Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 13 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Leren van de Zweden: “Friluftsliv” over leven in de buitenlucht (ook in de winter)

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Deze keer: ‘friluftsliv’, wat het buitenlucht leven betekent.

Friluftsliv zou namelijk weleens het geheim kunnen zijn voor een gezonder en gelukkiger leven. Zéker tijdens corona, waarin velen van ons werken, relaxen, socializen en soms zelfs sporten tussen dezelfde 4 muren.

Genieten van herfst en winter

Langzaamaan vallen de blaadjes van de bomen en ruilen we de zonnige momenten om voor grijze grauwe dagen. In andere woorden: de herfst is aangebroken en winter is next. Alhoewel we fan zijn van de zomer, hebben we ook een zwakke plek voor deze seizoenen.

De kaarsjes aansteken terwijl je de regen tegen de ruit hoort klapperen. Onderuit gezakt onder een kleedje een mooie documentaire kijken, terwijl je geniet van een grote kop thee. Een goed boek lezen in een luie stoel. Je weet wel, de gezelligheid en knusheid die we kennen van dat andere Scandinavische fenomeen: hygge.

Het Scandinavische concept friluftsliv

Maar nu we dit jaar meer tijd binnen hebben besteed dan ons lief is, is het lastig om dit concept te omarmen. Dat is waar friluftsliv om de hoek komt kijken. Een Scandinavische term die voor het eerst werd gepopulariseerd in de jaren 1850 door de Noorse toneelschrijver en dichter Henrik Ibsen. Hij gebruikte het woord om ‘de waarde van tijd doorbrengen op afgelegen locaties voor spiritueel en fysiek welzijn’ te beschrijven, lezen we op de BBC.

Sindsdien is friluftsliv een groot onderdeel van de Scandinavische cultuur, net als hun liefde voor de natuur. Je kunt dit bijvoorbeeld merken aan het feit dat er in de Scandinavische landen ook in de winter nog massaal activiteiten buiten worden georganiseerd.

Lees ook: Wat we kunnen leren van de Letten (in Letland, ja): leven met de natuur

Maar ook aan het feit dat veel landen in Scandinavië wetten hebben die ervoor zorgen dat mensen bijna overal mogen hiken en kamperen, mits ze de natuur, dieren en locals respecteren. Volgens onderzoek is één derde van de Zweden minstens één keer per week in de buitenlucht te vinden om te bewegen. Meer dan de helft van de Zweden hebben een tweede huis in de natuur of aan de kust.

De Zweden, Noren en Denen gebruiken de term voor van alles in hun dagelijkse leven. Als ze tijdens hun lunch buiten een wandeling gaan maken, als ze op de fiets of met hun langlaufski’s naar hun werk gaan of bijpraten met vrienden in de sauna bij het meer. Eigenlijk is het een term die aangeeft dat je elke kans die je krijgt om buiten te zijn benut.

Werkgevers ook fan van friluftsliv

En friluftsliv wordt zelfs gestimuleerd door werkgevers. Zo zijn er veel Zweedse bedrijven die tijd vrijmaken in de agenda van hun werknemers. Niemand wordt gedwongen om in die tijd te gaan sporten, maar veel kiezen er wel voor. De omliggende bossen zijn de perfecte ‘sportschool’.

Daar houdt het niet op, want er zijn zelfs belastingvoordelen voor bedrijven die friluftsliv stimuleren. Bedrijven in Zweden en Finland kunnen sportactiviteiten- of uitrusting van werknemers subsidiëren. Ook zijn er Finse bedrijven die werknemers compensatie betalen als werknemers naar het werk komen fietsen of lopen.

Dat overheden en bedrijven de Scandinaviërs stimuleren om meer in de buitenlucht te leven, is niet gek als je erover na gaat denken. Het is inmiddels bewezen dat zowel de natuur als beweging goed zijn voor je mentale én fysieke gezondheid. Als je het zo bekijkt, is het opeens gek dat bedrijven dit niet overal ter wereld doen.

Gezonde en gelukkige werknemers zorgen namelijk voor betere resultaten.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Friluftsliv in je eigen leven

Elke kans benutten om buiten te zijn. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig te zijn met alle oproepen om drukke plaatsen te vermijden en veel binnen te blijven, maar de essentie van friluftsliv is dan ook niet om in een druk centrum af te spreken met vrienden.

Heb je een tuin of een balkon? Maak die dan herfst- en winterproof door een vuurkorf te plaatsen, een fijne comfortabele plek om te zitten te creëeren en wat plaids bij de hand te houden. Investeer in comfortabele warme kleding om de kou te weerstaan. Muts over je oren en warme choco in je handen en je zit nog knusser dan binnenshuis.

Er bestaat alleen slechte kleding

Ook de natuur in trekken voor lange wandelingen of fietstochten is dus typisch friluftsliv. Naast warme kleding is het goed om te investeren in een goede regenjas en regenlaarzen, als je dit Scandinavische concept echt wil omarmen. Zoals de Scandinaviërs zelf zeggen: “Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding.”

Alhoewel jouw werkgever waarschijnlijk geen tijd blokt in je agenda voor jou om de buitenlucht op te zoeken, kun je dit concept heel gemakkelijk doorvoeren. Begin bijvoorbeeld ‘s ochtends een uur eerder met werken, zodat je tussen de middag de natuur in kunt. Wedden dat je op deze manier ook nog eens meer gedaan krijgt?

“Als je tijd hebt om Game of Thrones te kijken, heb je ook tijd om buiten door te brengen”, zegt Angeliqa Mejstedt, die één van de grootste Zweedse outdoorblogs Vandringsbloggen runt, tegen de BBC. “Alleen al de mogelijkheid om groen te kunnen zien, voegt echt waarde toe aan het dagelijks leven.”

Nog meer leren van de Zweden: Wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️