Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wil werken aan z’n zelfvertrouwen)
Flirten met een vreemde in een bar, zonde gêne op iemand afstappen die je aantrekkelijk vindt in een winkel of vol zelfvertrouwen het nummer van je leuke collega vragen; heerlijk als je het kan (lees: durft), maar helaas is niet iedereen gezegend met een onuitputtelijke bron van zelfvertrouwen. Ik vind flirten eng en verstop me het liefst in een hoekje als mijn crush langsloopt. Herkenbaar? Dan is flirten op de fiets misschien wél iets voor jou.
Voor wie op z’n zachtst gezegd nogal dichtklapt als iemand die je leuk vindt (of er leuk uit vindt zien) voorbij loopt of naar je kijkt, kan de datewereld best eng zijn.
Gelukkig zijn er low key flirt-technieken om de ‘hang van flirten’ een beetje te krijgen en zo tóch kan genieten van een flirt. Want, laten we eerlijk zijn, flirten is best leuk.
Flirten en de angst voor afwijzing
In plaats van een casual gesprekje aan te knopen, giechelend doch charmant antwoord te geven of een dikke vette knipoog naar de andere kant van het café te sturen, weet je niet hoe snel je de andere kant op moet kijken (en blijft kijken) en word je met een beetje geluk niet rood.
Ik zou wíllen dat ik er beter in was en heb dan ook bijna altijd spijt dat ik niet gewoon normaal deed. Gewoon normaal lachen en hoi zeggen. Hoe moeilijk kan het zijn? En soms lukt het wel hoor, met een glas wijn op, of 3. Of ik dan nog op m’n charmants ben, is een tweede.
Ook interessant: Waarom je na je dertigste nooit de ware bij het uitgaan tegenkomt
Toch is het niet proberen voor sommige mensen veiliger dan de kans op een afwijzing. Een rondje op de redactie leert dat ik overigens niet de enige ben die het spannend vindt. “Maar, met een paar wijntjes is het een ander verhaal,” aldus een collega. We’re working on it…
Maar dat je verlegen en/of bang bent om gekwetst te worden, betekent níét dat je achter de geraniums wilt zitten of het alleen moet hebben van datingsapps (ook een ramp, maar dat terzijde) en een potje flirten niet leuk vindt. Gelukkig ontdekte ik een aantal jaar geleden de kunst van het fietsflirten.
Flirten op de fiets
In Nederland zijn we immers kei in fietsen. Behendig wurmen we ons elke ochtend weer tussen auto’s, voetgangers en trams door en komen we licht bezweet (bijna) elke ochtend veilig aan op kantoor of waar je ook moet zijn. Muziek luisteren lukt, met je moeder bijkletsen ook (wat doe je anders op de fiets?), en al je favoriete podcasts bingen is ook een perfecte bezigheid op onze trouwe tweewieler. Dan moet een beetje fietsflirten toch zeker ook lukken?
Must read: Het werkt! Dit zegt de wetenschap over flirten
Het is namelijk een uiterst handige manier om iemand die je wel ziet zitten – voor hoever je dat kan zien als iemand vanuit de verte komt aanfietsen – kort innig aan te kijken en zelfs een glimlach of knipoog te schenken. ‘Waarom zou je dat in hemelsnaam doen?’, denk je misschien. Nou, mensen die bang zijn voor flirten, vinden de flirt zélf niet eng, maar die zijn bang voor afwijzing en hebben moeite met zich kwetsbaar opstellen. Niet proberen is immers veiliger dan afgewezen worden.
Nog voor de ander iets kan terug zeggen, zwaaien, lachen of doen (of niet dus) ben je alweer verder gefietst. Grote kans dat de ander uit reactie snel terug lacht, en voor je het weet ben je alweer de hoek om mét een flirt in je zak!
Bouw makkelijk zelfvertrouwen op
Het klinkt wat knullig omdat je de ander hoogstwaarschijnlijk nooit meer ziet, maar daar gaat het niet om. Je werkt aan je zelfvertrouwen, want die afwijzing zit er niet in, want je fietst zélf al door.
Een simpele en laagdrempelige manier om aan je zelfvertrouwen te werken dat je misschien meeneemt als je in de kroeg staat de volgende keer! En in het ergste geval? Tja, dan is iemand nét wat minder leuk van dichtbij dan je dacht, maar ach, daar ging het gelukkig niet om.
Meer over flirten?
- Waarom flirten we meer in de zomer? (en waarom je een zomerliefde wilt hebben)
- De drie fases van flirten volgens de wetenschap (slaag jij erin?)
- Deze flirttips werken wél (in tegenstelling tot foute openingszinnen)