Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 12 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De feiten en fabels over zonnebrand: hoe (on)gezond is het laagje creme op je huid?

Ineens verschijnt het steeds vaker in het nieuws: is zonnebrand nou wel of niet goed voor je? Uit eerder onderzoek, gedaan in 2016, blijkt namelijk dat zonnebrandcrème het risico op kanker kan verhogen. Nu waarschuwen dermatologen en andere wetenschappers juist dat onbeschermd de zon al helemaal schadelijk is voor je.

Wat te doen? Insmeren of onbeschermd bakken in de zon, wij zoeken het uit.

Zonnebrand en kankerverwekkende stoffen

Volgens wetenschappers van de Missouri University kan een van de bestandsdelen in zonnebrandcrème, zinkoxide, de kans op kanker verhogen. Dit ingrediënt geeft een chemische reactie zodra het aan de zon wordt blootgesteld. Dit zorgt voor onstabiele moleculen waardoor vrije radicalen vrijkomen.

https://www.bedrock.nl/koraalvriendelijk-zonnebrand/

Wat dat betekent? Cellen worden hierdoor beschadigd maar ook het DNA van de cellen worden aangetast wat juist het risico op huidkanker weer verhoogd, zegt dr. Yinfa Ma. Ook zegt het onderzoek dat hoe langer je zinkoxide blootstelt aan de zon, hoe groter de kans wordt op mogelijke schade. Niet zo handig dus als je je juist insmeert om die schade tegen te gaan.

Onderzoek wijst uit dat zonnebrand wel werkt

De stof zinkoxide wordt juist gebruikt om de schade van UV-licht tegen te gaan. Uit andere onderzoeken blijkt dat de nanodeeltjes van zinkoxide moeilijk door de huid kunnen dringen. Daarom mag er van de Europese Commissie tot 25 procent van concentratie aan nanodeeltjes ZnO gebruikt worden in zonnebrandcrème.

Het zou meer voordelen dan nadelen lijken te hebben. Er zijn nog wel wat vragen over de langdurige effecten van de blootstelling aan nanodeeltjes zinkoxide.

Daarom is er onderzoek gedaan met muizen. Hieruit blijkt dat alle typen zonnebrand voldoende beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. De muizen die geen bescherming hadden, kregen namelijk ontstekingen en tumoren bij blootstelling aan UV-straling. Met zonnebrand kregen ze deze effecten niet.

Er werden echter wel lage concentraties titanium in de levers van de muizen gemeten. Dit kan duiden dat er nanodeeltjes door de huid kunnen dringen maar aanvullende metingen op gen niveau wezen erop dat vooral organisch stoffen tot milde effecten kunnen leiden.

Maar deze effecten werden niet gevonden als gevolg van het gebruik van nanodeeltjes van zinkoxide in zonnebrandcrème. Onderzoekers concluderen dan ook dat er geen reden is om zinkoxide niet te gebruiken in zonnebrandcrème.

Wel zien toxicologen het meeste risico bij het inhaleren van zinkoxide. Volgens het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kankerverwekkende Stoffen kan het kankerverwekkend zijn wanneer het ingeademd wordt. Insmeren dus in plaats van sprayen.

Wat te doen?

Je kan je dus veilig insmeren met zonnebrand. Ben je er alsnog niet gerust op? Zorg er dan in ieder geval voor dat de antioxidanten in je huid op peil zijn. Dit doe je door veel fruit en groenten te eten en een crème met antioxidanten te smeren. Zo maak je in ieder geval de kans veel kleiner dat vrije radicalen je huid kunnen aantasten.

Enne… probeer de zon te vermijden als deze het felst is, dus tussen 12.00u – 15.00u.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️