Good News Monday: Finland komt met een verplicht holistisch schoolsysteem
Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: in Finland geven ze les volgens een holistisch schoolsysteem.
Hoe vaak heb jij jezelf afgevraagd of je vakken die je moest leren echt nodig zou hebben later? Best vaak, waarschijnlijk. Finland heeft besloten hun onderwijssysteem te veranderen naar een meer geschikte methode voor de 21e eeuw: phenomenon based learning, ofwel ‘fenomeen gebaseerd leren’.
Phenomenon based learning
In het schooljaar van 2016 – 2017 is Finland al gestart met de nieuwe manier van lesgeven, maar maakte dit per schooljaar 2020 verplicht.
De manier van lesgeven heet phenomenon based learning (afgekort PhBL of PhenoBL) en bestaat uit een holistische aanpak. In plaats van vakken volgens de reguliere manier van lesgeven te onderwijzen, vormt niet één onderwerp als aardrijkskunde het startpunt voor de les, maar een holistisch fenomeen. Hoe gaat dat in z’n werk?
Meer lezen: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn
Waar lessen als aardrijkskunde, wiskunde en economie doorgaans keurig via een boekje worden onderwezen, vormt bij PhBL niet meer dat boekje, maar vormen verschijnselen of onderwerpen uit de echte wereld de basis voor de les.
De holistische aanpak
Er is in dit schoolsysteem een scheiding tussen theoretische vakken en praktische vakken, deze kan je zelf kiezen. Indien je graag een beroepsopleiding zou willen volgen, om later bijvoorbeeld de horeca in te gaan, zal het fenomeen ‘horeca’ worden bestudeerd aan de hand van schrijven, talen, economie, wiskunde en communicatieve vaardigheden.
In plaats van de traditionele aanpak van leraargerichtonderwijs (waarbij studenten achter hun bureau zitten en instructies van de leraar opvolgen) komen bij PhBL alle aspecten van het gekozen onderwerp aan bod.
Lees ook: Deze simpele truc zorgt ervoor dat kinderen beter presteren op school
Ze maken dan niet alleen gebruik van een boekje, maar er zijn ook interactieve trainingen online, (online) cursussen, gesprekken, toneelstukjes om praktische situaties te oefenen voor later, zoals een gesprek met een klant en wordt er geoefend met samenwerken.
Deze manier van lesgeven draait dus om onderzoekend en probleemoplossend leren waarbij je projectmatig leert werken en meteen een portfolio opbouwt.
Good news
En dat is goed nieuws, want in een tijdperk van technologie en gemakkelijk toegankelijke informatie, verwachten de meeste scholen nog steeds dat we alles uit de boeken leren, zonder na te denken of dit precies is wat we in onze professionele ontwikkeling nodig zullen hebben.
Wel is het zo dat je als kind natuurlijk niet per se weet wat je later al wilt doen, maar het geeft in elk geval wel meer een inzicht in het ‘echte’ leven en zit je niet enkel met je neus in de boeken. Waarvan je je natuurlijk kan afvragen hoe goed dat nu echt is voor kinderen.
Ook voor leraren is PhBL goed nieuws. Bij deze vorm van lesgeven staat co-teaching centraal waarbij leraren intensief moeten samenwerken en er input komt van meer dan één vakspecialist.
Door deze vorm van lesgeven is er meer interactie met de studenten, ruimte voor aandacht die leerlingen nodig hebben én krijgen leraren een kleine salarisverhoging als teken van erkenning voor hun extra inspanningen.
In de praktijk
PhBL blijkt erg succesvol te zijn en alleen al in Helsinki is 70 procent van de leraren betrokken bij de ontwikkelingen van dit nieuwe schoolsysteem en geven zij aan niet meer terug te kunnen naar het oude systeem.
Studenten blijken meer samen te werken met hun leeftijdsgenoten en docenten, delen informatie en bouwen gezamenlijke nieuwe kennis op. Uit de resultaten blijkt dat ze met deze diepere kennis meer eigen ideeën, bewustzijn en emoties te creëren over het onderwerp waarover zij leren.
Go Finland!
Meer over Finland?
- Go Finland: de Finse regering maakt partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof
- Dit kunnen we leren van de Finnen (het gelukkigste volk ter wereld)
- Goed nieuws: Finland krijgt een vrouwelijke premier en partijleiders (en ze is de jongste ooit!)