Hoe je familiesysteem je leven beïnvloedt en wat je eraan kunt doen
Kim Lanjouw en Zeeger Scholten faciliteren iedere drie weken familieopstellingen bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Daarin duiken ze diep in het familiesysteem van deelnemers om de oorsprong te ontdekken van hun beperkende overtuigingen of blokkades die ze in het leven tegenkomen om hun eigen pad te kunnen bewandelen.
We zijn allemaal onderdeel van verschillende systemen die invloed uitoefenen op ons dagelijks leven. Denk aan de organisatie waarvoor je werkt, je vriendengroep, of zelfs het land waarin je leeft, maar het systeem dat je het meest beïnvloedt, is je familiesysteem.
Ons familiesysteem is de oorsprong van wie we zijn en hoe we in het leven staan. Het is een complex web van relaties, geschiedenis en emoties die diep geworteld zitten in ons wezen. Onze afstamming reikt verder dan alleen onze ouders; het omvat alle generaties die voor hen kwamen en alles wat er in hun leven is gebeurd.
“We zijn verbonden met onze ouders, alle generaties die voor hen kwamen en alles dat in hun leven is voorgevallen.”
Systemen hebben één hele belangrijke regel: ze willen compleet zijn. Daarom zullen mensen die onderdeel zijn van een systeem er alles aan doen om datgene wat al die tijd verwaarloosd is, zichtbaar te maken. Dat gebeurt vaak onbewust.
Traumatische gebeurtenis in een familiesysteem
Een traumatische gebeurtenis uit een eerdere generatie kan in latere generaties terugkomen. Stel bijvoorbeeld dat een familielid in een eerdere generatie ervoor gekozen heeft om de pijn van een traumatische ervaring niet te voelen.
Dan kan het gebeuren dat de mensen in de generatie erna moeite hebben om bij hun gevoel te komen. Of dat ze het idee hebben niet helemaal compleet te zijn. Dit is waar een familieopstelling veel inzicht kan geven.
Familiegeheimen, onopgeloste kwesties, of verwaarloosde pijnlijke gevoelens kunnen een enorme invloed hebben op ons dagelijks leven. Deze onverwerkte emoties – soms van generaties terug – blijven vaak sluimeren en beïnvloeden onze keuzes, relaties en welzijn. Daarnaast speelt de rol die je in je familie hebt ingenomen een belangrijke rol in hoe je in het leven staat.
Heb je de vrijheid gehad om echt kind te zijn, of moest je zorgen voor één van je ouders of hun relatie bij elkaar houden? Als je als kind de rol van ouder van je ouders hebt gehad, kan het bijvoorbeeld later lastig zijn om op te komen voor je eigen behoeftes en voor jezelf te kiezen.
Familieopstelling
In een familieopstelling kun je ontdekken wat in jouw familiesysteem je mogelijk tegenhoudt om volledig vrij je eigen pad te bewandelen. Het is een krachtige methode om verborgen dynamieken en patronen in je familie te ontrafelen en te begrijpen. Zo werkt dat:
Dit gebeurt er in een familieopstelling:
1. Kwestie, probleem of patroon centraal: allereerst kies je een specifieke kwestie, een probleem of een patroon waar je in je leven tegenaan loopt. Dit kan van alles zijn: van emotionele blokkades tot relationele problemen.
2. Vertegenwoordigers kiezen: vervolgens kies je deelnemers in de workshop om verschillende leden van je familie te vertegenwoordigen, inclusief jezelf en degenen die relevant zijn voor de kwestie.
3. Opstelling: zonder enige voorkennis van de familiedynamiek plaatsen de vertegenwoordigers zich intuïtief in de ruimte. Ze gaan staan zoals ze zich voelen, zonder te praten.
4. Waarneming: nu kan de opstelling zich ontvouwen. Samen met de facilitators en deelnemers observeer je hoe de vertegenwoordigers van jouw familie zich ten opzichte van elkaar opstellen. Zonder enige instructies of informatie, kunnen de vertegenwoordigers de gevoelens en dynamieken van je familieleden weerspiegelen.
5. Inzicht: vaak onthult de opstelling verborgen patronen, onderliggende conflicten, of onopgeloste kwesties in het familiesysteem. Dat geeft enorm veel inzicht in waarom bepaalde problemen of blokkades in je huidige leven optreden.
6. Heling: door de inzichten die je tijdens de opstelling krijgt, kun je stappen zetten om deze dynamieken beter te begrijpen en te helen. De eerste stap is immers bewustwording.
De impact van een familieopstelling kan diepgaand zijn. Het stelt je in staat om te begrijpen hoe je familiesysteem je leven heeft beïnvloed en kan je helpen om ongezonde patronen te doorbreken.
Zo ben je beter in staat om jouw eigen pad te bewandelen, zonder dat je belemmerd wordt door onverwerkte zaken uit het verleden. Want: ontdekken waar je vandaan komt, is de eerste stap om te bepalen waar je naartoe gaat.
Nieuwsgierig? Elke drie weken faciliteren Kim Lanjouw en Zeeger Scholten familieopstellingen bij De Nieuwe Yogaschool waar je in een veilige setting de kracht van systemisch werk en van familieopstellingen kan ervaren. Wil je echt diep in systemisch werk duiken? In februari faciliteren Kim en Zeger een systemisch weekendretreat met familieopstellingen.