BEDROCK-expert: Denise over overprikkeling en hoogsensitiviteit
Overprikkeling en hoogsensitiviteit hebben alles met elkaar te maken. Want als je hoogsensitief bent, verwerk je informatie op een andere manier dan mensen die dat niet zijn. Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je voelt haarfijn aan wat de energie in een ruimte is, krijgt veel emotionele prikkels binnen en hebt veel tijd nodig om op te laden.
Denise, coach en oprichter van Color Your Life, is ook hoogsensitief. Samen met haar collega’s helpt ze jongeren en volwassenen met uiteenlopende vraagstukken op werk en privégebied. Naast de duizenden mensen die al door Denise gecoacht zijn, spreekt ze regelmatig op events, geeft ze masterclasses en schrijft ze regelmatig artikelen voor verschillende websites.
Wij hebben de BEDROCK-lezers gevraagd wat ze graag over overprikkeling en hoogsensitiviteit zouden willen weten. Denise beantwoordt deze vragen!
Dit wil de BEDROCK lezer weten over hoogsensitiviteit en overprikkeling
- Hoe kun je overprikkeling achteraf verminderen?
- Kun je extravert zijn en toch hooggevoelig en snel overprikkeld?
- Wat kun je doen als je niet in een kantoorruimte kunt werken, maar het moet?
- Kan het zijn dat je als hooggevoelig persoon minder goed tegen kritiek kunt?
- Hoe overleef je ADE als HSP?
- Ik ben snel overprikkeld en wil vaker alleen zijn dan mijn partner mij de ruimte geeft, hoe breng ik dit?
Hoe kun je overprikkeling achteraf verminderen?
Overprikkeling betekent dat je hersenen tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Geef ze dus die tijd. Er zijn veel verschillende dingen die kunnen helpen. Een paar voorbeelden:
- Neem letterlijk afstand van de situatie waarin je je bevindt. Ga de kamer uit, loop een rondje buiten, neem een momentje voor jezelf en zoek de rust op.
- Beweeg of ga sporten. De adrenaline in je lijf kan zo gebruikt en verwerkt worden.
- Houd iets ijskouds in je handen. Een icepack of een koud flesje drinken bijvoorbeeld. Door de kou schakelt je hoofd even uit en gaat de aandacht naar je lijf.
- Schrijf al jouw gedachten op. Door gehoor te geven aan jouw gedachten, worden ze vaak al een stuk rustiger en krijg je weer ruimte in je hoofd.
- Ook ‘de dag van je af douchen’ kan heel fijn zijn om je hoofd en lichaam ontspanning te bieden.
Kun je extravert zijn en toch hooggevoelig en snel overprikkeld?
Jazeker! Je bent namelijk naast je hooggevoeligheid nog veel meer! Al zien we dat het grootste gedeelte van de HSP introvert is, toch is 30 procent van de hooggevoelige mensen extravert. En, extraverte HSP’ers kunnen net zo goed overprikkeld raken.
Als extraverte HSP herken je je dan ook misschien niet helemaal in het veel beschreven beeld van ‘de hoogsensitieve persoon’ die liever alleen is dan onder de mensen. Maar die combinatie van extravert en hooggevoeligheid is er dus zeker ook.
Als extraverte HSP ben je sensitief voor prikkels en verwerk je die prikkels diepgaand én ben je daarnaast ook gericht op de buitenwereld, krijg je energie van in gezelschap zijn, ben je spraakzaam, en verwerk je informatie door erover te praten.
Wat kun je doen als je niet in een kantoorruimte kunt werken, maar het moet?
Hier is het de vraag waar je precies last van hebt bij het werken in een kantoorruimte. Is er bijvoorbeeld veel geluid? Kijk dan of je af en toe kunt werken met headphones op, of spreek regels af met je collega’s over wanneer er wel en niet gekletst wordt.
Of vind je het afleidend werken dat er veel collega’s heen en weer lopen in de ruimte? Kijk dan of je je bureau zo kunt neerzetten dat jij niet de ruimte in, maar juist uit kijkt – bijvoorbeeld door je bureau bij het raam neer te zetten. Ook kun je kijken of je misschien een deel van de dag of week thuis of in een aparte meetingruimte kunt werken als je dat prettiger vindt.
