Mooi nieuws: het gat in de ozonlaag krimpt verder
Bij BEDROCK vinden we het belangrijk om mooi nieuws te delen, en we hebben weer wat gevonden! De krimpende trend van het gat in de ozonlaag zet zich namelijk gestaag voort. Onderzoekers zeggen dat het gat, als het zo doorgaat, over twee decennia dicht is. Dit meldt NPR na een bijeenkomst van de American Meteorological Society.
Het gat in de ozonlaag is voor de meeste mensen het bekendste milieuprobleem. Dat de ozonlaag langzaam maar zeker herstelt, is ook al enkele jaren bekend. Nu weten we dat het gat in de beschermende laag rond de aarde in 2040 weer hetzelfde is als in 1980.
Voor de Noordpool is dit pas in 1945 en boven Antarctica duurt het zeker tot 2066. Daar is de laag zo dun dat er een gat zit en daarom heeft het meer tijd nodig om te helen.
Het nut van de ozonlaag
De ozonlaag is niet zomaar een laag, het beschermt de aarde tegen de schadelijke straling van de zon. Hierdoor is er op de aarde, anders dan op andere planeten, leven mogelijk. In de jaren ’70 werd door wetenschappers ontdekt dat de door mens geproduceerde chemicaliën, zoals chloorfluorkoolstoffen (cfk’s), de ozonlaag afbraken.
Afname van de dikte van de onzonlaag zorgt voor een toename van ultraviolette straling op aarde. Dit is gevaarlijk voor mensen, dieren en planten. Wanneer er niks gedaan zou worden, zo er uiteindelijk geen leven meer mogelijk zijn. Daarom werd er meteen een plan gemaakt.
Cfk’s verminderen
Er kwam een VN-verband om de zogenaamde cfk’s te verminderen. Cfk’s werden op grote schaal gebruikt in bijvoorbeeld spuitbussen en airco’s. Sinds 1989 worden deze chemicaliën nergens meer in verwerkt. Het effect bleek groot, en daarmee weten we ook dat we als mens wel degelijk invloed hebben op klimaatveranderingen.
Om het klimaat nog verder te beschermen, is het belangrijk dat we de uitstoot van broeikasgassen en fossiele brandstoffen ook fors verminderen. Als het eerste lukte, moeten we dit toch ook gewoon doen?
Krachten bundelen
De aanpak om de ozonlaag te beschermen moet wereldwijd hetzelfde zijn. Dat bleek maar weer toen in 2018 een stijgende hoeveelheid cfk’s was uitgestoten. Deze stijging was te danken aan China, maar is inmiddels door de overheid aangepakt waardoor we weer op de goede weg zijn. Momenteel blijft het gat dus krimpen melden NASA- en NOAA-wetenschappers. Het gat boven Antarctica wordt steeds kleiner.
Hoe de aarde eruit zou zien zonder broeikasgassen in de atmosfeer