Leonie Collombon
Leonie Collombon Werk Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Waar ligt de grens? Evita schreef een boek over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Waar ligt de grens? Het is anno 2024 een veelgestelde vraag, zeker op de werkvloer. Volgens Evita Lammes is de vraag ook terecht, want de scheidslijn tussen gedogen en grensoverschrijdend gedrag is soms dun. Maar door er in je hoofd regelmatig mee bezig te zijn, wordt het antwoord volgens haar steeds duidelijker.

In haar nieuwe boek schrijft ze erover –en dat is voor zowel leidinggevenden als collega’s onderling interessant.

Evita schreef het boek ‘Waar ligt de grens?’

Als trainer en consultant krijgt Evita de vraag, die ook de perfecte titel van haar boek bleek, regelmatig. Volgens haar zijn vooral mannen bang dat iets wat als een complimentje bedoeld wordt, verkeerd overkomt. Maar grenzen op de werkvloer gaan verder dan dat: sociale veiligheid wordt vaak opgedeeld in vier categorieën. Seksuele intimidatie, discriminatie, lasten en agressie.

In ‘Waar ligt de grens?’ geeft Evita voorbeelden van elke categorie en legt ze uit hoe je zowel je eigen grenzen als die van anderen kunt leren kennen. Want dat is volgens haar behoorlijk belangrijk: “Als je je eigen grenzen niet kent en respecteert, wordt het ook lastig om dat bij anderen te doen.”

Het boek helpt daarbij met achttien praktische how to’s en Evita geeft ook tips hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt herkennen. Dat is namelijk de eerste stap naar het voorkomen, want pas als je ziet dat een collega een ander niet oké behandelt, kun je overgaan op er iets van zeggen. Evita: “Hoewel mijn boek ook interessant is voor het management en leidinggevenden, is het specifiek gericht op collega’s onder elkaar. Iedereen heeft namelijk de verantwoordelijkheid om elkaar op verkeerd gedrag aan te spreken.”

Zou je het tegen je moeder zeggen?

Hoewel alle vier de categorieën uitgebreid aan bod komen in ‘Waar ligt de grens?’, is seksuele intimidatie misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen tijd. Dat komt volgens Evita vooral doordat complimentjes al snel over de grens gaan, zeker als ze over het uiterlijk gaan. Voor iedereen die regelmatig de uitspraak “We mogen tegenwoordig ook niets meer zeggen” doet, heeft de auteur een duidelijk antwoord:

Ze verwijst hen graag door naar een sketch van cabaretier Claudia de Breij. In één van haar shows weet zij het zware onderwerp op een grappige manier te brengen. De clou van haar verhaal? Alle complimentjes die je aan je moeder zou geven, kun je ook prima bij een collega kwijt. Kleine kans dat je je moeder complimenteert met haar geile korte rokje – een compliment over haar nieuwe kapsel is daarentegen wel weer oké. Duidelijk! Meer van dit soort praktische tips vind je in Evita’s boek, dat je onder andere hier bestelt.

Lees hier waarom het belangrijk is om meer aandacht te schenken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat is het en waarom is het belangrijk dat er meer aandacht voor is?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️