Last van FOMO door social media? Deze 5 tips beschermen je ertegen
FOMO oftewel Fear Of Missing Out is de angst om iets te missen. Het woord is inmiddels flink ingeburgerd en het is bijna normaal geworden in onze maatschappij waarin alles draait om beleving. FOMO wordt door social media extra versterkt. De angst om iets te missen is er altijd al wel geweest, maar door social media kunnen we altijd iedereen in de gaten houden en dat kan best een beetje vermoeiend zijn óf zelfs zorgen voor psychische klachten. Gelukkig kun je daar wat tegen doen.
FOMO is door corona wel iets veranderd. Een tijd lang konden we allemaal niet veel meer dan Netflixen op de bank. Inmiddels zie je weer vaker mooie plaatjes voorbij ziet komen van mensen die op reis zijn of Instagram stories van een tof huisfeestje met vrienden.
Wat is de psychologie achter FOMO?
FOMO is eigenlijk de angst om de verkeerde keuze maken. Mensen die vaak FOMO ervaren, zijn zogeheten maximizers: mensen die álles uit het leven willen halen. Daardoor zullen ze ook sneller ontevreden zijn met de keuze die ze maken. Want wat als deze keuze hen niet het gelukkigst maakt?
Hoewel FOMO iets individueels is, hangt het toch sterk samen met de huidige tijdsgeest. We leven namelijk in een tijd dat alles een fantastisch leuke beleving moet zijn. Psychiater Dirk de Wachter noemt het ook wel ‘de ziekte van deze tijd’. Hij zegt: ‘We zijn te geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk is. En dat lijkt me een vergissing.’
FOMO door social media
Door social media wordt FOMO erger. Je ziet alleen maar de leuke dingen die andere aan het doen zijn en we raken erdoor geobsedeerd met het maakbare geluk. Dat voedt de angst om iets te missen. Gelukkig kun je stappen nemen om FOMO te verminderen en zelfs te veranderen in JOMO (Joy Of Missing Out).
1. Realiseer je dat alles een instafilter is
Alles dat op social media wordt gepost wordt gefilterd. Letterlijk door een mooi filtertje te gebruiken om die selfie er beter uit te laten zien, maar ook worden de beelden gefilterd voordat iemand ze plaatst. Een wat mindere foto wordt niet gepost en de moment dat iemand niet happy is, die zie je al helemaal niet.
2. Neem een digital detox
Neem af en toe een digital detox. Uit een onderzoek van de Utrecht University Repository blijkt namelijk dat eindeloos online scrollen een negatief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Een tijdje helemaal offline gaan, is dus sowieso een goed idee. Je zult ook gauw merken dat de sociale druk een stuk minder heftig voelt. Deze tips helpen je om je schermtijd te verminderen.
3. Volg mensen die ook minder leuke kanten delen
Klinkt dat nog wat te heftig? Richt dan je social media wat minder FOMO gevoelig in. Volg niet alleen mensen die delen over hun fantastische leven, maar volg ook – of alleen maar – mensen die kwetsbaar durven te zijn. Er zijn ook mensen die wél vertellen dat ze in eentje op de bank zitten op zaterdagavond waardoor je beeld van zo’n avondje alleen totaal verandert.
https://www.bedrock.nl/body-positivity-instagram/
4. Oefen dankbaarheid
FOMO is dus ook wel de angst om de verkeerde keuze maken. Dit gaat niet alleen over een avondje uit, maar vaak ook over het hebben van die nieuwe telefoon of een hippe jas. Je zult hier minder last van krijgen als je bewust dankbaar bent. Je bent dan minder gefocust op dingen die je niet hebt, maar meer op dingen die je wel hebt.
Het zorgt ervoor dat je jezelf minder met anderen vergelijkt en dat je meer kunt genieten van het nu. Ook zul je merken dat je minder zorgen hebt en zelfs beter slaapt. Echt een win-win dus.
https://www.bedrock.nl/delen-social-media/
5. Omarm JOMO
Het antwoord op het vervelende gevoel van FOMO kwijtraken, is het omarmen van JOMO. Een goede eerste stap is realiseren dat het goed is voor je lichaam en hersenen om even niets te doen. Nu we dat achter de rug hebben, is het tijd voor de tweede stap: realiseren dat wat je mist nooit zo fantastisch is als het lijkt.
Je ziet 10 seconden van een avondje uit. Je ziet niet hoe een van je vrienden niet lekker werd door de hitte, ‘s nachts stond te kotsen in de gracht of ruzie heeft gemaakt met een ex. Bovendien zie je niet hoe die persoon de volgende dag lusteloos op de bank ligt, terwijl jij wél energie hebt om dingen te doen als je daar zin in hebt.