Met deze handige truc weet je gegarandeerd dat fruit rijp is
Of je nou vandaag een stuk fruit wilt eten of een vrucht voor later wilt bewaren, het kiezen van het perfecte, rijpe exemplaar kan soms knap lastig zijn. Hoe weet je nou wanneer een peer écht lekker sappig is of wanneer een avocado écht eetrijp is? Met deze handige truc weet je gegarandeerd dat fruit goed rijp is.
Zo weet je zeker dat je niet onverhoopt met een keiharde avocado komt te zitten en het hoofdingrediënt uit je salade mist of die ene peer waar je je zo op had verheugd alles behalve lekker is.
Hoe weet je of fruit rijp is?
Het uitzoeken van vers fruit is zo makkelijk nog niet omdat veel fruitsoorten van ver weg moeten komen. Een mango of een banaan groeien immers niet in Nederland. Omdat we dit fruit hier toch graag willen eten, wordt dit soort exotisch fruit in verschillende stadia van rijpheid verkocht in de supermarkten. Alleen, hoe weet je zeker dat het fruit dat je koopt ook echt rijp is?
Per fruitsoort bestaan daar een paar handige trucs voor, zo tipt The Guardian.
Geur en kleur
De beste tekenen van rijp fruit zijn altijd de geur én de kleur. Rijpe vruchten ruiken namelijk simpelweg lekker en hebben een levendige kleur. Denk maar aan de felgele kleur van bananen of die dieprode tint van appels. Als fruit nog weinig geur heeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp genoeg.
Dan zijn er ook per fruitsoort een paar specifieke trucs om te herkennen of het fruit daadwerkelijk rijp is.
Appels: geluid en kleur
Appels produceren ethyleen, een gas dat het rijpingsproces stimuleert, zelfs nadat ze zijn geplukt. Volgens fruitexpert Franco Fubini kun je rijpe appels herkennen aan hun kleur: ga niet voor exemplaren die nog erg groen zijn, tenzij het een groene appel is natuurlijk.
Daarnaast kun je de appel licht tikken met je vinger. Klinkt het als ‘dood hout’, dan is de appel rijp en knapperig. Een dof geluid duidt op een melige, overrijpe appel.
Avocado’s: zachtjes drukken
De bekende truc met avocado’s is het steeltje verwijderen en naar de kleur kijken: groen betekent dat de avocado rijp is, geel is nog niet rijp en bruin betekent dat de avocado overrijp is. Toch is een betere test om zachtjes te drukken op de onderkant van de avocado. Voelt de onderkant zacht maar stevig aan? Dan is hij perfect rijp.
Bananen: de kleurverandering
Bananen blijven rijpen nadat ze geplukt zijn. Als je ze groen koopt, kun je ze het beste in een bruine papieren zak doen en een paar dagen laten liggen. Bananen met bruine stippen zijn het rijpst en het zoetst, perfect om direct op te eten of voor het maken smoothies.
Peren: de nektest
Dan peren. Deze fruitsoort wordt vaak al geplukt voordat ze rijp zijn en moeten nog rijpen. De beste manier om te testen of een peer rijp is, is door zachtjes op de nek van de peer te drukken, vlakbij de steel. Als het daar meegeeft, is de peer klaar om gegeten te worden.
Kersen: glans
Ga het liefst voor kersen die vol van vorm zijn en een glanzende huid hebben. Een groene steel laat zien dat de kers vers is.
Ananas
De truc om te checken of een ananas rijp is? Ruik aan de onderkant van de ananas. Een sterke geur is een teken van rijpheid. Een onrijpe ananas ruik je nauwelijks.
Watermeloen
Een watermeloen is écht goed rijp als hij hol klinkt wanneer je erop klopt. Ook moet hij zwaar aanvoelen voor zijn formaat.
Vijgen
Vijgen zijn rijp als ze zacht aanvoelen en de schil lichtjes begint te scheuren. Binnenin moeten ze jamachtig en zoet zijn.
Met deze simpele trucs weet je altijd wanneer fruit op zijn best is. Wel zo handig! Vertrouw dus altijd op je zintuigen en ga voor geur, kleur en textuur om er zeker van te zijn dat je optimaal van het fruit kunt genieten.
Natuurlijk is het heerlijk om het hele jaar door van verschillende fruitsoorten te kunnen genieten, maar dit is waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten.
Fruit en groente van het seizoen? Doen! Dit zijn de seizoensgroenten van november