Hoe beter je kunt benoemen wat je storend vindt en waar je last van hebt, hoe beter je hier iets aan kunt doen. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van de emoties van anderen en die met je meedraagt, dan kunnen een paar coachingsessies je daar bijvoorbeeld heel goed bij helpen. Je leert dan hoe je die emoties los kunt laten en meer kunt focussen op je eigen energie.
Kan het zijn dat je als hooggevoelig persoon minder goed tegen kritiek kunt?
Het is niet iets wat automatisch gekoppeld zit aan hoogsensitiviteit, maar het is wel iets wat we veel zien terugkomen bij HSP. Omdat we vaak zo gefocust zijn op de buitenwereld, kan het zijn dat je heel erg de bevestiging/ goedkeuring van de buitenwereld zoekt. Door aan de slag te gaan met je eigen patronen hier kun je dit gedrag en de bijbehorende gedachten omvormen en de mening van de ander makkelijker loslaten.
Hoe overleef je ADE als HSP?
Dit vind ik een heel leuke vraag! Want, vaak wordt gedacht dat festivals bij uitstek niet geschikt zijn voor HSP. Maar, er zijn genoeg HSP die heel erg van festivals houden én daar prima mee om kunnen gaan. Het belangrijkste voor jezelf om te weten is hoe jij reageert op de verschillende prikkels per zintuig en wat jou dus helpt gedurende een festival.
Bijvoorbeeld: stel jij raakt overprikkeld door lichtflitsen, zorg dan dat je je zonnebril bij je hebt. Of: wanneer je overprikkeld raakt door grote mensen massa’s, zorg dan dat je bij een festival de zijkanten of achterkant van een ruimte op zoekt. Zo kun je voor elke prikkel wel een oplossing vinden.
Daarnaast is het voor elke HSP heel belangrijk dat je goed aan kunt voelen dát je geprikkeld /overprikkeld begint te raken. Het goed leren aanvoelen van de signalen van je lichaam is een van de belangrijkste lessen voor HSP.
Ook kan het in deze situatie heel fijn zijn om de mensen met wie je op stap gaat in te lichten over je behoeften, zodat het in het moment makkelijker is om hier over te communiceren. En daarnaast nog een tip: let op dat je voldoende én op tijd eet en drinkt. Want overprikkeling ligt nóg meer op de loer wanneer je hangry of dorstig bent. BEDROCK heeft trouwens een lijstje met ‘de minder grote’ ADE events op een rijtje gezet.
Ik ben snel overprikkeld en wil vaker alleen zijn dan mijn partner mij de ruimte geeft, hoe breng ik dit?
Zo te lezen zit je partner anders in elkaar dan jij. Jullie hebben andere behoeften. En dat is oké. Maar, des te belangrijker om dan dus aan elkaar uit te leggen welke behoeften je hebt op welke momenten. Hoe beter je partner jou begrijpt, zich in jou kan inleven, en weet welke behoeften jij hebt, hoe makkelijker het voor hem/haar is om daarop in te spelen.
Dus: leg uit hoe jij je voelt, wat jouw specifieke behoeften zijn en wat jij precies van je partner verwacht hierin (hoe concreter, hoe beter). Samen komen jullie er vast uit!
Over Denise
Denise Joosse is life coach en gespecialiseerd HSP coach. Ze is oprichter van coachingpraktijk Color Your Life met twee locaties: Utrecht & Amsterdam. Denise en haar collega’s zijn zelf ook hoogsensitief en helpen jongeren en volwassenen met uiteenlopende vraagstukken op werk en privégebied. Naast de duizenden mensen die al door Denise gecoacht zijn, spreekt ze regelmatig op events, geeft ze masterclasses en schrijft ze regelmatig artikelen voor verschillende websites.
Hoogsensitief? Deze tips helpen je als HSP de herfst door! En wist je dat je jezelf tegen prikkels kunt beschermen als je je herkent in hoogsensitiviteit?