Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Doorbreek familiepatronen en durf eigen keuzes te maken

Onbewust zorgen familiepatronen ervoor dat je sommige keuzes niet durft te maken. Vanuit huis krijg je bepaalde normen en waarden mee. Dan kan het zijn dat jouw dromen en ambities buiten de gebaande paden liggen. Wie weet past jouw studiekeuze niet in het plaatje, of is iedereen overdonderd door jouw neuscorrectie of plannen om te emigreren.

Als je al durft te kiezen voor jezelf, levert dat vaak commentaar op. Denk maar aan een studiekeuze. Anna Nooshin deelde in haar podcast How To Get The Job Done dat ze in eerste instantie voor rechten koos, omdat dit volgens haar familie een goede baan en zekerheid zou opleveren. Wanneer je dan toch stopt, zorgt alleen al het feit dat je dit aan je familie moet vertellen voor kopzorgen. En dit is herkenbaar voor heel veel mensen.

Ook durven veel mensen de stap naar ondernemen niet te nemen, omdat ze geleerd hebben dat zekerheid belangrijker is. En doordat je jouw hele leven al hoort ‘je bent goed zoals je bent’ durf jij geen cosmetische ingreep te laten doen. Zo zijn er tientallen voorbeelden waardoor je je laat beïnvloeden door ingesleten familiepatronen.

De invloed van familiepatronen op keuzes

Familiepatronen hebben dus veel invloed op de keuzes die je maakt. Systemisch werk om familiepatronen te doorbreken en jouw in je kracht te zetten, wordt steeds populairder. Jaren geleden maakte ik kennis met Els van Steijn die het boek ‘De Fontein, vind je plek‘ schreef. De Fontein is een metafoor voor jouw familie waarbij alles stroomt als iedereen op z’n eigen plek staat. Jouw overgrootouders staan helemaal bovenaan en jij staat net onder jouw ouders. Als je jouw plek overstijgt en dus boven jouw ouders gaat staan, dan heeft dit impact op jouw leven.

de fontein
Foto via BOL.com

De Fontein Vind Je Plek, €29,95 Els van Steijn via Bol.com

Ouders teleurstellen

De reden waarom je niet voor jezelf durft te kiezen, is de angst die je ervaart om een ander teleur te stellen. Je ouders of verzorgers, in dit geval. Iedereen wil het gevoel hebben dat ze het goed doen. Wanneer je jouw eigen weg kiest, stel je jouw ouders mogelijk teleur. Deze teleurstelling is er ook echt en dat wordt niet onder stoelen of banken geschoven.

Risico nemen en jezelf schuldig voelen

Ouders kunnen teleurgesteld zijn in kinderen als ze niet doen wat ze eigenlijk hun leven lang verwacht hadden. Alleen is het goed om dit niet te zien als jouw probleem. Dat is lastig, want je wil het lieve brave meisje zijn, maar in sommige gevallen is daderschap nuttiger. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid pakt voor jouw leven en dat je je dus schuldig maakt aan het teleurstellen van een ander. Hier tegenover staat dat je het jezelf goed laat gaan. Mogelijk doe je anderen mensen verdriet en dat is moeilijk te verkroppen. Daardoor voel jij je schuldig en toch is het juist deze schuld die je moet verduren. Het is schuld durven ervaren om op eigen benen te staan. Schuld geeft kracht om eigen keuzes te maken.

Er zijn geen foute keuzes

Vanaf jongs af aan zit de zin ‘eigen schuld, dikke bult’ ingeprent in ons brein. Het probleem zit hem niet in de keuzes op zich. Het is de lading die we aan die keuzes geven. In plaats van ze te bekijken vanuit een perspectief van oorzaak en gevolg, labelen wij ze vaak als schuld. Iedereen heeft keuzes gemaakt in het verleden die we met de kennis van nu niet zo hadden gemaakt.

Eigen schuld, dikke bult.

Alleen die keuzes kunnen ook gemaakt zijn omdat je dacht dat het zo hoorde. Een studie rechten, bijvoorbeeld. Wellicht een foute keuze, maar één die ook niet vanuit jouw innerlijke gevoelsleven is gemaakt. Als je terugblikt, is dat een leermoment. Overtuigingen van een anderen hebben vaker dan je denkt impact op jouw keuzes. Juist als je eerlijk naar jezelf kijkt, zie je dat veel keuzes in het verleden zijn gebaseerd op de overtuigingen van anderen.

Zo maak je jouw eigen keuzes

Door te onderzoeken waar je vandaan komt, weet je beter waarom je dingen wél of niet kiest. Familie geeft grond onder je voeten en creëert het gevoel dat je ergens bijhoort. De rijkdom van jouw eigen familiedynamiek is waardevol, maar soms is het beter om los te laten. In ieder geval de kleine stukjes die je tegenhouden. Want, hoe wil je later terugkijken op de keuzes die je hebt gemaakt?

Hoe je familiesysteem je leven beïnvloedt en wat je eraan kunt doen (bedrock.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️