Waar je tegenaan kan lopen als je gaat samenwonen (en zo tackel je het)
Samenwonen wordt in de eerst plaats over het algemeen als iets erg positiefs gezien. En hoewel we dat absoluut niet willen ontkrachten, willen we er wel op staan dat samenwonen ook heel wat veranderingen met zich meebrengt. Het helpt om daarover te reflecteren vóór je de stap waagt.
Hoe jullie het huis gaan inrichten, wat jullie samen gaan eten, welke Netflixseries jullie samen gaan bingen,… Wedden dat je hierover al hebt nagedacht? Toch is het minstens even belangrijk om stil te staan bij de dingen waar koppels tegenaan kunnen lopen bij het samenwonen en deze eventueel ook bespreekbaar te maken.
5 dingen om over na te denken voor je gaat samenwonen
Neem samen even de tijd om te reflecteren over de volgende onderwerpen:
1. Uitgaven
Geld is het zó niet waard om over te ruziën. Toch levert samenwonen vaak discussies over uitgaven op, en dat is jammer.
Zo tackel je dit: maak het jullie makkelijk en download een app waarin jullie alle uitgaven bijhouden. Een gemeenschappelijke bankrekening is natuurlijk ook een optie. Hier kunnen jullie bijvoorbeeld maandelijks hetzelfde bedrag op overmaken, speciaal voor gemeenschappelijke uitgaven als boodschappen of etentjes.
2. Huishoudelijke taken
Het beeld dat je van je partner hebt voor je gaat samenwonen, verandert vaak een beetje tijdens het samenwonen. Zo bots je misschien sneller op bepaalde huishoudelijke gewoontes, in de negatieve of positieve zin. Om niet voor verrassingen te komen te staan, is het belangrijk om op voorhand af te spreken wie wat doet in het huishouden.
Ook interessant: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining
Niemand wordt er immers gelukkig van om én het eten te bereiden, én de afwas te doen én de badkamer schoon te maken én het afval buiten te zetten. Relaties zijn teamwork!
Zo tackel je dit: bedenk welke huishoudelijke taken jij voor je rekening wil nemen en welke huishoudelijke taken jou heel veel moeite kosten. Bespreek dit met je partner en zoek een verdeling waarmee jullie allebei kunnen leven. Ontstaat er uiteindelijk toch een disbalans? Dan kun je altijd nog verwijzen naar dit gesprek.
3. Persoonlijke ruimte
Hoe gezellig samenwonen ook kan zijn, iedereen heeft op een gegeven moment behoefte aan zijn eigen ruimte. Daarin verschilt de ene persoon van de andere: de ene kan bijna continu in gezelschap zijn, de ander heeft dagelijks een moment van me-time nodig.
Tip: Bedrock’s Thuis Retraite: de ultieme me-time Sunday
Zo tackel je dit: Hoe zit dat bij jou? Denk daar eens goed over na. Heb je veel behoefte aan persoonlijke ruimte? Bedenk dan hoe je dit op een niet-kwetsende manier naar je partner kunt communiceren. Vaak komt dit onderwerp pas ter sprake als het al te laat is. Vroegtijdige communicatie is hier de sleutel.
4. Slaapritme
Als er iets is wat belangrijk is voor een gezond en gelukkig leven, dan is het wel een goede nachtrust (zoals we slaapexpert Hans Hamburger laatst kwam uitleggen in onze podcast Bedrock Talks). Samenwonen betekent vaak dat je slaapritme op z’n minst een beetje verstoord wordt.
Hou er rekening mee dat je partner mogelijk later gaat slapen of misschien veel vroeger dan jij wakker wordt. Sommige mensen vinden dat misschien helemaal niet zo erg, anderen zijn dan weer lichte slapers en zijn erg gesteld op hun ononderbroken nachtrust. Het is in ieder geval het overwegen waard om na te denken over hoe het samenwonen van impact zal zijn op jouw natuurlijk slaapritme.
Zo tackel je dit: ga voor jezelf na wat een goede nachtrust voor jou betekent. Wil jij af en toe alleen slapen? Komt jouw slaapritme niet helemaal overeen met dat van je partner? Overweeg dan om een logeerkamer in te richten voor dagen dat je de rust het meest nodig hebt. Of zorg voor een extra groot bed of koop bijvoorbeeld twee losse dekens.
5. Date nights
Nu je samenwoont, is de kans groot dat je elkaar heel, heel veel gaat zien. Hierdoor beschouw je elkaars gezelschap al makkelijker als een vanzelfsprekendheid en investeren koppels minder tijd om actief te daten met elkaar. Toch is dat jammer, want mindful tijd maken voor elkaar – juist ook als je samenwoont – maakt ruimte voor open communicatie en passie.
Lees ook: Bewust daten: hoe doe je dat?
Zo tackel je dit: spreek met elkaar af op welke dagen jullie tijd maken voor elkaar en wanneer niet. Maak er een sport van om op deze dagen ook echt iets leuks te doen, precies zoals jullie in het begin van jullie relatie zouden daten. Doe een leuke activiteit in de stad, ga uit eten, maak een lange wandeling,…
Het is niet omdat jullie nu samenwonen, dat dit soort dingen er niet meer toedoen! Integendeel…
Meer over relaties?
- Dit is de sluipmoordenaar in de meeste langdurige relaties (en hoe je daarvoor waakt)
- Je af en toe vervelen is goed voor je (en je relaties)
- 6 slaapkamerregels voor een gelukkige relatie