Vegan vrijdag: dip van tuinbonen en tomaat (ful medames)
Met ful medames heb je een lekkere vegan dip van tuinbonen te pakken. De topping bestaat in de versie van zusje Culy uit tomatensalsa en tahin en daarmee kom je qua smaak niks te kort. Lekker met flatbread (voor de borrel) of als onderdeel van een tafel met Midden-Oosters geïnspireerde gerechten.
Voor traditionele ful medames wordt met gedroogde tuinbonen (of favabonen) gewerkt. Daarvoor moet je even naar de Turkse supermarkt, waar ze haast standaard in de schappen liggen. Ze zelf weken is even een klusje maar de beloning is groot. Bovendien zijn peulvruchten reuzegoed voor je gezondheid.
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
- 300 gram gedroogde tuinbonen (Turkse supermarkt)
- 1 witte ui, heel fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 ml olijfolie
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 citroen, het sap
Voor de toppings:
- 1 tomaat, in fijne blokjes
- 1/4 rode ui, heel fijn gesnipperd
- 1 handje krulpeterselie, fijn gehakt
- Extra vierge olijfolie
- Zout & peper
- 2 eetlepels tahin
Zo maak je de ful medames
Laat de tuinbonen een nachtje weken voordat je ermee aan de slag gaat. Heb je die tijd niet, gebruik dan tuinbonen uit blik.
Giet de volgende dag de bonen af en kook de bonen in schoon water in een uur volledig gaar. Giet opnieuw af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Pel de bonen nu. Als het goed is, gaat dit erg makkelijk door zachtjes in de bonen te knijpen.
Pureer de gepelde tuinbonen met een staafmixer of in de blender (voeg wat kookvocht toe als dit niet soepel gaat).
Verhit een scheut olie op medium vuur en bak de uien met de knoflook glazig. Voeg de komijn, het paprikapoeder en de chilivlokken toe en roer goed. Voeg ook de tomatenpuree en citroensap toe en roer door. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen. Roer er dan de gemixte tuinbonen door tot er zich een kruidige massa vormt. Voelt die nog wat te droog aan, voeg dan nog een beetje van het bewaarde kookvocht toe.
Meng nu de tomaat met de rode ui en de fijngesnipperde rode ui en de peterselie. Breng op smaak met olijfolie en wat zout en peper.
Smeer de ful medames uit op een bord of schaal en strijk uit met de achterkant van een eetlepel. Lepel er de tahin op en doe hetzelfde met de tomatensalsa.
Met deze 10 groenten kom je makkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten als vrouw