Dit is waarom je extra vitamine D nodig hebt na de winter
Bij ons in het dorp zit een natuurwinkel en als ik supplementen haal, ga ik eigenlijk altijd daarheen. Omdat januari en februari op het gebied van gezondheid niet de beste waren, was ik daar afgelopen weken kind aan huis. Potjes vitamines sloeg ik in om mezelf weer zo snel mogelijk de oude te voelen. Vitamine D was volgens de expert in de zaak een van de onmisbare supplementen.
Zeker wanneer je in de winter weinig zon hebt gezien, vaak verkouden bent of je vermoeid voelt, is het aan te raden om hier genoeg van te nemen. In Nederland krijg je door het weer nogal gauw te maken met een tekort aan vitamine D.
Vitamine D is een boost voor je energieniveau
Er zijn natuurlijk veel oorzaken voor een verminderd energieniveau, maar een tekort aan vitamine D is er daar zeker een van. Het kan goed zijn om eens een meting te laten doen bij de huisarts. Wie weet heb je een tekort en daar krijg je allerlei vage kwaaltjes van. Zo had ik een verkoudheid die maar niet over leek te gaan, constant een zere keel en enorm droge ogen. Weerstand nul zeg maar! Dat ik een potje mee naar huis heb genomen, is geen overbodige luxe.
De kracht van vitamine D
⢠Vitamine D is belangrijk voor een gezond immuunsysteem, en ondersteunt daardoor de afweer van het lichaam.
⢠Vitamine D heeft een synergetische werking in combinatie met calcium en bevordert de opname van calcium in het lichaam.
⢠Het is een bouwsteen voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
⢠Calcium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.
⢠Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden.
Waarom is het zo belangrijk?
Met behulp van zonlicht is ieder mens in staat om vitamine D aan te maken. Laat de zon nou de grootste bron van vitamine D zijn en deze schijnt in Nederland gemiddeld maar vijf maanden per jaar krachtig genoeg om dit voldoende aan te maken. De overige zeven maanden moet je het doen met de âzomervoorraadâ.
Ăls je al genoeg zonnestralen vangt, want veel mensen zijn ook in de zomer weinig buiten. Wanneer de ârâ in de maand zit, is het aan te raden om daarom extra op je inname te letten.
Wat zijn de symptomen van een tekort?
⢠Altijd moe en weinig energie
⢠Zwakkere botten
⢠Regelmatig bloedend tandvlees
⢠Spierkramp
⢠Lusteloosheid
⢠Verminderde weerstand (vaak verkouden, griep etc)
⢠Angstaanvallen
Wanneer loop je een verhoogd risico op een tekort?
⢠Mensen die veel binnen zitten en weinig tot nooit buiten de deur komen hebben eerder een tekort.
⢠Ook vrouwen die om religieuze of medische redenen hun lichaam bedekken vangen minder zon.
⢠Mannen en vrouwen met een donkerder huidtype hebben een minder efficiÍnte aanmaak.
⢠Zwangere vrouwen hebben een hogere vitamine D-behoefte. Vanaf de derde maand heeft je lichaam extra vitamine D nodig voor de aanmaak van botten.
⢠Veganisten en vegetariÍrs. Vitamine D (in specifiek: vitamine D3) is voornamelijk te vinden in dierlijke producten (o.a. vette vis, eieren).
Zo houd jij jouw vitamine D op peil
Herken jij je in de bovenstaande punten? Dan is het belangrijk om uit te vogelen of het om een tekort aan Vitamine D gaat. Dit kan door middel van een bloedonderzoek bij je huisarts, het is belangrijk dat de werkzame vorm 1,25-dihydroxy vitamine D en de niet-werkzame vorm 25-hydroxy vitamine D die als voorraad dient voor de werkzame vorm worden getest. Het wordt in de darm het beste opgenomen als er ook vet of olie aanwezig is, het is namelijk een in vet-oplosbaar vitamine.
De gemiddelde opname vanuit voeding wordt geschat op 80 procent (vrij hoog dus!). Wil je liever geen dierlijke producten eten? Dan kun je alsnog je vitamine D-gehalte op peil houden door meer van de niet-dierlijke tegenhanger van vitamine D3 (namelijk: vitamine D2) te eten. Vitamine D2 wordt ook gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en veel verwerkt in plantaardige halvarines, magarines en en bakproducten.
Nooit meer een tekort in de winter
Met supplementen in de juiste dosering kun je jouw vitamine D op peil houden, maar het is nĂłg steeds belangrijk om jouw levensstijl aan te passen. Ga daarom dagelijks minimaal dertig minuten naar buiten. Maak een wandeling in de pauze, ga lopend boodschappen doen. Eet daarnaast gevarieerd en let hierbij op vitamine D-rijke producten.
Het beste wat je kunt doen: ga de zon in! Het liefst tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier per dag om jezelf op te laden. Buitenlucht is gezond, vitamine D is onmisbaar.
Indien nodig kun je hiernaast een supplement nemen om tekorten aan te vullen. Volgens het RIVM is het bijna niet mogelijk om de grens van de aanbevolen hoeveelheid te overschrijden.
Onderzoek: deze kaassoort bevat meer vitamine dan je waarschijnlijk denkt