Eva Spigt
Eva Spigt Voeding 7 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom eten fermenteren zo gezond is (en hoe je het doet)

Fermenteren is hotter dan ooit. Ondermeer door de populariteit van kombucha. Maar wist je dat bier, kaas en yoghurt eigenlijk ook gefermenteerde producten zijn? Fermenteren is mega gezond en het leuke is: het is nog makkelijk ook.

Dit is het gezondheidsvoordeel van fermenteren en zo doe je het.

Wat is fermenteren?

Met fermenteren, laat je voeding gecontroleerd rotten om het zo langer houdbaar te maken. Het kan ook een hele mooie manier zijn om smaken te veranderen. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wijn, kaas, chocola en sojasaus. Ja vergis je niet, zelfs 30 procent – 40 procent van al het lekkers dat jij dagelijks eet, is gefermenteerd.

Bij fermenteren gebruik je micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) om moleculen af te breken. Hierdoor onstaan allerlei nieuwe stoffen en smaken. Het leuke is, fermenteren is super makkelijk en veilig om te doen.

Fermenteren is duurzaam en gezond

Waarom zijn we ooit begonnen met fermenteren? Omdat het super duurzaam is. Onze voorouders zochten voornamelijk een manier om hun producten niet weg te hoeven gooien. Bijvoorbeeld door overgebleven groenten klein te maken en er pickles van te maken, of vissaus te maken van de ingewanden van een vis. Alleen daarom al, kan je ook proberen om te fermenteren.

Probiotica: wanneer heeft je lichaam het nodig (en wanneer niet)?

Bovendien komt er door fermentatie bacteriën vrij: probiotica. Dit zijn goede darmbacteriën. Deze overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Deze probiotica zorgen er dan ook voor dat je darmen goed werken en ze helpen bij de ontwikkeling van je immuunsysteem. Dit helpt weer tegen ziektes. Niet voor niets wordt er gezegd om te zorgen voor een goede darmflora.

Zo gaat zelf fermenteren

Nu snappen we dat je meteen een zelfgemaakte komucha wilt maken maar de meest veilige optie om te beginnen met het fermenteren, is dat van groenten. Er zijn maar 3 regels waar jij je aan moet houden:

Zout

Voeg ten minste 1,5% zout toe aan je fermentatie. Op een kilo kool is dat dus 15 gram zout. Of 15 gram zout in een pot met 500 gram plakjes wortel en 500 gram water (voor heerlijke wortel pickles). Door zout te gebruiken, worden alle ongewenste micro-organismen plat gelegd. Zo hebben melkzuurbacteriën die goed tegen zout kunnen, het rijk voor hen alleen.

Waarom gefermenteerd eten zo goed is voor je lichaam

Geen lucht

Sluit de pot luchtdicht af met zo min mogelijk zuurstof erin. Je kan ook een vacuümzak gebruiken en alle zuurstof eruit trekken. Schimmels en gisten hebben zuurstof nodig om te groeien, als je geen lucht erin hebt zitten, kan het dus ook niet gaan schimmelen.

Geduld

Je fermentatie project mag nu minstens 4 dagen bij 20 graden of hoger staan. Onthoud dat hoe grover je de groenten gesneden hebt, hoe langer het fermentatie proces duurt. Zo is zuurkool bijvoorbeeld met 4 dagen al klaar maar augurken kunnen tot 2 weken duren.

Kombucha zelf maken: een recept voor het gezonde en lekkere drankje

De melkzuurbacteriën gaan in deze periode melkzuur maken (van suikers) en zorgen dat de pH-waarde daalt. Als het zuur is (een pH van onder de 4,5) kunnen er geen kwade micro-organismen meer in leven. Zo is je groenten eeuwig houdbaar. Hoe je weet dat het zuur genoeg is? Je hoeft dit niet te meten, als je zuur proeft, is de pH al onder de 4,5. Dit is nog helemaal niet zo heel zuur. Verse tomaten bijvoorbeeld hebben een pH van 4,9.

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je ook je eigen kombucha fermenteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️