Vega Vrijdag: galette met vijgen, geitenkaas en tijm
Of je nou een vijgenboom hebt in je tuin of een paar mooie vijgen hebt weten scoren op de markt: deze galette met vijgen, geitenkaas en tijm van zusje Culy is er hoe dan ook een geweldige bestemming voor.
Vijgen zijn in seizoen van augustus tot november. Wij vinden ‘t de ideale gelegenheid om ze te gebruiken in zoete én hartige gerechten. Bovendien zijn ze een bom van vezels, wat zorgt voor een verzadigd gevoel en je stoelgang een handje helpt.
Benodigdheden voor 1 galette
- 1 rol kant- en klaar taartdeeg (rond)
- 300 gram zachte geitenkaas
- 1 theelepel vloeibare honing (+ extra)
- Peper & zout
- 8 à 10 rijpe, verse vijgen, in dunne plakjes
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gram amandelschilfers, getoast
- Balsamicocrème
- Een paar takjes verse tijm
Galette met vijgen, geitenkaas en hazelnoot
Verwarm de oven voor op 190 graden. Zet een taartvorm neer op een bakplaat.
Klop de geitenkaas los met de honing en een royale snuf peper en zout.
Leg het taartdeeg met bakpapier en al in een ronde taartvorm: waarschijnlijk hangt er een flinke flap deeg over de rand en dat willen we.
Strijk de geitenkaas met de achterkant van een lepel over de bodem van het deeg. Verdeel dan de vijgen over de bodem. Leg er veel op, ze zullen nog krimpen. Besprenkel de vijgen met wat extra vloeibare honing en een paar streepjes balsamicocrème.
Vouw de rand van het deeg deels over de vulling. Dit mag er een beetje rommelig uitzien, dat maakt een galette net zo charmant! Bestrijk de rand met het losgeklopte ei en geef het geheel nog eens een snuf zout en peper.
Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Dit is ovenafhankelijk: check of de galette mooi stevig is en zo niet, bak ‘m dan steeds nog 5 minuten extra.
Haal de galette met vijgen uit de oven en bestrooi met nog een beetje zeezout, de geroosterde amandelschilfers en de verse tijm.
Bij dit restaurant haal je misschien wel de lekkerste vegan kazen van Amsterdam