Hoe overleef je een vakantie met familie (en hoe hou je het een beetje leuk)?
Een 25-huwelijksjubileum van je ouders, een traditionele vakantie met je schoonfamilie of een op eigen initiatief, georganiseerde vakantie met je hele familie. Op vakantie gaan met grote groep familieleden is soms een hele uitdaging, maar hoeft gelukkig niet per se een recipe for disaster te zijn.
Hoe zorg je ervoor dat zowel oma als het kleinste familielid aan z’n trekken komt op familievakantie? Hint: alles valt of staat met delegeren en loslaten.
Familiebanden zijn één van de meest waardevolle banden in het leven en kunnen veel plezier en onvoorwaardelijke verbondenheid geven. Familievakanties zijn dan ook hét moment om te ontladen en nader tot elkaar te komen. Buiten de vakantieperiode volgt iedereen eigen opvang-, school- en werkschema’s. En juist tijdens vakanties wil je daarom ontspannen quality time met het hele gezin.
Toch is het soms lastig om tijdens de vakantie de hele familie tevreden te houden. De één wil de hele dag naar het zwembad, terwijl de ander ook wat wil zien van de plaatselijke natuur en cultuur.
Met deze 5 tips van CN Traveler zorg je ervoor dat je iedereen tevreden houdt, taken eerlijk verdeelt en je ook af en toe nog toekomst aan wat me-time voor jezelf.
1. Reis apart naar de bestemming
Probeer om niet met de hele groep tegelijk naar de bestemming te reizen. Maak er een spel van wie als eerste op de bestemming is, maar elk gezin is zelf verantwoordelijk voor de reis.
Zo voelt het eerder als een reünie wanneer jullie arriveren in plaats van de eerste uitputtingsslag, omdat 17 mensen bij elkaar houden tijdens toiletbezoeken onderweg, wegrestaurants en in rijen nogal een uitdaging is.
2. Onderneem dingen in groepjes
Ook wanneer je op de bestemming bent aangekomen hoef je niet alles samen te doen. Maak groepjes met mensen met dezelfde interesse. Een groepje gaat naar het strand, een ander groepje naar het museum en een ander groepje gaat boodschappen doen. Zo kun je aan het eind van de dag ook genieten van elkaars avonturen en heb je meer te vertellen.
3. Kies elke dag een andere ‘dictator’
Een familie, stel of groepje is voor die dag ‘dictator’ en verantwoordelijk voor de activiteit en het eten. Zij zoeken uit hoe laat de lokale markt begint, waar je kan kajakken of waar dat lekkere lunchtentje is in het nabijgelegen dorpje.
Zo verdeel je de taken en voorkom je dat altijd dezelfde mensen boodschappen doen, dingen uitzoeken of opruimen. Let op: hierbij hoort ook dat als de kinderen in charge zijn dat het avondeten bestaat uit slappe patat, pizza en ijs. Let it go, het is tenslotte vakantie!
4. Zeg vaker Ja dan Nee op familie vakantie
In het dagelijks leven zeggen we vaak nee tegen onze kinderen of partners op hun verzoeken door regels, schema’s en gewoontes. Op vakantie is het tijd om uit je comfort zone te komen en te kijken naar wat wel mogelijk is.
Krijg meer grip op je leven door een inzicht in je familiepatronen
Misschien zie jij het niet zitten om naar een zwemparadijs te gaan met 12 glijbanen, maar zeg eens ja en is gillend van de hoogste glijbaan afgaan stiekem toch wel heel leuk.
5. Neem af en toe een pauze van de groep
Familievakanties kunnen gezellig, maar ook vermoeiend en zeer prikkelgevoelig zijn. Neem daarom ook tijd voor jezelf waar het kan. Nu je toch met een grote groep bent, kunnen opa en oma op de kinderen passen terwijl jij met je lief weer eens een keer op date-night gaan?
Wanneer je toe bent aan wat alleen tijd, doe dan een dutje tussendoor of maak een wandeling alleen zonder het aan de hele groep aan te kondigen. Laat één iemand weten waar je bent en pak zonder schuldgevoel je me-time moment.
6. Schermtijd hoort erbij
Als je met tieners, kinderen en grootouders op vakantie gaat, denk dan niet dat de schermtijd naar nul gaat. Maak afspraken met alle gezinnen en kinderen wanneer ze op de wifi mogen en geef ze opdrachten. Laat jonge kinderen korte zinnetjes opzoeken in de taal van het vakantieland.
Tieners kun je de opdracht geven om een lunchtent te zoeken voor de hele groep. Zo hebben ze ook het gevoel dat ze iets mogen bepalen en niet de hele vakantie er alleen bij hoeven hangen. Laat tieners ook hun ding doen op social media. Spoor ze aan om een groepsfoto, gifje of boomerang te maken.
En zo heb je niet alleen offline mooie herinneringen, maar ook online een mooi aandenken aan jullie geslaagde familievakantie.