Laat je je tegenhouden door deze excuses? Probeer ze eens los te laten
Jarenlang ben ik in de veronderstelling geweest dat perfectionisme louter een goede eigenschap was. Wat kon er nou mis zijn met dingen zo goed mogelijk doen? En inderdaad: hoewel het voor jezelf iets minder fijn is, is perfectionisme top voor het eindresultaat. Dat wil zeggen… als dat eindresultaat er komt.
Want vaak zorgen excuses die uit perfectionisme of angst voortkomen ervoor dat we iets helemaal niet meer doen. Presentatie geven voor een groot publiek? Veel te eng! Eigen bedrijf starten? Nee joh, daarvoor ben ik lang niet goed genoeg.
Maar deze veel voorkomende excuses moet je juist zien te voorkomen. En ja, daarvoor moet je misschien je angsten of perfectionisme los (proberen te) laten.
Ja maar…
Laten we eerlijk zijn: hoe verleidelijk het ook is om altijd naar de beren op de weg in plaats van de weg zelf te kijken, echt ver kom je er niet mee. Want als er maar genoeg beren zijn, zul je vanzelf stoppen met rijden.
Oké oké, nu zal ik ophouden met deze vergelijking, maar waar het op neerkomt: de ‘ja maar’-houding kan best nuttig zijn als je echt kritisch naar een goed uitgedacht plan kijk met de intentie dat te verbeteren (en dus wel alsnog uit te voeren), maar in de beginfase van wat je dan ook wilt doen is ‘ie meestal fataal voor je enthousiasme en motivatie.
Maar ik heb niet genoeg… (invullen wat van toepassing is)
De uitwerking van dit excuus komt meestal neer op ‘maar ik heb niet genoeg geld’, maar soms kun je ook iets anders invullen. Ik heb niet genoeg ervaring, bijvoorbeeld. Dit is misschien nog het beste excuus uit dit hele rijtje, omdat je in sommige gevallen daadwerkelijk tijd of geld (of ervaring) nodig hebt.
Ook lezen: Train je positieve mind (en word een optimist)
Maar sommige invullingen zijn een stuk vergezochter en daarom sowieso geen goede excuses. Bovendien valt er meestal wel een oplossing te bedenken als je iets écht graag wilt. Out of the box denken, en zo.
Ik ben vast niet goed genoeg
Zelfvertrouwen, het blijft een dingetje. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan zoekt en constant afgewezen wordt, is het heel lastig om nog in jezelf te blijven geloven. Datzelfde geldt voor relaties en eigenlijk ook voor andere dingen. Het is een cliché, maar: als je niet in jezelf gelooft, doen anderen dat ook niet.
Dus hoewel je echt wel wat onzekerheid mag laten zien, is het belangrijk om ook zelfvertrouwen te hebben als je je dromen na wilt jagen.
Ik doe het later wel
Om even in de sfeer van de clichés te blijven, wil ik je ook graag nog wijzen op het gezegde ‘van uitstel komt afstel’. Zo wilde ik me laatst graag inschrijven voor een creatieve cursus, maar ik twijfelde tussen 3 verschillende.
Uiteindelijk wachtte ik zo lang met kiezen tot ze alle 3 vol waren en ik een half jaar moet wachten. Een beter voorbeeld is er niet, toch? Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je of kansen misloopt, of meer beren op de weg gaat zien (daar zijn ze weer).
Je mag dan denken dat je in die tijd ook meer zelfvertrouwen krijgt, maar helaas is die kans klein. Don’t wait for the perfect moment: take the moment and make it perfect.
Ik ben er niet klaar voor
Geloof me, niemand is er ooit klaar voor om enge dingen te doen. Waarom zou je ook? Je lichaam is ontworpen om te overleven en zal echt geen kans aangrijpen om iets te gaan doen waarbij er een mogelijkheid is dat je zult falen.
Het is veel veiliger om alles bij het oude te laten, zelfs als je daar eigenlijk niet gelukkig van wordt. ‘Ik ben er niet klaar voor’ is één van de slechtste excuses ooit en vooral het excuus die in de meeste gevallen ook onwaar zal blijken te zijn. Maar ja, daar kom je natuurlijk pas achter als je het gewoon doet.
Meer Bedrock
- Je dromen als kind of puber zijn niet uitgekomen: waarom dit oké is
- Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
- 5 tips van een psycholoog voor een gelukkig en realistisch 2021