Waarom je je ex niet moet vergeten
Het internet staat vol tips voor als je je vreselijke ex wil vergeten. Rituele verbranding van zijn of haar spullen, Netflix-marathons en een rebound zouden dé cure zijn voor je liefdesverdriet. En hoewel dit waarschijnlijk hartstikke effectief is, valt er ook te pleiten voor het níet vergeten van je ex.
Stel, de kl**tz*k is vreemdgegaan. Je besluit bij hem weg te gaan en wil hem nooit meer spreken. Na een week intens verdriet, is het tijd om weer eens naar buiten te gaan. De wijde wereld in, want: er zwemmen meer vissen in de zee / hij is het niet waard / je verdient beter. Op zoek naar vertier en een rebound!
Time to reflect
Ook je vrienden zullen je supporten: ze zullen hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat jij je niet alleen hoeft te voelen en genoeg afleiding hebt. Alles om te voorkomen dat je nog langer die ellendige pijn en eenzaamheid voelt.
En hoewel dat heel goed bedoeld is, laat nu ook wetenschappelijk onderzoek zien dat mensen die uitgebreid reflecteren op een recente break-up er makkelijker overheen komen dan mensen die dat niet doen.
Lees ook: Waarom gaan mensen vreemd? (een wetenschappelijke verklaring)
Positieve effecten van mijmeren over je ex
Sociaal psycholoog Grace Larson onderzocht jarenlang de effecten van scheidingen en break-ups. Opeens vroeg ze zich af of haar werk en alle vragen die ze haar respondenten stelde wellicht ook een bepaalde invloed hadden op hun herstel.
Om daar achter te komen selecteerde ze 210 jongvolwassenen die onlangs een break-up hadden meegemaakt. Ze waren allemaal zo ongeveer anderhalf à twee jaar met hun ex samen geweest en in de 6 maanden voor het onderzoek ging hun relatie uit.
Dit vind je vast ook interessant: Mis je je ex? Dit kan er gebeuren als jullie weer samenkomen.
Larson maakte twee groepen die 9 weken meededen aan haar onderzoek. Op de eerste dag vulde iedereen een vragenlijst in over hoe ze zich voelden over zichzelf. Op de laatste dag deden ze dat opnieuw.
Beter herstel
De ene groep had in de onderzoeksperiode 4 meetings met de researchers, waarin ze gevraagd werden naar hun relatie en daarnaast werden ze gevraagd hun gevoel vast te leggen. De andere groep niet. Na 9 weken concludeerde Larson dat de groep die regelmatig over hun ex-relatie en hun gevoel had gesproken beter hersteld was.
Larson denkt dat het objectief kijken naar de relatie, de ex en de break-up helpt er beter mee om te gaan. Volgens haar is bijvoorbeeld een dagboek een mooie manier van reflecteren, of erover praten met vrienden.
Neem de tijd
Conclusie? Ook al is je neiging om zo snel mogelijk dat gebroken hart met duct tape (lees: feestjes, rebounds, eten en ander soort afleiding) aan elkaar te plakken; neem liever de tijd om goed te kijken naar de relatie die je had, je ex en de persoon die je was in die relatie. Ook al doet het pijn.
Bedank je ex!
Bedankt je ex, want hij of zij heeft je immers gebracht tot waar je nu bent. Ook al is dat niet per se de meest mooie, rustige route geweest. En ook als hij of zij later af en toe nog eens door je hoofd wandelt, is dat een mooi moment om de balans op te maken. Hoe kijk je ernaar nu je wat meer afstand hebt? Wat heb je ervan geleerd? En hoe blij ben je met je leven nu? Wat zou je nog graag anders zien?
Het vergt nogal wat moed om op deze manier het liefdesverdriet aan te gaan, maar op zich kan je niks gebeuren. Je kunt dit helemaal aan, en juist door dat te doen gaat het je heel veel kracht en zelfvertrouwen geven.
Meer lezen over liefde en relatie?
- Brief aan mijn ex: ‘Ik was gek op wie ik was als ik bij je was’
- Mis je je ex? Dit kan er gebeuren als jullie weer samenkomen
- Voor elkaar zorgen in een relatie, hoe doe je dat?