De 7 fouten die je al snel maakt als digital nomad
Het klinkt zo lekker, met je laptop op het terras aan het werk. En inderdaad: sinds de pandemie is het aantal digital nomads toegenomen. En geef ze eens ongelijk. Als je verplicht thuis moet werken, kan je dat net zo goed vanaf een zonnig oord doen. Maar pas wel op voor deze beginnersfouten.
Ga je voor het eerst zo aan het werk? Dit zijn de 7 fouten die je al snel maakt als digital nomad
Wat is een digital nomad?
Als je een digitale nomade bent, ben je niet gebonden aan een locatie. Je kan overal werken waar en wanneer je maar wilt, als je Wi-Fi hebt tenminste. Deze manier van werken is enorm populair onder de millennials en de gen-z generatie die van vrijheid houden en de wereld willen zien. Wil jij ook zo werken? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Je kiest verkeerde locatie
Het klinkt zo lekker, werken vanuit Mexico. Iets minder is dat je in het holst van de nacht moet opstaan voor je meetings die natuurlijk gehouden worden op de Nederlandse tijd. Wil je ergens online gaan werken? Check dan vooral eerst de tijdszonde. Met Europa zit je altijd goed.
Hoe fijn is het nu eigenlijk echt om een digital nomad te zijn?
Zuid-Afrika is ook een mooie optie en sommige landen in Zuid-Amerika, zoals Brazilië met een tijdsverschil van maar 4 uur, ook. Het wordt echt onhandig als je meer dan die 4 uur tijdsverschil hebt. Opstaan om 3 uur s’ nachts is echt geen pretje.
Er is geen internet
Nog zo’n veelgemaakte fout: het internet doet het niet goed. Dan ben je toch echt de sigaar. Check vooraf of je wel een goede verbinding hebt. Dit kun je doen door je verblijf voorafgaand te mailen met de vraag of hun Wi-Fi wel goed is. Ben je in Europa? Dan kom je er soms mee weg om je hotspot in te schakelen en te werken vanaf je eigen netwerk.
Je hebt geen discipline
Werken waar en wanneer je maar wilt. Beginnen met een duik in de zee en werken met een non-alcoholische versnapering in de hand. Het kan, zolang je de discipline hebt om ook daadwerkelijk te werken. Zelfs als al je mede nomaden een potje gaan surfen en jij een deadline hebt. Als je geen ruggengraat hebt, is zo’n leven als digital nomad misschien niet aan jou besteed.
Het is geen vakantie
Leven als een digital nomad is geen vakantie. Hoewel het er met al die prachtige plaatjes misschien wel zo uit kan zien. Net zoals in Nederland, moet er wel brood op de plank komen.
Het goede nieuws is dat je misschien wat minder hoeft te werken omdat het leven in Portugal of Brazilië wat goedkoper is. Gecombineerd met een zonnetje, waanzinnige natuur en goede surf, geen vakantie maar wel een leven waar je geen vakantie van hoeft te nemen.
Je krijgt financiële sores
Zoek uit hoe het financieel werkt. Officieel mag je maximaal 8 maanden per jaar uit Nederland zijn zonder je uit te schrijven. Houd dit in de gaten. Je kan je ook uitschrijven uit Nederland maar dat heeft tot gevolg dat je geen AOW meer opbouwt die tijd. Zoek dus goed uit hoe je dit reizende leventje gaat doen.
Het kan soms eenzaam zijn
Heb je net een gezellige groep andere nomads gevonden, gaan die na een week alweer weg. Het leven van een digitale nomade kan soms eenzaam zijn. Helemaal als je vanuit lokale koffietentjes of je eigen verblijf werkt.
Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het
Een aanrader is om een gezellige coworking space te vinden. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen en kan je na het werk met z’n allen iets leuks doen. Hallo vrijmibo!
Je hebt geen opdrachten
Zoek opdrachten voordat je de grote stap zet om vanuit het buitenland te werken. Of licht in ieder geval je bestaande klanten in dat je dit een tijdje gaat doen in verband met eventuele tijdsverschillen. Als je nog geen klanten of opdrachten hebt, kan het stressvolle situaties opleveren rondom geld.
Geen geld, geen cowork. Geen geld, geen gezellige borrel. Zo wordt je digital nomad ervaring heel anders dan je zou willen. Via via of op LinkedIn kan je passende remote opdrachten vinden.