Zó stel je gelddoelen die je ook daadwerkelijk gaat halen
Heb jij ook wel eens een financieel doel gesteld zoals sparen voor een wereldreis, maar kwam je niet verder dan één keer 100 euro opzij zetten? Haalbare gelddoelen stellen is ook best lastig. Volgens financiële therapeut Lindsay Bryan-Podvin kun je het beste je gelddoelen koppelen aan je persoonlijke waarden. Hoe je dat doet? Met deze tips en oefening legt de financieel therapeut haar werkwijze uit.
Er zijn verschillende redenen waarom goede voornemens niet uitkomen, maar wanneer het om financiële doelen gaat, zit het ‘m vaak in waarden. Je kunt wel als doel stellen dat je 500 euro per maand wil sparen voor een buffer, maar als je als persoonlijke waarde hebt om spontaan en avontuurlijk te leven dan gaat hem dat niet worden.
Meer toewijding en motivatie
Uit onderzoek blijkt dat onze persoonlijke waarden grote invloed hebben waar je geld aan uitgeeft. Zo zeiden acht van de tien mensen in een onderzoek uit 2018 dat ze loyaler zijn aan purpose driven merken (denk aan duurzame merken zoals Patagonia, Armed Angels, Veja) dan aan niet purpose driven bedrijven.
Je voelt je beter als je iets koopt bij een duurzaam merk en jouw geld naar een ‘goede plek’ gaat, zoals eerlijke lonen voor de makers of investeringen in duurzame bosbouw. Als het product bevalt is de kans groot dat je nog een keer bij het merk koopt dat bij jouw persoonlijke waarden past.
Uit een ander onderzoek bleek dat waarden ook invloed hebben op onze houding en toewijding van een doel. In een studie gepubliceerd in het Journal of Education and Development bleek dat studenten meer gemotiveerd waren om hun studiedoelen te halen als deze overeenkwamen met hun waarden.
Je bent dus meer geneigd om tijd, aandacht en energie te investeren in dingen (bedrijven, relaties of gewoontes) als je er écht om geeft. Klinkt vrij logisch, maar ook slim en effectief om door te voeren in je financiële doelen. Daarom is het dus een goed idee om te achterhalen wat voor jou belangrijke persoonlijke waarden zijn en of deze in lijn liggen met je financiële doelen.
Hoe kun je waarde-gedreven doelen stellen?
Oké, het is duidelijk. We moeten onze waarden gaan achterhalen, maar hoe doe je dat? Lindsay Bryan-Podvin is geld therapeut en deelt op SELF een oefening hoe je jouw kernwaarden kunt vinden.
Pak je een notitieboek en een pen en trek een lijn midden op de bladzijde. Schrijf aan de linkerkant ‘waarden’ en aan de rechterkant ‘gelddoelen’. Hoe bepaal je nou wat voor jou belangrijke waarden zijn? De volgende vragen kunnen je op weg helpen.
Vragen om je persoonlijke waarden te bepalen
1. Wat is voor het belangrijkste als ik aan mijn relaties denk?
Denk hierbij aan respect, onafhankelijkheid of stabiliteit waardoor je diep verbonden voelt met anderen in je leven.
2. Wat zijn de belangrijkste dingen uit mijn carrière?
Dit kan bijvoorbeeld zijn autonomie, groei, plezier of innovatie die je vooruit helpen op werk.
3. Wat is voor mij zo belangrijk voor mijn lichaam en geest dat ik nooit zou schrappen of willen missen?
Waarden als compassie, mildheid, wijsheid kunnen de kern vormen van je mentale en fysieke selfcare.
Als je de belangrijkste waarden hebt bedacht en opgeschreven, schrijf daarna de tien belangrijkste op die op dit moment het meest met je resoneren en omcirkel de top drie belangrijkste waarden. En als je denkt deze waarden zijn allemaal belangrijk voor mij, (herkenbaar), dan heeft Bryan-Podvin nog een tip.
”Kijk of er een gemeenschappelijk thema is dat je kan helpen om waarden te groeperen. Bijvoorbeeld als je hebt opgeschreven vriendschap, plezier en community, zou dit een thema kunnen zijn: contact en verbinding maken met andere mensen”, legt de geldtherapeut uit.
Kijk of je gelddoelen in lijn liggen met je waarden
Vervolgens schrijf je jouw financiële doelen op aan de rechterkant van de pagina. Bryan-Podvin raadt aan om groot te dromen in deze fase en jezelf niet te limiteren. Voorbeelden van doelen kunnen zijn. Geld apart zetten voor een yoga-abonnement bij een luxe yoga-studio. Of een fatsoenlijke buffer hebben als freelancer, zodat je het minimaal drie maanden zonder klussen kunt uitzingen.
Dít zijn de 5 fases waar je doorheen gaat tijdens een break-up
Volgens Bryan-Podvan is het vervolgens belangrijk om te kijken of je potentiële gelddoelen in lijn liggen met je waarden. Als je hebt opgeschreven ‘Geen koffie en tijdschriften meer op het station kopen’, omdat je minder impuls-uitgaven wilt doen, bekijk dan je waarden en kijk of ze matchen. Misschien heb je als waarden selfcare, plezier en avontuur opgeschreven. En misschien zorgen die koffie en dat tijdschrift op het station wel voor dat selfcare momentje waar je veel voldoening uit haalt.
Als dat het geval is, dan is er een grote kans dat je het moeilijk vindt om dit financiële doel vol te houden. “Je kunt dan beter je doel tweaken naar iets wat wel past bij je financiële behoeftes én waarden.
Dus in plaats van nooit meer koffie en een tijdschrift te kopen, kun je als doel stellen: ik bestel nog maar één keer per week koffie, in plaats van vier of vijf keer per week. Zo bespaar ik ook geld en kan ik bewust en zonder schuldgevoel van mijn koffie genieten”, legt Bryan-Podvin uit.
New year, new financial me
Door je waarden en financiële doelen op te schrijven en met elkaar te verbinden, krijg je beter doordachte doelen die echt bij je passen. Op deze manier is de kans een stuk groter dat je jouw doelen dit jaar ook daadwerkelijk gaat halen en je je financiën beter voor elkaar krijgt dit jaar. Good luck!