Josje Smeets
Josje Smeets Psychologie 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wie is gelukkiger: een introvert of extravert? Een psycholoog legt uit

De pandemie is nog lang niet ten einde, maar gelukkig krijgen we toch weer iets van onze vrijheid terug. Je ziet weer veel vaker mensen samen, in het park, op feestjes of op (kleine) bijeenkomsten. En dat is goed nieuws voor extraverte mensen. Zij hadden de afgelopen anderhalf jaar namelijk substantieel meer last van de lockdowns en de coronamaatregelen (denk aan mentale uitputting en somberheid) dan hun introverte medemens, legt gelukspsycholoog Josje Smeets uit.

Hoe dat komt?

Extraverte mensen hebben behoefte aan spanning

Extraverte personen zijn minder gevoelig voor de neurotransmitter dopamine (ook wel het gelukshormoon genoemd) die vrijgegeven wordt in ons brein. Om het dopamineniveau aan te vullen, richten extraverte mensen zich daarom naar buiten. Ze halen hun energie uit anderen en de prikkels die het samenzijn met anderen met zich meebrengt.

Hoe overleef je als introvert in een extraverte wereld?

Waar introverte mensen al voldoende dopamine halen uit rustige activiteiten, hebben extraverte mensen een bepaalde mate van spanning en uitdaging nodig om ditzelfde niveau te evenaren.

Wie is het gelukkigst: een introvert of een extravert?

Daarmee lijkt een introvert gelukkiger dan een extravert. Zij hoeven immers minder inspanning te leveren om een fijn gevoel te hebben. Toch is dit niet helemaal waar. Introverten raken namelijk snel overprikkeld, zeker in de snelle Westerse maatschappij.

De vele ballen die we tegenwoordig in de lucht moeten houden in zowel de on- als offline wereld zijn introverten al snel te veel. Extraverten gaan juist hard in tijden van veel prikkels. Bovendien zoeken extraverte mensen meer de verbinding met anderen en sociale verbondenheid is een bewezen geluksbevorderaar.

Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)

Daarnaast verschillen extraverten op nog een belangrijk punt van introverten. Extraverte personen zijn positiever ingesteld. Ze hebben nostalgische gevoelens over het verleden en kijken regelmatig met een optimistische blik naar de toekomst.

Extraverten hebben derhalve vaker een growth mindset dan introverten. Introverte mensen zijn vaak ietwat angstiger en kijken ook vooral naar datgene dat niet goed kan gaan.

Ontdek het mooie van introversie én extraversie

Toch is voor beide persoonlijkheidstypen zeker iets te zeggen. Introverten hebben een meer realistische kijk op zaken. Dat kan goed van pas komen op je werk en bij het maken van belangrijke keuzes. Ook is een introvert sneller tevreden en niet altijd afhankelijk van de buitenwereld. En dat is af en toe verdomde fijn.

Het loont dus zeker de moeite om zo nu en dan het introverte deel in jezelf te omarmen. Kruip weg met een goed boek of neem een verkwikkend bad. Een wandeling alleen brengt je op goede ideeën en zet zaken in perspectief.

Ben je een introvert? Deze 5 behoeften hebben introverten op de werkvloer

Andersom geldt hetzelfde. Wanneer introverte mensen zichzelf dwingen om een sociale activiteit te ondernemen, komen ze daar veelvuldig vol energie en met een goed gevoel van terug. De input van anderen sterkt hen in hun zelfvertrouwen, iets waar ze later weer profijt van kunnen hebben.

Respecteer elkaar

Last but not least: heb respect voor elkaar en ieders verschillende behoeften. Dring niemand iets op, maar probeer je in te leven in de ander. Breinstructuren verschillen, maar dat maakt ons allen juist uniek. Praat met elkaar en zoek oprechte verbinding. Dát maakt blij. 

Meer weten over psychologie of geluk? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty.nl. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden. 

Luister ook naar de podcast Bedrock Talks met gelukspsycholoog Josje Smeets 🎧

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️