Waarom het belangrijk is om met aandacht te eten
Even tussendoor snel, snel eten terwijl je je laatste WhatsAppjes nog even door scrollt. En dat terwijl ons lichaam zoveel beter reageert op eten met aandacht. Minimaal 20 keer kauwen op iedere hap. Ja, daar word je slanker van. Maar belangrijker: het respect voor eten komt terug.
“De natuur heeft al haar beste kwaliteiten ingezet om mij deze perfecte tomaat te geven. Het is mijn plicht om deze tomaat met al mijn beste kwaliteiten te bereiden voor mijn gasten,” aldus chef Niki Nakayama.
Eindeloos respect
Wie de succesvolle Netflix-serie Chef’s Table heeft gezien, kent haar naam en die van haar restaurant: het wereldberoemde N/Naka in Los Angeles. Ik was betoverd door hoe zij en haar vrouw annex sous chef Carole Iida-Nakayama over eten praten.
Met een eindeloos respect voor de natuur en het durven vertrouwen op hun intuïtie, haast alsof ze een dialoog aangaan met ieder ingrediënt, bereiden ze met rust en aandacht hun gerechten.
Eten met aandacht, wie kent het nog?
Zoals Nakayama kijkt naar de tomaat die ‘gewoon’ bij haar in de achtertuin groeit, dat zette mij wel even aan het denken – zeker als ik denk aan al die keren dat ik snel, snel, snel achter mijn laptop een maaltijd naar binnen schoof.
Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten
Wat is er gebeurd met samen eten, de tijd nemen om samen te genieten van het eten zonder dat ook maar iemand even op z’n telefoon kijkt? Eten met aandacht. Het lijkt alsof we geen idee meer hebben hoe.
O ja, je wordt er slanker van…
Totaal van een andere orde, maar omdat we het vaak toch willen weten: ja, je wordt slanker van eten met aandacht. Sterker nog, te snel eten is een van de belangrijkste zaken van overgewicht. Dat zit namelijk zo:
- als je begint met eten, hebben je hersenen ongeveer 20 minuten nodig om te ‘meten’ of je wel of niet al verzadigd bent en om jou het signaal te geven wanneer je voldoende gegeten hebt
- eet je heel snel, dan heb je grote kans dat je veel meer eet dan dat je daadwerkelijk nodig hebt en je na 20 minuten ‘opeens’ helemaal vol zit
- snel even iets naar binnen werken betekent ook dat je niet de tijd neemt om al je reuk- en smaakzintuigen goed te benutten. De tijd nemen om de geur en smaak van je eten tot je te nemen, prikkelt je reuk- en smaakzintuigen en dat stimuleert weer de productie van spijsverteringssappen waardoor je je eten sneller en beter verwerkt
Kauwen, kauwen, kauwen
Goed kauwen op iedere hap dwingt je vanzelf om langzamer en bewuster te eten. Kauw minstens 20 keer op iedere hap. Door goed te kauwen, wordt je eten fijner en zachter, vermaal je het goed met speeksel en zet je je spijsvertering aan het werk.
Must read: Sap van bleekselderij: een super sapje of vooral een dure hype?
Goed kauwen betekent ook dat er veel meer smaak vrijkomt. Daarmee geef je je hersenen signalen door wat betreft smaak en structuur en ook dat is gunstig voor je spijsvertering. Na ongeveer 15 tot 20 minuten merk je dat je al redelijk of zelfs helemaal verzadigd bent.
Probeer het maar eens!
Meer over voeding?
- Feeling moody? Van deze voeding word je weer vrolijk
- Mindful eten als kickstart van je dag
- Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten