Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Maatschappij 30 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom echte mannen feministen zijn

Feminisme kaart alleen vrouwenproblemen aan, feministen vinden dat vrouwen superieur zijn aan mannen en het komt enkel op voor vrouwenzaken als draagtijd of moederschap. O, en het is niet voor mannen. Stuk voor stuk misvattingen van het begrip. Feminisme is voor iedereen belangrijk, eender welk geslacht.

Deze denkfouten over het begrip maken dat mannen niet doorhebben dat ze ook feminist kunnen zijn. Sterker nog: veel mannen zijn feminist zonder dat ze het zelf doorhebben.

Het begrip feminisme

Het is misschien slim om te beginnen met het verduidelijken van het (eigenlijk heel duidelijke) begrip. Feminisme is het streven naar gelijke rechten van mannen en vrouwen. Dit gebeurt voornamelijk op politiek, economisch en sociaal vlak. Het zijn zaken als wettelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen, veiligheid voor iedereen, authenticiteit en dezelfde salarissen voor hetzelfde werk op dezelfde plek.

Het begrip feminisme beslaat tegenwoordig een groter spectrum. Feminisme streeft ook naar de gelijkheid met betrekking tot kunnen en etniciteit. Feminisme zegt dat elke persoon anders is, maar kijkend naar de rechten van de mens iedereen gelijk is.

Kunnen mannen feminist zijn? Feminisme wil gelijke kansen voor alle mensen. Enkel kijkend naar dit begrip (en dus niet de uitvoering), zullen de meeste mensen het wel eens zijn met de standpunten. Ja, dus!

Ongelijkheid

Dat er nog een ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen in Nederland, wordt bijvoorbeeld met de gemiddelde inkomens van beide geslachten duidelijk. Volgens het CBS lag in 2019 het gemiddelde uurloon van vrouwen 14 procent lager dan dat van mannen. Vrouwen worden dus 14 procent minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen.

Zeker in topfuncties is het verschil goed te zien. In 2017 was het gemiddelde uurloon van mannelijke managers €33,49 per uur, terwijl dat voor vrouwelijke managers op €26,33 per uur lag.

Inmiddels zijn deze cijfers net iets dichter bij elkaar gekomen. In 2017 verdienden vrouwen nog 16,1 procent minder dan mannen, maar de gender pay gap daalt elk jaar en dat is goed nieuws.

Toch is Nederland alles behalve een koploper in deze kwestie. Zo zakten we op de wereldwijde ranglijst van ongelijkheid tussen man en vrouw van plek 16 (2016) naar 38 (2019).

Must read: Waarom zijn mannen beter in kaartlezen dan vrouwen? En klopt dat wel?

Feminisme heeft mannen nodig

Om de gelijkheid tussen mensen te vergroten zijn er mannen nodig. De groep feministen moet groter worden. Hoe groter de groep is (mannen en vrouwen), hoe sneller het probleem aangekaart wordt bij personen die er minder over nadenken. En dan wordt het vanzelf algemener om feminist te worden.

Mannen zijn in het bijzonder nodig, omdat daardoor duidelijker en sneller wordt aangetoond dat het een mensenprobleem is en niet alleen belangrijk voor vrouwen. Ook zijn mannen nodig omdat zij nog altijd de meeste macht hebben in landen en bedrijven en daar beleid aan kunnen passen.

https://www.instagram.com/p/BeM4dFJH_8f/

Mannen hebben feminisme nodig

Het feminisme heeft niet alleen mannen nodig, maar mannen hebben ook het feminisme nodig. Ten eerste omdat ongelijkheid een mensenprobleem is. Iets wat elk moreel wezen aan zou moeten gaan. Het gaat niet om het superieur maken van vrouwen, maar om het gelijkmaken van alle mensen. Moreel gezien is daar geen speld tussen te krijgen.

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen hebben last van seksisme. Van mannen wordt verwacht dat ze stoer, sterk en zakelijk zijn, terwijl hun gevoelige kant er minder toe doet. Wanneer je als man toch je gevoelige kant laat zien, wordt dit vaak gezien als ‘vrouwelijk’. Terwijl dit net zo mannelijk is als de stoere kant van de man. Een man wordt belemmerd in zijn manzijn en feminisme probeert hier een stokje voor te steken.

Ook interessant: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Waarom hebben mannen moeite met feminisme?

De reden dat mannen moeite kunnen hebben met feminisme, komt grotendeels door het misverstand van het begrip. Als feminist erken je niet dat vrouwen beter zijn dan mannen, maar dat mannen en vrouwen gelijke rechten moeten hebben.

Ook worden veel zaken genormaliseerd. Seksisme is door de tijd vast komen te zitten in onze cultuur, waardoor het nu onder onze neus kan plaatsvinden zonder dat we er echt van schrikken.

Omdat seksisme zo gewoon is, is het voor mensen moeilijk om te beseffen dat ze zelf ook seksistisch bezig zijn. Dat het zo normaal is wil natuurlijk niet zeggen dat het oké is.

Een laatste belangrijke reden waarom mannen moeite kunnen hebben met seksisme, is juist de gelijkheid van deze tijd. We zijn met z’n alle goed bezig om de gelijkheid in geslacht te vergroten. De pay gap wordt kleiner, steeds meer topfuncties worden vervuld door vrouwen en er komen meer vrouwen in het bestuur. Een argument is dat we dit hoofdstuk inmiddels wel afgesloten hebben en dat we door kunnen naar het volgende. 

Word een allie

Toch vinden wij dat er nog altijd te veel ongelijkheid heerst op sociaal, economisch en politiek vlak. We gaan de goede kant op, maar we zijn nog niet op het eindpunt aangekomen. Er zullen ook mannelijke allies nodig zijn om ervoor te zorgen dat alle mensen op een zelfde manier behandeld worden, met hen erbij zal de strijd een stuk makkelijker verlopen.

Meer lezen over feminisme:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️