuwen door inheemse mensen gebruikt als medicijn, omdat het in staat is om giftige stoffen op te nemen uit je lichaam, laat bijvoorbeeld dit onderzoek zien.
Omdat de houtskool, die echter wél eerst geactiveerd moet zijn (maar daar zo meer over), ontgiftende krachten heeft, wordt het met open armen ontvangen door de cosmeticamarkt. Van zeepjes tot gezichtsmaskers en dus de bekende tandpasta: houtskool vind je tegenwoordig wereldwijd terug in allerlei beautyproducten.
Hoe werkt geactiveerde houtskool?
Wil je houtskool activeren om het bruikbaar te maken in je beautyproduct, dan zul je het dus eerst moeten activeren. Dan proces gaat eigenlijk vrij simpel. Geactiveerde houtskool wordt ook wel geactiveerde koolstof genoemd, wat bijvoorbeeld wordt gemaakt van hout, kokosnoten, olijfpitten, steenkool of zaagsel.
Om de houtskool te activeren verhit je het door middel van gas. Daardoor wordt het oppervlak groter met ‘poriën’ waardoor de chemicaliën makkelijker kunnen worden vastgehouden. Het as wat vervolgens overblijft, kan worden vermalen tot een fijn, soort schurend poeder.
Hoe maakt geactiveerde houtskool je tanden wit?
Zwarte tandpasta die je tanden juist wit moet maken, het blijft lastig te geloven. Toch zweren allerlei tandpastamerken en geactiveerde houtskool-makers erbij. De geactiveerde houtskool zou met de kleine korreltjes namelijk vlekken op het tandoppervlak kunnen verwijderen.
Het maakt je tanden dus niet zozeer witten, maar kan oppervlakkige vlekjes verwijderen. Je gebruikt de geactiveerde tandpasta dus als een soort schuurmiddel om het tandplak er af te poetsen. Nu komt het: bij langdurig gebruik kan het óók je glazuur aanpassen, en daar wil je dus mee oppassen. Aangepast glazuur kan je immers niet meer omdraaien!
Grote kans dat jij je hele leven je tanden al verkeerd poetst (zo moet het wél)
Naast de houtskool wordt vaak kokosolie en baking soda toegevoegd. Tenminste op de biologische varianten van houtskooltandpasta’s. In de gewone tandpastamerken die tegenwoordig ook met de hype mee geactiveerde houtskooltandpasta verkopen, zitten de reguliere, chemische ingrediënten.
Hoewel er veel mensen zijn die zweren bij de geactiveerde houtskool en het een perfect ingrediënt kan zijn om bijvoorbeeld infecties mee tegen te gaan (dankzij de ontstekingsremmende werking), is er nog geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat het een heus bleekmiddel voor je tanden is.
Hoe duurzaam is geactiveerde houtskool?
Ook kun je je afvragen hoe duurzaam die geactiveerde houtskool eigenlijk is. Hout veranderen in houtskool wordt al duizenden jaren gedaan, maar sinds deze beautytrend in het Westen is gekomen, is de vraag naar houtskool aanzienlijk gestegen. Dat zal waarschijnlijk alleen nog maar meer worden.
Voor het maken van houtskool is namelijk hout nodig, ofwel: houtkap. Uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt dat 29 procent van het in Afrika geoogste hout werd omgezet in houtskool.
Goodbye plastic tandpastatubes met deze zero waste tandpasta’s
Hoewel zeker negentig procent van dat hout tot op zekere hoogte wordt gebruikt als brandstof, heeft de toegenomen vraag er volgens het rapport wél toe geleid dat de productie van houtskool uit hout de afgelopen 20 jaar is verdubbeld. Dat is dus een flink verschil.
Houtskool in tandpasta misschien niet het grootste probleem, het helpt het natuurlijk ook niet mee aan het bosbehoud. Iets wat erg belangrijk is in tijden van verminderde biodiversiteit en klimaatverandering!
Zoals met veel dingen geldt: doe zelf onderzoek naar de producten die je graag gebruikt en doe het met mate.