Anne-Flore Muller
Anne-Flore Muller Psyche 3 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe je met een familieopstelling antwoord kunt krijgen op levensvragen

Wanneer je aan jezelf wilt werken of vastzit in bepaalde patronen, kun je aankloppen bij een psycholoog óf je kunt het over een andere boeg gooien en een familieopstelling doen. Dit klinkt je wellicht wat vreemd of nieuw in de oren. Maar het is simpel gezegd een alternatieve vorm van psychotherapie waarmee je in korte tijd antwoord op levensvragen kunt krijgen. Hoe zit dat?
De grondlegger van de familieopstelling is de inmiddels 93-jarige Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Het idee achter deze door hem geïntroduceerde werkvorm is dat onze familie en voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.

Tijdens een sessie breng je een vraagstuk in waar je helderheid over wilt krijgen. Door middel van het opstellen van gevoelens of personen, krijg je met behulp van de therapeut duidelijk hoe jij je tegenover het opgestelde onderwerp verhoudt (dit laatste is een keyword bij familieopstellingen). Eventuele knelpunten kun je erdoor herkennen, erkennen en zelfs wegnemen.

Hoe werkt een familieopstelling?

Matthijs Anthonisse (36) geeft familieopstelingen vanuit zijn praktijk in Vlissingen en begeleidt groepssessies door het hele land. Hij vertelt dat je tijdens een opstelling werkt met een zogezegd ‘wetend veld’. “Je kunt als mens dingen met je vijf zintuigen ervaren, maar ook met je invoelingsvermogen. Hoe meer je bij jezelf kunt voelen, hoe meer je bij de ander kunt waarnemen. Het wetende veld staat in verbinding met je intuïtie, waarop ingespeeld wordt tijdens een sessie.”
Hij legt uit dat een sessie bestaat uit een vraagsteller, representanten en een therapeut. “De vraagsteller komt met een bepaald thema of bepaalde blokkades die hij telkens tegenkomt in zijn leven. Dit hoeft niet alleen over familiaire onderwerpen te gaan, maar kan ook over bijvoorbeeld geld, relaties, succes of trauma gaan. Het thema wordt tijdens een sessie opgesteld.”

Je broers en zussen hebben misschien wel meer invloed op je dan je ouders


Matthijs vertelt dat de vraagsteller vervolgens de representanten koppelt aan bepaalde gevoelens of familieleden die de elementen in zijn vraagstelling representeren. “De representanten tunen eigenlijk in het onderbewuste van de vraagsteller in. Het is een hele mooie manier om allerlei zaken die jou onbewust aansturen naar voren te brengen, om daar snel inzicht in te krijgen en ze vervolgens aan te pakken en op te lossen.”

Diepe blokkades doorbreken

Volgens Matthijs kan cognitieve therapie ook heel goed werken, maar hij heeft gemerkt dat daarbij diepe blokkades lastiger aangeraakt kunnen worden. “Soms blijven mensen jaren in therapie, zonder het gevoel te hebben verder te komen. Het mooie met opstellingen is dat je direct naar de kern gaat. Je bent niet met je hoofd maar met gevoel bezig, waardoor je direct bij de pijnpunten komt.”
Het is afhangend van het thema hoeveel sessies er nodig zijn, dat verschilt per persoon. Zo zijn er bepaalde levensthema’s waaraan je kunt blijven werken en waarin je je hele leven kunt blijven groeien. Maar Matthijs legt uit dat er ook andere thema’s zijn die klaar zijn om losgelaten te worden.
“Als je daar door middel van een opstelling inzicht in hebt gekregen, kun je stappen gaan zetten om oud zeer los te laten en nieuwe keuzes te maken in je leven. Hierdoor neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven terug. Dan vindt er een doorstroom in je lichaam plaatst, waardoor ook oude patronen doorbroken kunnen worden. En daarvoor in de plaats creëer je dan een ander, positief patroon.”

Familieopstelling als een krachtige therapievorm

De kracht van familieopstellingen ervoer Matthijs toen hij als twintiger zelf een opstelling deed. Het thema dat hij toen opstelde was de enorme afstand die hij van jongs af aan voelde bij zijn vader.
“Ik veroordeelde mijn vader en beschuldigde hem ervan dat hij mij niet zag voor wie ik was en dat hij vaak heel afstandelijk deed. Door dit gevoel op te stellen, kwam ik erachter dat ik deze gevoelens onbewust deels van mijn moeder had overgenomen. Want mijn eigen gevoelens richting mijn vader lagen onder de oordelen en projecties die ik had overgenomen van mijn moeder naar mijn vader toe. Pas toen ik dat erkende is het proces begonnen om mijn vader toe te kunnen laten in mijn leven, en heb ik dus heel duidelijk ondervonden hoe heilzaam een familieopstelling kan zijn.”

Wil je een keer een sessie doen met Matthijs? Op 23 februari is er een groepssessie in Grou, Friesland. Voor meer informatie over deze sessie of een persoonlijk consult kun je terecht op zijn website.

Zoveel invloed heeft je familie op je

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️