Lekker zen: Feng Shui toepassen in elke kamer van je huis
Over Feng Shui heb je vást al eens gehoord. Het is de Chinese leer die gaat over de invloeden van de omgeving op ons welzijn en geluk. Dat betekent dat je je huis ook volgens deze principes kunt inrichten zodat je je thuis helemaal zen voelt en goed tot rust kunt komen. Maar hoe doe je dat in elke kamer van je huis?
Hoewel Feng Shui als een pseudowetenschap wordt beschouwd, omdat de werking ervan nog niet is bewezen, zijn er heel veel mensen die er bij zweren. Dus waarom niet gewoon proberen? Want bewezen of niet: als je je er beter door voelt, werkt het in elk geval voor jou.
De werking van Feng Shui
Feng Shui komt uit de Chinese leer en kan je vertalen naar ‘wind‘ en ‘water‘. Wind wordt gezien als onze adem en water is belangrijk omdat een mens voor ruim 60 procent bestaat uit water. Het zijn belangrijke elementen in het leven, net als Feng Shui dus.
Ook interessant: Feng Sui heeft wortels in het taoïsme (een Chinese filosofie/religieuze stroming) en boeddhisme, maar Feng Shui kan natuurlijk in elke cultuur en overal worden toegepast.
Vergelijk een klein appartementje in het drukke Amsterdam met een huisje in het bos en je begrijpt direct wat je omgeving met jouw energie kan doen, toch?
Feng Shui zegt eigenlijk dat we ‘interconnected‘ zijn met alles en iedereen dat leeft en dat er magie kan zitten in je bed opmaken, uit je raam kijken of door een deuropening lopen. Het zijn bij Feng Shui dus ook de details die tellen.
Feng Shui in elke kamer in huis
Oké, een beetje Feng Shui in huis graag, dus. But how? Door deze kleine designaanpassingen pas je Feng Shui toe in élke ruimte in je huis:
1. Bed, bureau of de oven tegenover de deur
Volgens Feng Shui doe je er goed aan om belangrijke objecten, zoals je bed, bureau en oven, tegenover de deur te plaatsen. De hoofddeur in je huis wordt in Feng Shui ook wel de ‘mouth of chi’ genoemd en wordt gezien als een port waardoor de energie je huis en je leven binnenkomt.
Als je je bed of bureau of oven gebruikt, wil je de deur kunnen zien maar er niet direct in één lijn mee zijn. Het liefst wil je deze objecten diagonaal van de deur plaatsen met je gezicht in de richting van de deur. Het je daar geen ruimte voor? Dan kan een spiegel je helpen de deur alsnog in zicht te brengen.
2. De deur
Als we de filosofie van Feng Shui moeten geloven, is de deur waarmee je je huis binnenkomt belangrijker dan je wellicht denkt. Het is immers de manier waarop anderen je huis zien en door binnenkomen.
Je wilt daarom de deur en entree schoon en netjes houden. Dat betekent niet dat je hal strak ingericht moet zijn, maar zet er alleen de spullen die je ‘nodig’ hebt. Een schoenenrek en kapstok bijvoorbeeld.
En: onderschat het licht niet, ook niet in deze ruimte. Maar let wel, gebruik hier het liefst een dimmer.
3. Balans in je slaapkamer
Je slaapkamer is volgens Feng Shui de ruimte die het meeste effect op je heeft en jou zelfs zou symboliseren. We spenderen elke dag weer uren in bed (al dan niet slapend) en daarom is deze ruimte een beetje zen houden, uiterst belangrijk. Hoe doe je dat?
Naast je bed tegenover de deur te plaatsen, wil je er ook altijd voor zorgen dat je aan beide kanten van je bed ruimte hebt en je bed dus niet aan één kant tegen de muur staat. Want let’s be honest: niemand slaap graag aan de muur kant.
Je bureau én hoofd opruimen: zo richt je jouw (thuis)kantoor Feng Shui in
De nachtkastjes hoeven niet hetzelfde te zijn aan beide kanten, maar het liefst wel ongeveer dezelfde hoogte, tipt Anjie Cho, architect en Feng Shui-leraar aan MindBodyGreen.
Ook een hoofdwand tegen de muur is een aanrader, maar wel eentje zonder gaten of buizen. Dat zou voor harmonie en stabiliteit zorgen. En natuurlijk: neem de moeite om elke ochtend je bed op te maken, zo begin je de dag in elk geval met een beetje orde en rust. Die energie neem je de rest van de dag mee!
4. Gebruik Feng Shui kleuren
De kleuren die staan voor de elementen water, metaal, aarde, hout en vuur zijn de kleuren die je het liefst wil laten terugkomen in je huis. Tenminste, volgens Feng Shui dan.
Het zijn dus voornamelijk natuurkleuren die zorgen voor de juiste energiebalans in huis. Heb je die kleuren liever niet op de meur? Dan kan je ze ook laten terugkomen in items, kleinere stukjes verf op de muur of zelfs kleding.
Aardetinten staan voor stabiliteit (goed voor self-care) en zijn de aardse kleuren van geel, oranje en bruin. Donkerbruin staat meer voor ‘aarden’ en kan je bijvoorbeeld als hoofdwand gebruiken bij je bed.
https://www.bedrock.nl/feng-shui-essentials-huis/
Metalen elementen (zoals grijs, off white of metalic) staan eerder voor duidelijkheid en precisie. Donkere kleuren zoals zwart staan meer voor wijsheid, een zwarte studiestoel kan daarom perfect zijn om in te studeren.
Rood is de kleur van vuur en kan goed werken als je meer vuurkracht of passie nodig hebt. Een goede manier om rode tinten toe te voegen in je huis? Een mooie bos bloemen.
Zo simpel kan Feng Shui dus zijn!
Hou je niet van de kleur geel? Dan ben je waarschijnlijk gestrest