Dit eten (groente, fruit en meer) sterft uit door klimaatverandering
Een paar extra graden Celsius klinkt in Nederland behoorlijk appetijtelijk. Maar dan zal je wel je volle maag moeten legen. Deze koelkast aan eten en drinken sterft uit door klimaatverandering.
Gelukkig heeft Wopke Hoekstra zijn roeping als nieuwe klimaatcommissaris van de EU gevonden. Of heeft zijn plotse, ideologische ommekeer eerder te maken met het riante salaris?
Klimaatverandering nekt groente, fruit en meer eten
In ieder geval zal de gevallen CDA-topman zich ook moeten buigen over het eten en drinken dat bedreigd wordt door de opwarming de aarde door klimaatverandering. Want dit eten sterft uit door klimaatverandering! Hopelijk houdt Hoekstra in Brussel een Bourgondische levensstijl aan.
Koffie
De koffieplant heeft een heel specifiek klimaat nodig om vruchtbaar te zijn. Maar tegen 2050 zullen we door de opwarming van het klimaat naar nieuwe gebieden moeten zoeken om nog betaalbare koffie te kunnen drinken.
Chocolade
Ook de cacaoplant is met uitsterven bedreigd door klimaatopwarming. Aangezien verwacht wordt dat de temperatuur in gebieden rond de evenaar met zo’n 2 graden Celsius zullen stijgen, mag Sinterklaas met ander snoepgoed op de proppen komen tegen 2050.
Honing
Zonder bijen geen honing (en nog veel meer). Maar inmiddels zijn er al gebieden waarvan de bijenpopulatie in de laatste 15 jaar met 90 procent gedaald is door stijgende temperaturen. Een positieve contra-ontwikkeling is de grote toename in het aantal hobby-imkers. Maar die lijken vooralsnog te vechten tegen de bierkaai.
Avocado
Elke (!) avocado heeft zo’n 270 liter water nodig om te kunnen groeien. Maar water wordt door opwarming van het klimaat steeds schaarser. Avocado’s dus ook. Als we zo doorgaan, blijft er tegen 2050 maar de helft van over.
Wijn
Bier en wijn geeft venijn, maar klimaatverandering ook. Als de temperatuur in onze atmosfeer met slechts 1 graad Celsius stijgt tegen 2100, dreigt de helft van alle wijnproductie op aarde stil te vallen.
Zeevruchten
Het marineleven voelt de impact van klimaatverandering waarschijnlijk nog meer dan wij aan land. Sommige tropische gebieden zullen tegen 2050 een daling van 40 procent zien in de visvangst. Ook overbevissing maakt deel uit van dit groeiende probleem.
Aardbeien
Aardbeien groeien in zowel koele als warme temperaturen, variërend van 15 tot 27 graden Celsius. Hoewel de vrucht ook wintertemperaturen tot -5 graden Celsius kan verdragen, zullen hogere temperaturen en koolstofdioxidewaarden het aanbod en de kwaliteit van aardbeien doen afnemen.
Bananen
Helaas verliest de Red Bull van de natuur haar vleugels door klimaatverandering. Bovendien is de mensheid sinds de vorige eeuw al toe aan een tweede bananensoort door genetische manipulatie. Maar ook de nieuwere Cavendish-banaan is intussen met uitsterven bedreigd.
5 manieren om ‘aardig te eten’ (spoiler: het is makkelijker dan je denkt)